JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

A 8 legjobb illatú virág, amit érdemes kertedbe ültetni: nem csak a rózsa elbűvölő aromájú!

Borítókép: A 8 legjobb illatú virág, amit érdemes kertedbe ültetni: nem csak a rózsa elbűvölő aromájú! Forrás: Unsplash/Karo K.
Bár minden bizonnyal igaz, hogy a nem illatos virágok éppen olyan szépek, mint az édes illatúak, a legjobban mégis talán azokat kedveljük, amik kellemes aromával lengik be környezetüket. Mutatunk néhány olyan virágot, amik pont ilyenek!

Szerencsére, ha illatos virágokat szeretnénk, bőségesen válogathatunk – minden formában, méretben és fajtában kaphatók. Némelyik annyira mutatós, mint illatos, míg mások nem szemedet kápráztatják el, sokkal inkább orrodat. Míg egyesek egész nap édes illatot árasztanak, mások estig várnak ezzel.

Miért illatosak a virágok?

Jó oka van annak, hogy egyes virágok illatoznak, ugyanis így vonzzák a beporzókat, ami elengedhetetlen a növény életciklusának folytatásához. És ezek a kis állatok kulcsfontosságúak egy virágzó kertben. A Wisconsin-Madison Egyetem szerint a virágpor a spermium növényi megfelelője. Amikor egy méh vagy más rovar meglátogat egy virágot, felszedi a virágport. Ahogy ezek a beporzók egyre több virágot látogatnak meg nektárt inni vagy virágport gyűjteni, a virágpor egy részét lerakják a virágokra, ami aztán megtermékenyíti őket.

Egyes virágok a szelet vagy egyszerűen a gravitációt használják a beporzás elősegítésére, de sok növény a beporzókra támaszkodik. Itt jön képbe az illatuk. A virágok illatanyagot termelnek, hogy segítsenek magukhoz vonzani a beporzókat. A Scientific American szerint nincs két virág, amely ugyanazt az illatot bocsátja ki. Ennek az az oka, hogy az illatokat különféle illékony szerves vegyületek hozzák létre. Ezeknek a vegyületeknek a mennyisége és az egymással való kölcsönhatásuk az, ami egy adott illatot hoz létre.

Forrás: Pexels/Tobias Bjørkli
Az orgona sokak kedvence, nem csupán meseszép, de isteni az illata is!

A növények általában abban a napszakban bocsátják ki a legtöbb illatot, amikor a beporzásra használt rovarok aktívak – írja a Scientific American. A pillangókat és a méheket beporzásra használó virágok nappal a legillatosabbak, míg a lepkék által beporzott növények éjszaka. Egyes virágok egy bizonyos típusú rovarra támaszkodnak a beporzásban, így illatuk kifejezetten a rovar vonzására irányul.

Nem minden virág illatozik

Nem minden virág bocsát ki édes illatot, hogy az emberek és a beporzók kedvében járjon. Sőt, néhánynak virágnak borzasztó szaga van. Ilyen például a titánbuzogány. Ahogy angol neve is utal rá (corpse flower, azaz hullavirág), borzalmas szagot bocsát ki, amely a rothadó húsra emlékeztet. De jó oka van rá, ugyanis így próbálja meg magához vonzani a döglegyeket és dögbogarakat, amik ott rakják le petéiket.

Na, de térjünk vissza az illatos virágokhoz! Galériánkban mutatunk is belőlük 8-at!