A titokzatos gyömbér: szuper receptek

Borítókép: A titokzatos gyömbér: szuper receptek
Fűszer vagy afrodiziákum? Minden, amit a gyömbérről tudni kell.

Nem vitás, hogy a gyömbér kiváló ízesítője ételeknek és italoknak egyaránt, de egyesek úgy tartják, hogy a szerelemben is hatásos: a rómaiak a gyömbéres borra esküdtek, de a bort nem látott Szenegálban ma is vágyfokozónak használják. A nők gyömbérgyökérből fonnak övet férjüknek, majd reménykednek…

A gyömbér Indiából ered, a kínai konyha néhány évezrede ismeri. Európában a Római Birodalom bukását követően elfeledkeztek róla, csak a 13. században hozta ismét divatba Marco Polo, aki maga is Kínában ismerkedett meg vele. A középkorban afűszerkereskedelem egyik kiemelt szereplője lett. Ma Ázsián kívül Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában is termesztik. Leggyakrabban frissen használják, de az angolszász országokban népszerű a kandírozott gyömbér, illetve a gyömbérlekvár is. Delikáteszboltokban ezek már nálunk is kaphatók. Ázsiában árulják püré vagy morzsolókocka formájában, szárítva, szeletelve és porítva is. Markáns, édes-csípős íze jól illik süteményekhez, keleties aromavilágú szószokhoz, mártásokhoz – de hogy ne párologjon el, a főzés végén kell az ételhez adni. Por formájában hamar erőtlenné válik, de frissen hámozva és reszelve egy kiskanálnyi elég, különben kesernyés ízt ad. A reszelt gyömbért érdemes kisebb jégkockatartóban lefagyasztani, ígykésőbb csak bele kell dobni egy-egy kockát az ételbe.

Ínycsiklandó gyömbéres receptekért lapozz!

--pagebreak--

Gyömbéres receptek:

Gyömbéres süti (gingerbread):


Fotó: posterize; FreeDigitalPhotos.net


12 deka vajat verj habosra 18 deka cukorral és 2-3 tojással;
25deka lisztet és egy zacskó sütőport szitálj egy tálba;
– adj hozzá egy felkockázott almát, 10 deka durvára vágott diót, két evőkanál kandírozott (vagy frissen reszelt) gyömbért, és keverd a vajas mixhez;
– lazítsd 1 deci langyos tejjel, őzgerincformában 180 fokon 50–60 percig süsd.

Gyömbérsör:
– reszelj le 15 deka barna cukorra egy kábé 20 dekás gyömbérdarabot héjastul;
– add hozzá 3 citrom zöldséghámozóval levágott héját, majd a levét is;
– keverd el, egy órát hagyd állni, aztán öntsd fel másfél liter szénsavas ásványvízzel, szűrd át egy szitán poharakba, dobj bele néhány jégkockát, és már szürcsölhetitek is…
A forralt bor is finomabb, ha a cukor-méz-fahéj-szegfűszeg kombináción felül hozzáadsz egy-egy felkarikázott narancsot és citromot, valamint egy kábé 10 dekás – ujjnyi nagyságú –, meghámozott és szintén felkarikázott gyömbért. A rum szintén édes-kesernyés ízű, abból is belophatsz egy keveset a forralt borba.

Thai gyömbéres csirke:
– vékonyan csíkozz fel két csirkemellfilét és 5-6 nagy gombafejet;
– sózás-borsozás után egy kis konzerv bambuszrügy társaságában nagy lángon pirítsd meg kevés olajon;
– locsolj rá két evőkanál frissen facsart lime-levet, pár csöpp sűrű szójaszószt és egy kiskanál frissen reszelt, hámozott gyömbért;
– alaposan keverd őket össze, s várj pár percet, hogy a fűszerek átjárják a húst;
– basmati rizzsel vagy sült tésztával kínáld.


Éva-tippek: Igazi otthoni spa-élmény, ha a fürdővízhez pár csepp gyömbér-illóolajat öntesz, a mellkasodat bekened gyömbér masszázsolajjal, és aromalámpába gyömbéres-fahéjas olajat csöpögtetsz. Elűzi a fejfájást és a rosszkedvet.

Szöveg: Marton Levente, Fotó: Europress