A dombágyás 20 éven át is elláthat zöldséggel

kertészkedés,kert,dombágyás,zöldség
Forrás: @MoSchle / Wikipedia

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A koronavírus-járvány még világosabbá tette, micsoda kiváltság egy kert. Kevés dolog enyhíti az otthoni karantén okozta mentális terheket úgy, mint néhány aktív, a szabadban eltöltött óra – ennek pedig legbiztonságosabb és egyik legörömtelibb formája a kertészkedés. De mit tegyél, ha még nincs konyhakerted vagy ha köves, rossz minőségű a föld? Erre lehet egy jó, ráadásul ökotudatos megoldás egy dombágyás kialakítása.

Sokan termesztenek zöldséget támfallal körülvett magaságyásokban, ami azt jelenti, hogy rengeteg pénzt kell elkölteniük a jó minőségű termőföldre. Aki viszont hosszabb távra tervez és fenntartható megoldást keres, annak érdemes lehet dombágyásban gondolkodnia.

Ez tulajdonképpen egy olyan komposztdomb, amelyre zöldségeket ültetünk, és amit ha megfelelően alakítunk ki, akár húsz évig is ellát minket jó minőségű földdel és így friss zöldségekkel ellátni.

Miről is van szó?

Egy olyan kertészeti módszerről, amely Németországból ered, így általában még az angol nyelvű szakirodalomban is Hügelkulturként, vagyis „dombkultúraként” hivatkoznak rá – engem is az évtizedek óta Berlinben élő pótnagymamám, Magda vezetett be a dombágyásos kertészkedés rejtelmeibe.

A módszer tulajdonképpen a természetes erdők életének megfigyelésén alapul, amelyekben a talaj jó minőségéhez járul hozzá minden: a lehullott ágak, a kidőlt fák és az avar éppúgy fontos része a talajszerkezetnek, mint az állati trágya. A dombágyás kialakításakor ezt utánozzuk: különböző bomlásidejű anyagokat halmozunk egymásra, ezzel hosszú időre biztosítva a talaj jó termőképességét – egy ilyen módon kialakított ágyás teljes életciklusa akár 20 év is lehet.

Hogyan építs dombágyást?

A dombágyás kialakításához minden típusú kerti és háztartási biohulladékra szükséged lesz. Az alapelv ez: nincs zöldhulladék! Mindent, ami a földből jött, érdemes valamilyen formában visszaadni a földnek. A farönkök és lemetszett gallyak éppúgy az ágyás részeivé válnak, mint a levágott fű, a lehullott levelek és persze minden, amit egyébként is a komposztodba tennél.

Az ideális dombágyás másfél méter széles és két méter hosszú – de ez főleg attól függ, milyen nagy fatörzsek és gallyak kerülnek az ágyásod aljára. Első lépésként ásd fel a kiválasztott területet úgy, hogy egy egyenletes, körülbelül 25 centi mély gödröt kapj, majd ezt töltsd fel fatörzsekkel, ágakkal és gallyakkal. Magda igazi német polgárként külön erre a célra deszkákat hozatott, hogy az ágyásainak megfelelő minőségű alapja legyen – de ez szélsőség, hiszen bármilyen hulladékfa megfelel. Hogy a faanyagot hosszában vagy keresztben helyezed el a gödörben, teljesen mindegy: válaszd azt a módszert, amellyel több faanyagot tudsz felhasználni, hiszen a faanyag lassú bomlása lesz a földed termőképességének alapja sok-sok éven át. Leendő dombod közepén a faanyag akár 60 cm magas is lehet.

Második lépésként a farétegre vondd be egy kb 20 cm vastag komposztréteggel: ebbe tehetsz bármilyen konyhai hulladékot, forgácsot, levelet.
Erre jön 25 centi vastagon trágya vagy félérett komposzt. Végül, ha ezzel is megvagy, fedd be az egészet a gödör kiásásakor félredobott földdel.

Milyen előnyei vannak a dombágyásnak?

Fontos, hogy a dombágyásod tényleg dombszerű, vagyis meredek legyen: így jóval nagyobb felület áll majd a rendelkezésedre, ahová haszonnövényeket, zöldségeket ültethetsz, mint ha sík ágyást csinálnál, ráadásul így nem kell az ágyásnak keretet, palánkot csinálnod vagy venned. A dombforma megkönnyíti a leendő zöldségeid leszedését is.

