Szárnyas hangya kiirtása házilag: kipróbáltuk, és működik!

Borítókép: Szárnyas hangya kiirtása házilag: kipróbáltuk, és működik! Forrás: Getty Images
A szárnyas hangya nem szívesen, ám annál sűrűbben látott vendég, kifejezetten a földszintes lakásokban, pincével rendelkező házakban. Érthető okokból azonban sokan nem szeretnének vegyszeres irtáshoz folyamodni, inkább a természetes praktikákat keresik. Összegyűjtöttünk néhány megoldást, ami segíthet, a cikk végén pedig azt a trükköt is megmutatjuk, amivel a leggyorsabban és a legegyszerűbben tüntetheted el a hívatlan vendégeket. Kipróbáltuk, és működik, a szárnyas hangya kiirtása házilag is lehetséges!

A szárnyas hangya kiirtása házilag

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ha nagyobb kolóniával állunk szembe, akik szinte ellepték a házat, akkor hozzájuk forduljunk segítségért. Kisebb probléma esetén azonban házilag is megoldható a szárnyas hangya kiirtása. Mindez pedig vegyszermentesen, csupán néhány, a legtöbb otthonban megtalálható dologgal is lehetséges.

Cukor

A hangyák alapvetően kedvelik a cukrot, ezért is serénykednek gyakran a konyhánk, édességeink környékén. Cukros vízbe áztatott szivaccsal, vagy magát a masszát tálba kitéve egy helyre vonzhatjuk a hívatlan vendégeket. Ez azonban kissé macerás és ragacsos megoldás. A szivacsot eldobhatjuk, a masszába pedig nagy eséllyel belefulladnak a hangyák vagy lehúzhatjuk őket a wc-n.

Citromkarika

Helyezz kedvenc csomópontjaikra egy-egy citromkarikát, és az erőteljes aromától odébbállnak a hangyák. Az is jó megoldás lehet, ha citromlevet teszel a felmosóvízbe, így az egész padló hangyaellenes zónává változik.

Forrás: Unsplash/Eunique Deeann
A citrom erős illata miatt távol tarthatja a hangyákat.

Illóolaj

Citrom, teafa vagy levendula illatú illóolajat is bevethetsz ellenük. Csepegtess belőle a kritikus pontokra, és továbbállnak.

Ecet

Ha ecetet permetezel a hangyák kedvenc vonulási útvonalaikra és telephelyükre, nagy valószínűséggel elkerülik majd azokat, ugyanis hozzánk hasonlóan nem szeretik az ecet szagát.

Sütőpor, só vagy szódabikarbóna

Ezeket is szórhatod a vonulási útvonalaikra, de a szódabikarbónát porcukorral is keverheted. Édes íze rögtön odavonzza a betolakodókat, a szódabikarbóna azonban felpuffasztja őket, amitől elpusztulnak. Gyakran visznek belőle a kolónia többi tagjának is, így nagyobb a siker esélye.

Liszt

A liszt mérgező a hangyák számára, így ha beszórod vele kedvenc helyeiket, hamar eltűnnek. Ez a lakáson belül azonban kevésbé hasznos megoldás.

Forrás: Unsplash/ Olga Kudriavtseva
A liszt mérgező a hangyákra.

A csoda, ami azonnal eltüntette a szárnyas hangyákat: egy rúd fahéj

Bizony, mi sem hittünk a szemünknek, de egy rúd fahéj kihelyezésével szinte azonnal megoldódott a probléma. Rúd helyett port is használhatsz, a lényeg csupán az, hogy az erős aromát nem kedvelik a szárnyas hangyák, így hamar tovább állnak és máshol verik le sátorfájukat. Ennyire egyszerű! Csak tedd a fahéjat a küszöb közelébe, a vonulási területükre vagy oda, ahol a legtöbb egyed csoportosul. Hamarosan el fognak tűnni!

Bár a boltokban kapható számos hangyairtó készítmény, ezek nem tesznek jót szervezetünknek még akkor sem, ha az van rájuk írva, hogy biztonságosak. Ha pedig gyermek vagy kisállat is van a családban, akkor mindenképp a természetes megoldást válaszd! Azonban, ha a helyzet nagyon súlyos, és otthonodat szinte ellepték a hangyák, mindenképp keress fel egy szakembert.

További hangyaűző tippekért kattints a galériára!