Nem menthetetlen a mosásban összement ruha! Így hozd helyre a baklövést

Borítókép: Nem menthetetlen a mosásban összement ruha! Így hozd helyre a baklövést Forrás: Getty Images
Bármennyire is általános, szinte mindennapi cselekvés a mosás, a gyakorlatban bizony előfordul, hogy némi hiba csúszik a gépezetbe. Egyik ilyen bosszantó probléma, amivel szembe találhatjuk magunkat az, amikor kedvenc ruhadarabunk összemegy a mosás során. Ilyenkor nem kell pánikba esni, mert számos mód van arra, hogy helyrehozzuk helyzetet. Ebben a cikkben megmutatjuk, mit tehetsz akkor, ha a ruhád összement a mosásban.

Az, hogy miként tudod ruhád eredeti méretét visszanyerni, az elsősorban az anyag fajtáján múlik. Így az első feladatod az, hogy tanulmányozd át alaposan a ruha címkéjét, és ahhoz mérten válaszd ki a megfelelő módszert.

Farmer

Ha a farmered ment össze, akkor amennyiben még fel tudod venni, érdemes lehet egy kád meleg vízbe bele feküdni, úgy, hogy rajtad van a nadrág. Ezt követően ülj a vízben addig, ameddig teljesen át nem ázik a farmered, ugyanis ennek hatására tágulni fog. Mielőtt pedig kiszállnál a fürdővízből, próbáld meg a lehető legtöbb nedvességet kiengedni a nadrágból. Majd, még egy kis ideig mozogj a nedves nadrágban, így sokat fog nyúlni. Miután levetted a farmert, érdemes lehet fellógatva megszárítani.

Amennyiben ezt a módszert nem akarod alkalmazni, akkor megpróbálhatod meleg vízbe áztatni, majd fellógatva hagyva megszáradni.

Forrás: Getty Images
Mindig ellenőrizd mosás előtt a címkét.

Kasmír, gyapjú

Amennyiben ilyen anyagú ruhád ment össze a mosásban, akkor töltsd fel a mosdókagylót vagy egy lavórt langyos vízzel, majd adj egy liter vízhez 1-2 evőkanál ecetet, és jól nyomkodd bele a ruhát, és hagyd ázni. Egy óra elteltével nyomkodd ki a ruhából a vizet, de ne öblítsd ki, hanem a nedves ruhába tömködj törölközőt, és formáld úgy, hogy körülbelül a ruha az eredeti méretét vegye fel. Végezetül nyújtsd ki, amennyire csak tudod, és így, törölközővel megtömve szárítsd meg. Meglásd, visszanyeri eredeti formáját!

Pamut

Amennyiben pamut felsőd ment össze, akkor szerencsés vagy, ugyanis talán ezt az anyagot a legkönnyebb helyreállítani. Tölts meg egy lavórt szobahőmérsékletű vagy langyos vízzel, és adj hozzá néhány evőkanál hajkondicionálót vagy babasampont. Áztasd be a ruhát körülbelül fél-egy órára, és jól nyomkodd bele a vízbe. Ha letelt az idő, engedd le a vizet, a ruhát pedig öblítés nélkül csavard ki egészen addig, míg a lehető legszárazabb nem lesz. Majd ezt követően egy sima területre terítsd le a ruhát, és helyezz súlyokat a széleire úgy, hogy minél jobban kinyúljon.

A másik megoldás az lehet, hogy csipeszekkel feszíted ki a ruhát. Majd miután ezt megtetted, hagyod magától megszáradni.

Forrás: Getty Images

Poliészter műselyem

A pamuthoz hasonlóan szintén tölts langyos vizet egy lavórba, majd adj hozzá egy evőkanál hajkondícinálót vagy sampont. Áztasd be a ruhát 20-30 percre, majd vedd ki és nyomkodd ki belőle a vizet. Még mikor nedves az anyag, akkor nyújtsd ki az eredeti méretére. Érdemes lehet a folyamathoz gőzt is használni. Majd csipeszekkel vagy nehéz tárgyakkal rögzítsd a ruha széleit, így a száradás során nem fog összemenni.

Kattints galériánkra, hogy a fehér ruhákat se érje baklövés! Mutatunk 8 mosási tippet hozzájuk!