Minél több lebomló anyag van a földben, annál levegősebb lesz a talaj és annál több vizet képes megtartani: egy jó dombágyás lélegző szivacsként működik, és mivel nedvtartó, kevesebbet kell locsolnod, így olcsóbb fenntartani. Ráadásul, mivel a komposzt bomlás közben hőt termel, a dombágyásod belső hőmérséklete tavasszal és ősszel tovább magasabb lesz a környezeténél – így a termőidőszak is meghosszabbodik.

A dombágyás legnagyobb előnye azonban kétségkívül a fenntarthatósága: ha megfelelően gondozod, a talaj termőképessége akár húsz évre is biztosítva lehet.

Ahogy az ágyás rétegei bomlanak, a domb maga is töpörödik: egy ősszel kialakított egy méter magas dombágyás az első tavasz végére 80-85 centi magasra roskad össze.

Mit ültess bele?

Ha az aljára helyezett faanyagod eleve korhadt (nem úgy, mint Magda új lécei), egy koratavasszal létesített dombágyásra azonnal ültethetsz; ha nem, érdemes lehet egy fél évet várni.

Az első évben, amikor a talaj a legdúsabb tápanyagban, érdemes nagy tápanyagigényű növényeket: fölülre paradicsomot, paprikát, brokkolit, oldalra pedig uborkát, cukkinit, zellert ültetni. A második évtől kezdve ezekhez hozzájöhet a répa, a cékla és a retek, a harmadiktól pedig olyan kisigényű növények, mint a bab, a borsó és a különféle fűszernövények.

A kialakított ágyásod minőségét persze mindig javíthatod megfelelő komposztálással, valamit a hatodik évben érdemes olyan talajjavító tulajdonságú növényeket is termeszteni rajta, mint amilyen a burgonya.

A kertészkedés olyan kaland, amely számomra a testmozgáson és persze a saját termesztésű, friss zöldségeken kívül a fenntarthatóságról is szól – egyszerűen csodálatos érzés egy olyan kerttel foglalkozni, amivel kapcsolatosan tíz-húsz éves távlatokban is gondolkozhatok. Ha valamit, hát ezt megtanultam a pótnagymamámtól. Lehet, hogy a karantén és a járvány egy örökkévalóságnak tűnik – de már réges rég nem lesz sehol, amikor a dombágyásaim még mindig úgy fognak teremni, mint idén.

tegyél meg mindent, hogy neked is Méhbarát erkélyed legyen:

Nézd meg a galériánkat>3 kép
Méhbarát erkély: hogyan teheted a legkisebb zugot is csábítóvá a beporzók számára?
Tovább olvasok
Kép
Rejtett mintázatok – Barabási Albert-László hálózatkutató

Barabási Albert-László, a Bostonban kutató fizikus és hálózatkutató népszerű könyvekben megírta már a nagyközönség számára a kutatásai történetét – és az abból levonható tanulságokat. Most azonban újabb szintet lépünk: a Ludwig Múzeum Rejtett Mintázatok című kiállításán az adatokból kép, szobor, installáció és multimédia jön létre. Tudomány és művészet fonódik egybe a tágas terekben.

Kép
A 10 legfeleslegesebb konyhai eszköz, ami mégis sok háztartásban megtalálható

Na, neked megvan valamelyik ezek közül? Esetleg több is... A joy.hu összeállítása.

Kép
Napi horoszkóp október 24.: a Bikák versenyhelyzetben bizonyíthatnak, a Szüzek átadhatják magukat a pihenésnek

Ma sem érdemes kihagynod a horoszkópod, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására

Megvan a filmekből ismert jelenet, amikor a kém vagy bérgyilkos nem is tudja magáról, hogy az, de kap egy bizonyos jelet – mondjuk egy jelszót –, amitől hirtelen tudatossá válik számára a feladata? Szürreálisnak tűnik, ugye? A CIA szerint korántsem.

Kép
A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

Kép
Újra együtt a Doktor Szöszi színészgárdája: Selma Blair is csatlakozott a nosztalgiázáshoz

A 2000-es évek egyik nagy kedvence minden kétséget kizáróan a Doktor Szöszi című film volt.

Kép
35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem