Méhbarát erkély: hogyan teheted a legkisebb zugot is csábítóvá a beporzók számára?

méhbarát,erkély Forrás: Getty Images
Minden egyes négyzetcentiméter számít a méheknek, a kaspóidban és a balkonládádban is.

A méhek köztudottan rengeteget vesztettek az életterükből a 20. század eleje óta azáltal, hogy csökkent a virágos-gyógynövényes-gazos területek aránya. Ráadásul a méhészetek óriási veszteségeket szenvednek elsősorban növényvédő vegyszerek következtében. Pedig a haszonnövények háromnegyede a méhek vagy más beporzók munkájától függ; ha nem lennének méhek, nélkülöznünk kellene olyan növényeket, mint például a kakaóbab. A jó hír az, hogy a városi ember is sokat segíthet a méheken: még az erkélyeden is, ahol a reggeli kávédat kortyolgatod, méhecskeéletek múlhatnak azon, hogy megfelelő növényzet várja-e őket. A balkonládák, az ablakokra akasztott dobozok és kaspók is nagyban hozzájárulhatnak a virágokban gazdag környezethez.

Bizony, a betonrengetegben is számítanak az apró virágos területek, sőt, ott számítanak csak igazán, mert ezek igazi oázisként szolgálnak a méhek számára. Ráadásul ezek a növények az emberi szemet is gyönyörködtetik – a szánkról és az orrunkról nem is beszélve. Ezek az apró, ládában is elférő növények hordozhatók is lehetnek, ezért albérletben is tarthatod őket.

Mitől méhbarát a kert vagy az erkély? Alapvetések:
  • ha hagyod benne nőni a virágzó növényeket (esetenként a „potyautasokat”, mármint a gyomokat is, ha a többi növénytől nem vesznek el sok helyet)
  • ha olyan növényeket ültesz, amik az év különböző szakaszaiban virágoznak
  • ha van kint egy apró tálka vízzel
  • ha nem használsz szintetikus növényvédő vagy rovarölő szereket

A galériában megtalálod a legpompázatosabb méhbarát erkélyre való virágokat, fűszernövényeket: