Szerelem nélkül boldogan

Borítókép: Szerelem nélkül boldogan
Te is hetente kapsz olyan üzenetet, amely kölyökkutyáknak keres gazdát, némi fenyegető felhanggal, hogy ha nem viszik el az apróságokat, elaltatják őket?

Pedig mindez megelőzhető volna.

Állatbarát megoldás?
Régebben tartottunk macskát. Sok volt belőlük és egyre több lett. Úgy gondoltuk, kínzás lenne megműttetni őket, így állandóan leendő gazdikat kerestünk. Előfordult, hogy az 50 fokos padláson kellett a födémet szétbontani, hogy a nyivákoló kiscicákat kimentsük az anyamacska biztonságosnak hitt fészkéből. Akadt nőstény macskánk, aki háromszor is tüzelt egy évben, és legalább 4-5 kölyköt hozott egyszerre a világra. Még kiterjedt baráti körben is reménytelen ennyi állatnak befogadó családot találni. Nem is találtunk. Előfordult, hogy kilenc macskánk volt egyszerre. Persze egy nem ivartalanított cica fogyóeszköz, így a létszám erősen ingadozott. Be kellett látnunk, hogy tévedtünk, ez nem állatbarát hozzáállás.

Szemléletváltás
Sokan sajnálják állataikat, az ivaros kedvenceket azonban olyan erővel hajtja az ösztön, hogy lehetetlen visszatartani őket. Egy tüzelő szuka szagának képtelenek ellenállni a kanok, s minden akadályt leküzdenek, hogy elérjék céljukat. A küzdelem szó szerint értendő, hiszen nemcsak a kerítésekkel, a forgalommal, de fajtársaikkal is ádáz harcot kell vívniuk. Kedvencünket tehát az ilyen kalandok során folyamatos veszély kerülgeti, súlyos sérüléseket is szerezhet. De a szukatulajdonosoknak is sok fejfájást okozhatnak a lovagok, hiszen ritka az a kerítés, amely ellenáll a vágynak. A megszületendő alom pedig rengeteg gondoskodást és pénzt igényel. A kicsiket megfelelően el kell látni, az oltásokat, féreghajtásokat nem szabad kihagyni, azt meg senki nem garantálja, hogy fogunk gazdit találni. A menhelyek tele vannak ilyen nem várt következményekkel, s az állatok sorsa kétséges. A zsúfoltság miatt sokszor nincs lehetőség befogadni a kivert jószágokat, így aztán elaltatják őket. Az utcákon kóborló állatokra is nehéz sors vár. A felelősség a tulajdonosoké is. Rajtunk is múlik, hogy elkerüljük asok szenvedést!

Érvek mellette
Magyarországon még nem bevett szokás a háziállatok ivartalanítása. Sok téves elképzelés gátolja a tulajdonosokat, hogy elejét vegyék a nem kívánt szaporulatnak és az ezzel járó kellemetlenségnek. Pedig az idejében elvégzett műtét csak előnyére válhat állatnak és gazdájának. Dr. Varga Noémi állatorvos kifejezetten javasolja az ivartalanítást minden olyan gazdának, aki nem kívánja tenyészteni, szaporítani kedvencét. Véleménye szerint a beavatkozást az ivari érettség bekövetkezte előtt jó elvégezni. Nőstény kutyáknál-macskáknál jelentős mértékben csökken az egyébként gyakori emlődaganatok kockázata. Alábbhagy az állat csavargási kedve, kevesebbet érintkezik a szomszédaival, így a fertőzéseknek sincs annyira kitéve. Különösen a nőstény macskák lesznek boldogabbak így, mert ha nem tüzelnek, békésen megülnek a kerítés mögött. De a kanokat sem éri trauma férfiasságuk elvesztésével: kasztrálatlanul hajlamosak elkóborolni, egy szezon alatt olyan sebeket – és belőlük főleg vesekárosító fertőzéseket – szednek össze, hogy kezelésük az ivartalanítás többszörösére rúg, kasztráltan azonban kiegyensúlyozottabbá válnak, berögződött rossz szokásaik szinte elszállnak. Mindebből az következik, hogy az ivartalanított állatok általában hosszabb ideig élnek, mint társaik.

Lehetnek-e mellékhatásai?
Sokan attól tartanak, hogy csinos kedvencük elhízik. Az állatorvos szerint az ivartalanított kutyák vagy macskák valóban hajlamosak hízásra, de csak akkor, ha a gazdi nem tartja be atáplálási javaslatokat, és az állat nem mozog eleget. Az egészséges és megfelelő mennyiségű ételt fogyasztó állat nem fog elhízni. Szukáknál gyakori mellékhatás az inkontinencia, mivel szervezetükben a műtét után kevesebb ösztrogén termelődik, mely hormonra szükség van a hólyagzáró izmok szabályozásához. A problémát hormonkezeléssel meg lehet szüntetni. Kanok esetében a tesztoszteron hiánya csontnövekedés-lassuláshoz vezet, így a felnőttkor előtt ivartalanított állatok nem nőnek akkorára, amekkorát genetikai állományuk indokolna, egészségügyi gondot azonban ez nem okoz. A kasztrált kandúrok sokkal barátságosabbak és jobban ragaszkodnak gazdájukhoz. Lehet őket simogatni, bundájuk fényes és selymes marad – nem úgy, mint az állandóan csavargó cicáké, akik tüzelési időszakban néhány hét alatt súlyuk nagy részét elveszítik, bundájuk csapzott lesz, és előfordulhat, hogy sebektől gennyes testtel jelennek meg otthonuk kapujában.

Gondolkodjunk előre
Az Állat és Ember Állatvédő Egyesület és az Illatos úti Ebrendészeti Telep ivartalanítási akcióba kezdett. Becslésük szerint az országban 800ezer kóbor kutya barangol gazdátlanul, vagyis kiskutyáknak évekig nem is kéne születniük, hiszen amár megszületetteknek sem jut gazda. Egy óriásplakátjuk árából 30műtétet tudnának elvégezni. Segíts Te is! (allatesember.hu)

Mire számítsunk utána?
Két kutyánkat operáltattuk már meg, gyógyulásuk simán ment. Ébredés után hazahozhattuk őket, bár az altatás hatása még néhány órán át tartott. Mindegyik eb kába volt, csak feküdtek az előszobában, maguk alá vizeltek, és azt hittük, napokig gondozásra fognak szorulni. Egy-két óra elteltével azonban feléledtek és kikéredzkedtek az udvarra, amegszokott helyükre. Egyetlen dologra kellett nagyon figyelni, hogy amíg a kábultság teljesen el nem múlik, ne adjunk nekik se inni, se enni, mert félrenyelhetnek.
A legtöbb állatorvos gallért rak a műtött állat nyakába, hogy ne tudja a sebét nyalogatni. A varratok általában felszívódnak, ha azonban hagyományos módon varrták a sebet, 8–14nap elteltével varratszedésre kell menni.

Szöveg: Horváth Zsuzsa, fotó: europress. Ez a cikk a 2011. évi szeptemberi számban jelent meg. Minden jog fenntartva.