JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Használj megfelelő méretű és ugyanolyan színű köveket! Ez csak egy tipp a szuper sziklakert kialakításához!

Borítókép: Használj megfelelő méretű és ugyanolyan színű köveket! Ez csak egy tipp a szuper sziklakert kialakításához! Forrás: Unsplash/Annie Spratt
Kis kertünk építése és gondozása épp olyan fontos feladat, mint házunk belső részének tisztántartása és otthonossá tétele. Kinti életterünket nemcsak színpompás virágokkal, formabontó zöld ötletekkel és csodás sövényekkel varázsolhatjuk széppé, hanem ha van rá lehetőségünk, építhetünk egy sziklakertet, ami bár nem kevés munka, de a végeredmény önmagáért beszél.

A sziklakert egyike a legszebb kerti létesítményeknek, mely köveket, kavicsokat, szikladarabokat és különböző zöld, illetve színes növényeket foglal magába. A mértanilag megtervezett sziklakertekben mindennek megvan pontosan a maga helye, faragott kövekből, előre megtervezett és odaültetett növényekből és szabályosan kialakított elemekből épül fel.

Szuper ötlet egy sziklakert megépítése, ha olyan terület van a kertünkben, melyet nem tudunk igazán hasznosítani. Évelő kerti virágok ültetésére alkalmatlan, nem éri megfelelő mennyiségű napfény, esetleg a terepviszonyok nem teszik lehetővé a tartós növényültetés folyamatát. Ekkor számolhatunk a sziklakerttel, melyet lankás, lejtős kertrészre is bátran ültethetünk, hiszen ez esetben nem kell bajlódnunk a kertfenntartással vagy a fűnyírással és a talaj kezelésével, gondozásával. Jó hír, hogy viszonylag igénytelen a gondozás szempontjából, hiszen olyan növényeket is el tudunk ültetni bele, melyek nem igényelnek túl sok gondoskodást, mégis kitűnően megállják a helyüket benne.

A sziklakertek számos lehetőséget rejtenek magukban

A sziklakert valódi ékköve lehet kertünknek; igen környezetbarát, hosszú élettartamú, dekoratív megoldás. Ha pedig eltervezzük, hogy megvalósítjuk és megépítjük, lehetőségek tárháza tárul elénk, már ami a kiegészítőket és a szükséges anyagokat illeti. Rengeteg méretű és formájú kő és szikla közül válogathatunk, melyeket számos növénnyel és egyedi ötlettel kombinálhatunk. Több fajta sziklakertet is építhetünk, attól függően, hogy hogyan vezetjük el bennük a vizet, milyen típusú köveket alkalmazunk, mennyi növényt ültetünk beléjük, és tulajdonképpen milyen stílusvilágot szeretnénk megeleveníteni.

Forrás: Pexels/Cottonbro Studio

Rendkívül sok előnnyel járnak

A sziklakertekre csak egyszer kell komolyabban beruházni, akkor, amikor mindent beszerzünk hozzájuk. Ezen felül viszonylag alacsony fenntartási költséggel rendelkeznek, mert ha olyan növényeket ültetünk beléjük, melyek később nem igényelnek metszést vagy tápozást, nem kell áldozzunk a továbbiakban rájuk. Jó hír, hogy minden időjárási viszontagságnak ellenállnak, hiszen ugyanúgy, ahogy a hűvösebb időt, úgy a tűző napsütést, a sok esőt és a szelet is egész jól bírja a sziklakert. Plusz pozitívuma, hogy ha a megfelelő növényeket és virágokat választjuk bele, szinte biztosak lehetünk benne, hogy majdnem egész évben zöldelni és virágozni fognak.

Mindent egybevetve, megéri a fáradozásainkat egy barátságos sziklakert megépítése, hiszen a legvégére csodás eredményt kaphatunk, mely lenyűgöző látvánnyal párosul. A sziklakertek – mindamellett, hogy nagyon dekoratívak –, nyugalmat árasztanak, és bár már önmagukban is hihetetlenek, ha elég kreatívak vagyunk, egy-egy kerti tavacskával, kis szökőkúttal vagy egy csobogó kis vízeséssel a nyugalom végső terét valósíthatjuk meg általuk. Ha nyugodt és esztétikus kertre vágyunk, ami minimális beavatkozással jár, bátran válasszuk a sziklakerteket, melyeket akár magunk is megépíthetünk, de szakember munkáját is segítségül hívhatjuk. Fontos azonban tudni, hogyha saját magunk készítjük a sziklakertet, néhány szabályt be kell tartsunk. Mindezt a növények garantált élettartamának megőrzése és az esztétika érdekében.

Galériánkból elolvashatod, mikre kell odafigyelned a sziklakert megépítésénél!