Jaj, hova tettem a mobilom? 5+1 tipp, ami segít megtalálni elvesztett dolgaidat

Borítókép: Jaj, hova tettem a mobilom? 5+1 tipp, ami segít megtalálni elvesztett dolgaidat
Folyton a kulcsaidat és a pénztárcádat keresgéled? Mostantól ennek vége!

Öt éven keresztül minden egyes egyetemi órám végén az "Atyaég, hol van a mobilom?!" felkiáltással álltam fel a székről, pedig összesen 4 olyan hely volt, ahol az a fránya kütyü elbújhatott: a padon, a táskámban, a zsebemben vagy – ahol a legnehezebb volt rábukkanni – a kezemben! Szerencsére remek megfigyelőkészséggel megáldott csoporttársam ez utóbbira mindig azonnal rávilágított.


Fotó: Jorge Laerte Santos/500px.com

Felmérések szerint (igen, erről is születtek felmérések) a többség által leggyakrabban keresgélt tárgyak a kulcsok, igazolványok, pénztárcák, napszemüvegek, mobiltelefonok és esernyők. Ugyanez a felmérés arra is rávilágított, hogy az átlagember naponta kilencszer veszít el majd talál meg újra létfontosságú tárgyakat. Én, aki világéletemben rendetlen voltam, az évek során rengeteg olyan jószándékú tippet, tanácsot kaptam, amik – ha végre elkezdtem alkalmazni őket – valóban megkönnyítették a mindennapjaimat. Keresgélésnél nektek is jól jöhetnek az alábbiak:

1. Azt mondják, a keresett tárgy általában max. fél méter távolságra van onnan, ahol lennie kellene. Megfigyeléseim – bármily meglepő – abszolút igazolják ezt a tézist – ez egy jó kiindulópont lehet a kereséshez.

2. Ott keresd, ahol lennie kellene – de ott alaposan! Úgy emlékszel betetted a szemüvegedet a tokjába, de hiába rázogatod, nem zörög? Vedd magadnak a fáradtságot, és nyisd ki a tokot – ott lesz. Mintha beledobtad volna a kulcsodat a táskád egyik zsebébe, de hiába kotorászol benne, nem találod? Tedd le, pakolj ki belőle és nézz szét alaposan a zsebekben – ott lesz!

3. Ha fogalmad sincs, hol kezd a keresést, inkább várj egy kicsit és csinálj közben valami mást. Ha nem pörgeted rajta az agyad, előbb-utóbb beugrik majd, hol lehet. Biztosabb a siker, ha legalább valami halvány sejtelmed van a hiányolt tárgy hollétéről.

4. A keresés legyen szisztematikus: bármennyire ideges vagy, ne kapkodj ide-oda türelmetlenül, hanem lépésről-lépésre kezdd el átfésülni a környezetedet.

5. Rakj rendet! Akinek ez egyértelmű, attól elnézést kérek – nekem nem volt az... Szeretném azt hinni, hogy "kreatív káoszban" élek, bár ahogy telnek az évek, egyre inkább azt érzem, a káosz inkább fékezi, mintsem hogy serkentené a kreativitásomat. Szóval mostanában időnkét rendet rakok. Az íróasztalomon, a fürdőszobaszekrény polcain, az éjjeliszekrény fiókjában, és – láss csodát – rég elveszettnek hitt dolgokra bukkanok!

+1. Keresgélés közben mondogasd magadban annak a tárgynak a nevét, amit keresel. Nem értem, hogyan vagy miért, de nekem becs' szó működik!