JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Toronyórát lánccal? Avagy mennyire lehet túltolni a ballagást?

Borítókép: Toronyórát lánccal? Avagy mennyire lehet túltolni a ballagást? Forrás: Getty Images (Nathan Bilow)
Dizájnerruhában ballagó bölcsisek, luxusesküvőnek beillő ovis ballagások: miért gurul el egyre több családban a gyógyszer, ha a gyerek ballagásáról van szó?

A Facebook-csoportokban böngészve és a közvetlen környezetünkben is egészen elképesztő sztorikkal találkozunk a gyerekek bölcsis, ovis ballagásával kapcsolatban. Tanácstalan nagymamák érdeklődnek, nem maradnak-e le túlságosan az átlagtól, ha „csak” százezer forint értékben tudnak az oviból ballagó unokájuknak kedveskedni valamivel. Mások azt kérdezik, a távoli rokon gyerkőcének milyen drága ajándékot vegyenek a bölcsis ballagására.

Megint másoknál már a háromévesek dizájnerruhában, tökéletesen beszárított hajjal fotózkodnak a bölcsi bejáratánál, mert hát ez mégis csak egy korszak vége… de olyanról is hallottunk, akinél az ovis ballagás felért pompában egy luxusesküvővel.

De miért kell már a legkisebbek ballagásából a legnagyobb felhajtást csinálni? A gyerekeknek tényleg ez szerez örömet?

Miről szól egy méregdrága ballagás?

A fő kérdés szerintem az, hogy a szülők mit akarnak mutatni, illetve kompenzálni a gyerek ballagására elszórt százezrekkel. Magukat akarják megnyugtatni, hogy mindent megadnak a kicsiknek, amit őt anno nem kaptak meg? Vagy épp arról van szó, hogy a rohanó hétköznapokban kieső szeretetet, törődést, közös időt próbálják anyagiakkal helyettesíteni?

Persze, vannak, akik egyszerűen csak úgy érzik, szeretnének minden megadni a gyerekeiknek. Ezzel önmagában nincs is semmi baj, de egy bölcsisnek, ovisnak még fogalma sincs, mennyibe került a ruhája vagy a frizurája élete első ballagásán. Ahogy egy ovis sem feltétlen értékeli többre a tabletet egy hintánál vagy egy saját kerti bunkernél, amit Apával közösen építenek. Szóval a lényeg szerintünk csak az, hogy a gyerekek akkor is érezhetik, hogy megvan mindenük, ha a ballagásuk nem kerül százezrekbe vagy épp milliókba. Amik nekik igazán számít, az a törődés, az odafigyelés és persze, hogy érezzék a szüleik feltétel nélküli szeretetét. A ballagásukon, és a hétköznapokon is.

Ha minőségi időt töltenél el a gyerkőccel, a lenti galériában hoztunk pár DIY ötletet.