Borítókép: Nagyanyáink konyhai praktikái

Nagyanyáink konyhai praktikái

Nem biztos, hogy mindig a legdrágább tisztítószerek képviselik a tuti megoldást.

Nagyanyáink korában még nem is léteztek ilyenek, mégis ragyogott a konyha... Nekünk sem kell kétségbe esni, ha leég az étel, ha zsír fröccsen a padlóra, ha elszíneződik a főzőedény. Néhány ötlet, s házilag kezelhető a probléma. Íme!


Fotó: Photl.com

- Hosszabb életű lesz a tűzálló üvegedényünk, ha az első használat előtt nagyobb fazékba helyezzük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, s egy maréknyi sóval fél óráig forraljuk, majd a vízben hagyjuk kihűlni.

- Ha erősen leégett valami a főzőedényben, ne kapargassuk, hanem az égett részt kenjük be zsírral, majd engedjünk rá vizet. Másnap könnyedén elmosogathatjuk.

- A vágódeszkára használat előtt
engedjünk hideg vizet. A fa telítődik vízzel, így a szagokat, színeket nem szívja magába.

- Az alufóliába csavart ezüst
nem feketedik meg.


Fotó: Photl.com

- A megsült, de még meleg süteményeket ne porcelántálon vagy más hidegebb felületen hagyjuk kihűlni, mert a képződő párától nedves lesz a sütemény. Hűtsük őket rácsra helyezve!

- A kés úgy veszti el a leggyorsabban a hagymaszagot, ha nyílt láng felett többször, gyorsan áthúzzuk.

- A konyhasó kiválóan alkalmas zománcozott edények súrolására. Az edény visszakapja csillogó fényét, és szebb lesz, mint újkorában.

A legjobb konyhai segédeszközökért kattints ide!


- Teflonedény alá mindig tegyünk lángelosztót.

- Zománcozott edények barnult színét eltávolíthatjuk, ha burgonyát főzünk bennük, egy éjszakát állni hagyjuk, majd még egyszer felforraljuk.

- Ha padlóra vagy asztalra fut ki a zsír, azonnal öntsünk rá hideg vizet. Így a zsír azonnal megfagy, és a fa nem szívja magába.

Nektek milyen praktikáitok vannak?