Marie Kondo után itt a svéd halálváró nagytakarítás: mit takar ez a morbid kifejezés?

Borítókép: Marie Kondo után itt a svéd halálváró nagytakarítás: mit takar ez a morbid kifejezés? Forrás: pexels/Matilda Wormwood
Ha a rendrakás japán mesternőjének tippjei nem segítettek megszüntetni a kupit az otthonodban, tegyél próbát az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő skandináv módszerrel! Ne tévesszen meg a kissé morbid elnevezés, mert hidd el, nemcsak akkor érdemes belevágni, ha utolsó napjaidra készülsz, sőt…

Milyen kép jelenik meg a fejedben, ha egy svéd otthonra gondolsz? Letisztult stílus, természetes anyagokból készült, praktikus bútorok, minimalista dekoráció, és mindenhol olyan rend honol, mint egy IKEA-katalógusban. Pedig a valóságban a skandinávok is tudnak elég rendetlenek lenni, és sokan életük vége felé szembesülnek azzal, hogy mennyi kacatot, felesleges tárgyat halmoztak fel.

Na, de a svédeknek erre is van egy szuper megoldásuk: a döstädning. Ez a furcsa kifejezés ezúttal nem egy tömeggyártott bútor elnevezése, hanem a halál és a takarítás szavak összeolvadásából jött létre, és halálváró nagytakarítást jelent. Ez egy régi hagyomány Svédországban (igen, morbidak tudnak lenni az északi országban), de egy ideje futótűzként terjed világszerte, köszönhetően Margareta Magnusson svéd írónőnek.

A KonMari sötétebb utódja

Margareta Magnusson ugyanis megelégelte azt, hogy hozzátartozói halála után neki kellett szortíroznia, elpakolnia a végeláthatatlanul sok holmit (háromszor is átélte ezt), és közben rájött, hogy a döstädning szemléletmódja nemcsak közel az elmúláshoz, de akár egész életünkben is hasznos lehet. Így született meg a nagysikerű The Gentle Art of Swedish Death Cleaning című könyve, és az ötletből idén tv show-t is készítettek, aminek ráadásul producere nem más, mint Amy Poehler humorista, színésznő.

Forrás: pexels/cottonbro studio

A svéd halálváró nagytakarítás filozófiája abban gyökerezik, hogy halálunk után ne jelentsünk terhet rokonaink számára, ezáltal minél könnyebb legyen az elengedés. Ennek pedig egy fontos eleme, hogy az életünk során felhalmozott tárgyainkat átnézzük, kiválogassuk, és csak azokat tartsuk meg, amelyekre nekünk (vagy később szeretteinknek) valóban szükségünk lehet. A KonMarival ellentétben ez a módszer nem teljesen az itt és mostra fókuszál, hanem a jövő felé kacsint, de ahogy a tévéműsor szereplői is mesélték, a jelenben is rendezettebbé teszi az életet.

A rend viszont itt nem azt jelenti, hogy katonásan sorakoznak a poharak a konyhapolcon, vagy a ruhásszekrényedben állandóan élére hajtogatva kell elpakolni a pólókat — ami valószínűleg minden családanyának megkönnyebbülés. Elvégre még Marie Kondo is elismerte nemrég, hogy a kisgyerekek mellett lehetetlenség állandóan rendet tartani a lakásban. A svéd halálváró nagytakarítás inkább arról szól, hogy felismerjük, mennyi felesleges holmi vesz körül minket, amelyek tulajdonképpen terhet jelentenek, szóval jobb megszabadulni tőlük, legyünk akár 30, akár 70 évesek.

Hogyan fogj hozzá a svéd halálváró nagytakarításhoz?

