Kicsi lakások legnagyobb design baklövései

lakás Forrás: Unsplash/Alexandra Gorn
A kis terekben a legkönnyebb hibázni. Ugye, te nem követted el a nagy design bakikat? A JOY.hu cikke.

Minél kisebb egy lakás, annál nagyobb feladat berendezni és dekorálni, hiszen a kicsi teret könnyen összenyomja, beszűkíti optikailag a sok bútor, nem beszélve a díszekről, mint vázák, szőnyegek, szobrok. Sőt, nem is kell soknak lennie a bútoroknak ahhoz, hogy hatalmasakat bakizzon az ember dizájnban, és a színek megválasztása sem olyan egyszerű, mint gondolnánk.

Ha nem is akarsz egy komplett tanfolyamot elvégezni lakberendezésből, azért jó, ha az alap bakizási lehetőségeket ügyesen kikerülöd. Már mutatjuk is a listát, miket felejts el, ha ízléses kicsi lakást szeretnél berendezni!

Apró szőnyeg = még apróbb lakás

Ha a kanapé elé egy kis méretű szőnyeget dobsz le, akkorává fog szűkülni a tér, mintha manók laknának ott. Egy világosabb színű, tekintélyes méretű darabbal viszont megnyitod a teret, sőt, szőnyeggel ügyesen tudod elválasztani is funkciók szerint a szoba részeit. A dolgozó sarkodban lehet egy teljesen másik szőnyeg, mint a tévézős részen, a kanapé előtt, azonban figyelj, hogy legalább az egyik nagy, elterülő méretű legyen.

Horizontálisan elhelyezett tárgyak

Az egymás mellé pakolt, sorba rakott bútoroktól kifejezetten nyomasztó hatása lesz egy kisebb lakásnak. Persze, horizontálisan fog feküdni az ágy és a kanapé, de minden más inkább felfelé terjeszkedjen, ne oldalra.

Keress inkább hosszú, felfelé nyúló polcrendszereket, magas, de nem széles szekrényeket. Ugyanannyi dolog fog elférni rajtuk, de nem nyomják össze a szobákat látványra. A függönyeid is érjenek földig, épp ugyanezen az elven, hiszen azok is nyújtanak a szobán.

A függöny színe ronthat a legtöbbet

Ha a függöny más színű, mint a fal, az optikailag sokat elvesz a térből. A nagyobb és rendezettebb hatás érdekében a függöny illeszkedjen annyira a falhoz, hogy legyen teljesen ugyanolyan színű, esetleg 1-2 árnyalat eltéréssel majdnem ugyanolyan. Ha egyezik a függöny színe a fallal, homogén, tiszta és tágabb, ha kilóg, elüt a szín, akkor viszont félbevágott és rendezetlen lesz az összhatás.

Még NINCS VÉGE! TOVÁBBI bakiKért kattints IDE!

Ha még néhány hálószobai lakberendezési tippre is kíváncsi vagy, irány a galéria!