Tarkabarka húsvéti finomságok

Borítókép: Tarkabarka húsvéti finomságok
Egyszerűen kedvébe tehetsz gyermekednek, ha elkészíted ezeket a vicces kinézetű húsvéti finomságokat.

Mit eszik a nyuszi?
Ettől a répától a nyúl hanyatt-homlok menekülne… és a kiscsibék sem csokitojásból bújnak ki. Gyerekeid viszont boldogok lesznek, ha tarkabarka, izgalmas reggeli várja őket húsvétvasárnap, mielőtt nekilátnának felkutatni, hova is dugta ajándékait az igazi nyúl.

Csokis császárzsömle
Előkészítési idő: 30 perc (+ 1 óra 20 perc kelesztés). Sütési idő: 15 perc
Hozzávalók (32 darabhoz): • másfél deci langyos tej • 8 gramm szárazélesztő (ne méricskéld: nézd meg, mi van a kis zacskóra írva, és ahhoz képest saccold meg) • 45 deka liszt • 1 kávéskanál finomított kristálycukor • 1 mokkáskanál őrölt fahéj • 5 deka feldarabolt vaj • 1 csésze tejcsokicsipsz (állítólag egyes ázsiai boltokban csokoládélencse néven kapható, de ha a reszelő nagyobb lyukú oldalán lereszeled a táblacsokit, az is jó) • 2 evőkanál kristálycukor • 1 tojás
A tetejére: • 1 evőkanál kakaó • 2 evőkanál kristálycukor • 2 evőkanál víz A mázhoz: • 2 evőkanál kristálycukor • fél deci víz
1. Forrósítsd fel a sütőt 200 fokra. Vékonyan olajozz ki egy tepsit. 2. Egy kancsóban keverd össze a tejet, az élesztőt és a cukrot, és meleg helyre téve várd ki, amíg habos nem lesz – ez olyan 5–10 perc. 3. A lisztet a fahéjjal keverd össze egy nagy tálban, és az ujjaiddal dolgozd bele a vajat, amíg az egész morzsás nem lesz. Gyúrd bele a csokit és két evőkanál cukrot is. 4. A tojást a felfutott élesztővel együtt keverd a liszthez, dolgozd össze, és enyhén lisztezett felületen addig gyúrd, amíg lágy, rugalmas tészta lesz belőle – ez is eltart vagy 10 percig. 5. Vékonyan kiolajozott, nagy tálban hagyd 40 percig pihenni, de előtte fedd le folpackkal. Akkor jó, ha duplájára nő. 6. Ekkor nyisd fel, ököllel finoman nyomd ki a tésztából a gázokat és egy kicsit megint gyúrd át. Formálj belőle 32 kör alakú darabkát, tedd a tepsibe őket, megint csak fedd le fóliával és meleg helyre téve adj nekik még 20 percet. 7. Közben a kakaót, a cukrot és a vizet keverd össze, és ha már a zsömlécskék megduplázták méretüket, a fóliát levéve rajzolj a krémes csokival keresztet a tetejükre. 15–20 percig süsd: ha szép barna és ha kopogtatásra üreges hangot ad, akkor kész. 8. A vizet és a cukrot főzd be sűrű sziruppá, és kend meg vele a sütik tetejét. Rácson hagyd kihűlni, de ne nagyon, mert melegen jó.

Répa is, meg nem is
Előkészítési idő: 20 perc. Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók (12 személyre): • 23 deka önkelesztő liszt • 10 deka finomított kristálycukor • 1 mokkáskanál szódabikarbóna • 1 mokkáskanál só • 15 deka reszelt sárgarépa • kábé 10 deka felaprított ananász (konzerv) • 2 felvert tojás • másfél deci olaj • 1 mokkáskanál vanillincukor • 6-8 deka finomra vágott dió • tejszínes krémsajt • 12 marcipánrépa (beszéld meg a cukrászdában, nekik nem nagy kunszt előállítani)
1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Vékonyan olajozz ki egy 12 lyukú muffinsütőt, illetve a lyukakat béleld ki sütőkosárkával. 2. Szitáld össze a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát és a sót egy nagy tálban, add hozzá a sárgarépát és az ananászt, öntsd bele a tojást és a maradék olajat, szórd bele a vanillincukrot, és addig kevergesd, míg szép egyenletes nem lesz. Ekkor hozzáteheted a diót is. 3. Kanalazd bele a masszát az előkészített formákba, és süsd úgy 25 percig. Akkor jó, ha a beleszúrt kötőtűre vagy pálcikára már nem ragad tészta. Hűtsd ki egy rácson, lapátolj rá tejszínes krémsajtot és díszítsd marcipánrépával.


Epres charlotte
Hozzávalók (12 személyre): • 12 babapiskóta • 1 deci eperszörp • 2 deci víz • 12 deka kristálycukor • 2x25 deka eper A töltelékhez: • 4 tojássárgája • 12 deka kristálycukor • 1 deci sűrű tejszín • 1 deci tej • 3 kávéskanál zselatin • 2 evőkanál víz • 10 deka fehér csoki • 1 deci tejszínhab • néhány csokitojás
1. Egy 22 centi átmérőjű kerek sütőforma alját és oldalát béleld ki folpackkal úgy, hogy a fólia legalább 5 centire nyúljon túl az edény falán. 2. Keverd össze a vizet és a cukrot egy láboskában, kis lángon kevergesd, amíg a cukor el nem olvad. Akkor forrald fel és 2 percig hagyd forrni. Add hozzá a szörpöt és hűtsd le. A félbevágott piskóták közül 16-ot márts bele ebbe a szirupba, aztán a vastagabbik felükkel felfelé támaszd őket a sütőedény falához. A többit is mártogasd szirupba – ezekkel az edény fenekét béleld ki. 3. Az eper felét vagdosd vékony szeletekre, a másik felét egyszerűen vágd félbe úgy, hogy rajta hagyod a kocsányát is. Persze előtte alaposan mosd meg! 4. A töltelékhez kavard krémesre a tojássárgáját a cukorral, egy kis lábosban pedig nagyon óvatosan forrald fel a tejet és a tejszínt. Kapd le a tűzről! Apránként keverd hozzá a tojássárgájához, aztán az egészet öntsd vissza a kis lábosba. Kis lángon kevergesd vagy 10 percig, de ne hagyd felforrni, csak várd meg, amíg a keverék annyira besűrűsödik, hogy megmarad a kanál domború felén is. 5. A zselatint a vízzel tedd bögrébe, a bögrét állítsd forró vízbe, és várd meg, amíg a zselatin feloldódik. Aztán keverd össze a hasonlóképpen megolvasztott fehér csokival. Lefóliázva tedd hűtőbe, és amikor hideg, keverd hozzá a tejszínhabot is. 6. A fehércsoki-keverék egyharmadát öntsd rá a piskótaalapra, helyezd el rajta a szeletelt epret, locsold meg a maradék keverékkel. Fedd le, és jól hűtsd be. 7. A fólia segítségével könnyen kiemelheted a formából. Tálalás előtt díszítsd a félbevágott eprekkel és a csokitojásokkal.

Bohóctojás
Elkészítési idő: 30 perc + a hűtés. Főzési idő: 5 perc
Hozzávalók: • műanyag tojásformák • fehér vagy tejcsoki • színes szórócukor • ecset • színes cukordrazsé
1. Ha a műanyag tojásformákat kettéválasztottad, a csokit pedig forró vízbe állított edényben megolvasztottad, ecsettel kend ki a fél formákat jó vastagon az olvadt csokival. 2. Alaposan hűtsd le, óvatosan szedd ki a formából, aztán döntsd el: kívül legyen bohócos vagy belül. Ha kívül, akkor a maradék olvadt csokihoz egy tálban keverd hozzá a színes szórócukrot, és miután a szintén olvadt csokival összeragasztottad a két felet (és jól lehűtötted), forgasd meg benne a tojásokat. Ha belülre szánod a meglepetést, akkor töltsd meg az egyik felet színes cukordrazséval, és csak azután ragaszd össze a tojás két felét. 3. Ügyelj rá, hogy az egyes lépések között hűtsd le alaposan a tojást. Az eredmény viszont tényleg eredeti és vicces.

szöveg: Simándi Júlia, FOTÓ: ACP SYNDICATION

A cikk az Éva 2008. márciusi számában jelent meg. Minden jog fenntartva.