Ha szívesen belevágnál, Margareta Magnusson útmutatója szerint érdemes a gardróbbal kezdeni a szelektálást, a felmérések szerint ugyanis a ruhákhoz ragaszkodunk a legkevésbé (kivéve Carrie Bradshaw-t). Ha az elmúlt 1-2 évben nem volt rajtad egy adott ruha vagy cipő, és nem különleges alkalmi darabról van szó, akkor ideje búcsút venni tőle. Az már rajtad áll, hogy megpróbálsz rajtuk túladni a különböző virtuálisan piactereken vagy eladományozod őket.

Forrás: pexels/Ketut Subiyanto

Ne csak kicsiben gondolkozz

Sőt, a gardrób rendbetétele után Magnusson azt javasolja, hogy a nagyobb tárgyaktól haladj a kicsik felé, így gyorsabban érhetsz el látványos haladást, hiszen nem akadsz le rögtön az apró mütyüröknél. Sokszor olyan bútordarabok is találhatóak a házban vagy lakásban, amelyeknek semmi funkciójuk azon kívül, hogy foglalják a helyet, és gyűjtik a port. Az az óriási kredenc, amit a szomszéd tukmáld rád lomtalanításkor, hogy nálad jobb sorsa lesz? Vagy az a cipőtartó komód, ami ugyan ütött-kopott, de évek óta tervezed, hogy majd felújítod, átfested? Viszlát nekik!

Haladj szobáról szobára!

A konyhából gondolkodás nélkül űzd ki a leégett aljú lábasokat, amiket már úgysem fogsz eltakarítani. De az írónő tapasztalata alapján a nagymamától örökölt tálalókészlettől is tanácsos megválni, ha azt még ünnepekkor sem használod, mert mondjuk a díszítése annyira kényes, hogy macerás a mosogatása, cserébe viszont más hasznos eszközöktől veszi el a helyet. Érdemes azt is átgondolnod, hogy valóban szükséged van-e egy halom műanyag dobozra, melyek felének régen elkeveredett a teteje.

Ha van pincéd, padlásod vagy garázsod...

Akkor természetesen ezek se maradjanak ki a svéd halálváró nagytakarításból, hiszen itt tud felhalmozódni a legtöbb felesleges kacat!

Forrás: pexels/Kampus Production

Persze a gyerekkori játékokat, emlékeket nem kell kidobni, de például a lábbal hajtós kisautóval, amit a nagyszüleidtől mentettél meg, és két kereke is ki van törve, valószínűleg már a te gyerkőceid nem fognak játszani. Ugyanígy felesleges tovább őrizgetni a kiégett karácsonyi égősorokat, hiába esküdözik a férjed, hogy majd idén tényleg megjavítja őket.

Kevesebb vásárlás, kevesebb takarítás

Úgy érzed, egyedül nem boldogulsz a válogatással, pakolással? Nem is kell! Magnusson mindenkinek azt tanácsolja, hogy a szortírozáshoz hívja segítségül egy rokonát vagy barátját, mert egy külső szemlélő érzelmi kötődés nélkül tud dönteni abban, hogy valóban szükség van egy adott tárgyra vagy sem.

A svéd halálváró nagytakarítás utolsó, de ugyanolyan fontos lépése, hogy a jövőben kevesebbet vásárolj (és fogadj el másoktól). Nyugodtan mondj nemet, ha egy barátnőd elajándékozná azt az óriási vázát, amivel nem tud mit kezdeni, ha szíved mélyén tudod, hogy te sem fogsz. És biztosan nem kell megvenned egy újabb karácsonyi pohárkészletet, hogy aztán a konyhaszekrényben 11 hónapig átkozd őket, amiért folyton útban vannak. A tizedik gyertyatartó, faragott kutya és óriási gyümölcstál is csak a katalógusokban mutat igazán jól. Magad is meg fogsz lepődni, hogy mennyi időt spórolsz, ha a kevesebb tárgynak köszönhetően kevesebbet kell takarítanod. A svéd halálváró nagytakarításnak hála tehát több időt marad élvezni az életet.

Kattints galériánkra 6 egyszerű, de nagyszerű takarítási tippért!