Okoseszközök és szobanövények: tanítsd meg beszélni a fikuszodat!

smart plant,szobanövény,kütyü Forrás: Getty Images
Épp az egyik barátommal, Olíviával beszélgettünk a villamoson, amikor megrezgett a telefonja. Előkapta, és a legnagyobb meglepetésemre azt mondta: „ha hazaérek, meg kell locsolnom a virágomat”. Tőle tudtam meg, hogy már vannak olyan, mindenki számára hozzáférhező okoseszközök, amelyek az otthoni növénytermesztésben segítenek.

Úgy vettem észre, az ismerősi köröm két csoportra osztható: vannak a növényőrültek, akiknél minden helyiségben van valami zöld, és vannak azok, akik úgy gondolják, hogy náluk még egy kaktusz is pár hét alatt elpusztulna. Pedig a növények nemcsak otthonosabbá teszik a lakást, hanem egy sor pozitív hatásuk is van kezdve attól, hogy tiszítják a levegőt, odáig, hogy a növényeket tartó emberek kevésbé stresszesek. Ráadásul a szobanövények döntő hányada nem igényel túl sok odafigyelést - a mai okoseszközök pedig nemcsak abban segítenek nekünk, hogy ne felejtsük el, mikor öntöztünk utoljára, hanem a növények szabad szemmel nem látható igényeiről is tudósítanak.

app mondja meg, hogy mikor locsold

A legegyszerűbb ilyen okoseszközök a növényszenzorok vagy plant monitorok. Ezek többsége két vékony fémlapból és egy műanyag fejből áll, amelyeken érzékelők vannak: a fémlapokon lévő érzékelők a virágföldbe dugva mérik annak nedvességét, hőmérsékletét és tápanyagtartalmát, míg a műanyag fej azt méri, mennyi napfény éri a növényedet. Az összegyűjtött adatokat egy alkalmazásban tudod nyomon követni a telódon, és ha beállitod, pontosan milyen növény van az eszköz mellett, a rendszer értesitést küld, amikor a növény locsolásra, több vagy kevesebb fényre vagy tápoldatra szorul. Ez nemcsak azoknak lehet hasznos, akik gyakran elfelejtkeznek a locsolásról, hanem azoknak is, akik nem minden esetben tudják, egy-egy növényük mennyire fény- vagy tápanyagigényes. És miközben az alkalmazás leveszi a válladról az odafigyelés felelősségét, biztos lehetsz abban is, hogy igy a lehető legjobb körülményeket alakítod ki a növényeidnek.

Kicsit olyan, mintha a virágaim beszélni tudnának
foglalja össze találóan Olívia.

A növényszenzorok nagy előnye, hogy elég olcsók: néhány ezer forintért már mindentudó eszközt kapsz, ami ráadásul pici és szép, igy igény szerint megmutatható vagy akár könnyen elrejhető. Néhány modell a WiFi-re is tud csatlakozni, a többségük viszont Bluetooth-on kommunikál - ez utóbbiak esetén fontos tudni, hogy csak akkor tudnak értesitéseket küldeni, ha otthon vagy, tehát ha hosszabb nyaralásra mész, továbbra is fejben kell majd tartanod, mikor kell szólni a szomszédnak, hogy menjen át locsolni. Fontos tudni azt is, hogy a növényszenzorok döntő hányada gombelemmel működik, amit körülbelül évente ki kell benne cserélni.

Forrás: https://community.openhab.org/
A Xiaomi cég növényszenzora

Okosvirágcserép

Ha fontos a design vagy jobban szereted az USB-n tölthető eszközöket, érdemes lehet egy okosvirágcserépen is elgondolkodnod. Ezek már valamivel drágábbak egy növényszenzornál, és ugyan többnyire tényleg nagyon jól néznek ki, fontos tudni, hogy semmivel sem okosabbak: a különbség annyi, hogy ugyanazok a szenzorok az okoscserép falába vannak beépitve. Az okoscserép előnye, hogy nemcsak értesitést küld, hanem a legtöbb modell színes ledekkel is jelzi, éppen hogyan érzi magát a virágod - hátránya viszont, hogy kicsit több odafigyelést igényel, mivel az akkumulátorát időnként tölteni kell.

Forrás: https://www.xiaomitoday.com/
A Xiaomi cég okosvirágcserepe.

virágföld nélkül? Na ne...

Az okosnövénytermesztés következő szintjét az olyan rendszerek jelentik, amelyek automatikusan, helyetted gondoskodnak növényeid jóllétéről: vizet és tápoldatot adagolnak, valamint LED-ekkel gondoskodnak a megfelelő fényellátásról is. Ha ez kicsit science fictionnek hangzik, nem is jársz messze az igazságtól: az egyik ilyen smart garden-eszközöket gyártó észt vállalat, a Click & Grow alapitóját a NASA azon kutatásai inspirálták, amelyek arról szólnak, miképpen lehet akár az űrben is növényeket termeszteni.

Az ilyen okoskertek a hidropónia, vagyis a föld nélküli növénytermesztés elvén alapulnak. A növényeknek ugyanis nem magára a földre, hanem a földben lévő különféle tápanyagokra van szüksége, amelyeket tápoldat formájában is megkaphat. Ráadásul a gyökerek oxigéndús környezetben gyorsabban fejlődnek - hihetetlen, de igaz, hogy a föld nemcsak segíti, hanem ebből a szempontból gátolja is a növények feljődését.

De mit is jelent ez a gyakorlatban? A Click & Grow házikertje például úgy néz ki, mint egy formatervezők által megálmodott kosár, aminek az alsó részében kapnak helyet a növények, a fülében pedig a fejlődésüket biztositó LED-lámpák. A magok - amelyeket speciális tápanyaggal körbevéve, podok formájában vásárolhatsz a cégtől - a “kosár” aljában lévő kis cserepekbe téve automatikusan fejlődésnek indulnak, köszönhetően a felülről jövő fénynek és a kis cserepeket körbevevő viz- és oxigénkeringető rendszernek.

Forrás: https://eu.clickandgrow.com/
A Click & Grow egyik okoskertje.

A smart garden legnagyobb előnye amellett, hogy mindent elvégez helyetted, az, hogy ebben a mérnökileg kicsiszolt rendszerben sokkal gyorsabban fejlődnek és egész évben teremhetnek is a növényeid: nem csoda, hogy a legtöbb vásárló konyhakertként, koktélparadicsom-, saláta- és fűszernövény-termesztésre használja az okoskertjét. Végülis ki ne szeretne saját termesztésű paradicsomot, ha erkély sem kell hozzá, gondozni se kell és még többet is terem? Az “űrtechnológiának” viszont ára van: az okoskertbe nem ültetheted el a szomszédban vásárolt palántáidat, a gyártók pedig alaposan megkérik a rendszerrel kompatibilis podok árát. A Click & Grow kilencnövényes okoskertje például majdnem 200 euróba, körülbelül 70.000 forintba kerül, 3 pod paradicsom pedig majdnem 10 euróba (kb 3500 forint).

nézd meg, mások hogy csinálják!
ezek most a legmenőbb szobanövény-oldalak instán: