Így lehet állatbarát a kerted

Borítókép: Így lehet állatbarát a kerted Forrás: Pixabay.com
Ahhoz, hogy a kertedet a beporzó rovarok, a madarak és sünök számára is otthonos környezetté alakítsd, csak néhány egyszerű tanácsot kell megfogadnod. Ezzel egyrészt tehetsz egy keveset a biodiverzitás megőrzéséért, másfelől a megfigyelés örömével is gazdagodhatsz.

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a kertedbe látogató lepkék, méhek és más rovarok elvégzik a beporzást, míg a madarak és a sünök a kártevőirtásban lesznek segítségedre. Lássuk, hogyan alakíthatod állatbaráttá a kerted!

Ültess méh és pillangócsalogató növényeket

A kert kialakításához célszerű a fűszernövények, valamint a hagymás és évelő virágok közül válogatnod. Az orvosi zsálya, a levendula, a rozmaring, a kerti kakukkfű, a díszhagyma, a krókusz az évelő őszirózsa, a japán szellőrózsa, a sudárzsálya mind-mind méhcsalogató növények.

A pillangók nagyon kedvelik a nyáriorgonát, a sétányrózsát, a bugás lángvirágot, a rézvirágot, a bíbor kasvirágot, valamint a méhek által is látogatott virágokat. Érdemes a méhbarát kertbe, olyan növényfajokat választani, melyek jól tűrik a szárazságot, nem fogékonyak a betegségekre és a kártevőkre, azaz hosszan díszítenek, anélkül, hogy rendszeres gondozást és vegyszeres növényvédelmet igényelnének.

Készíts rovathotelt

A méhecske hotel, vagy darázsgarázs néven is ismert eszközök már kora tavasztól segíthetik a szelíd beporzók szaporodását, ezért február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni őket. A méhecske hotelek óvodai foglalkozás, iskolai óra, szakkör keretében is elkészíthetők, de akár kész eszközöket is vásárolhatsz. A kihelyezett méhecske hotelek, márciustól május végéig, június közepéig a legforgalmasabbak.

Ne feledkezz el a madarak itatásáról

A madáritatás a lakosság körében rendkívül népszerű madáretetésnél is egyszerűbben elkezdhető, nagyon hasznos természetvédelmi tevékenység, mely lényegében semmibe sem kerül. Az itatást érdemes egész évben végezni, ebbe bele tartozik a téli madáretetési időszak is, nyáron, meleg és száraz időszakokban pedig különösen hálásak lesznek a madarak a figyelmességünkért.

Az itató lehet egy kerámia, vagy műanyag cserépalátét is, de tökéletesen megfelelnek a célnak a szobanövények átültetése után feleslegessé vált növénytartók alátétjei is. A legfontosabb, hogy olyan helyre tedd az itatót, ahol nem tűzi folyamatosan a nap, valamint a madarak beláthatják a környező területet és megszárítkozhatnak a közeli bokrokon, vizesen ugyanis nehezen repülnek.

Az itatón gyakran megfigyelheted a fürdőző kék cinegéket, széncinegéket, vörösbegyeket, valamint olyan nagyobb madarakat is, mint a fekete rigók, a gerlék, a szajkók és szarkák. Gyerekekkel is nagyon jó szórakozás a kertbe látogató megfigyelése, így az itató edukációs célokat is szolgálhat.

Forrás: Pixabay.com

Helyezz ki madárodúkat

Az odúk kihelyezésének legjobb időszaka a szeptember-november, mivel így a madarak a telelési időszakban éjszakázásra is tudják használni azokat. Mivel egyes énekesmadarak akár évente háromszor is költhetnek, nyáron sem késő kihelyezni őket. Az odú kihelyezésénél ügyelj arra, hogy a nyílását ne takarják ágak, illetve két odú kihelyezésekor azok röpnyílása ne nézzen szembe egymással, mivel a kirepülő madarak keresztezhetik egymás útját. Fontos az is, hogy az odú árnyékos, félárnyékos helyre kerüljön, és ne tűzzön rá a nap. A különböző, kertbe látogató madárfajok más-más odútípust részesítenek előnyben, ezzel kapcsolatban például a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján tájékozódhatsz.

Szintén hasznos, ha olyan növényfajokat, sűrű ágrendszerű cserjéket, illetve sövényeket telepítesz, amelyek fészkelő és búvóhelyet jelentenek a madarak számára. A borbolya fajok, a csíkos kecskerágó, a fagyal, a mogyoró, az orgona, a borostyán, a kányabangita, a tiszafa egyaránt jó választást jelentenek.

Forrás: Pixabay.com

Gondolj a sünökre is

A sünök nagyon hasznos állatai a kertnek mivel rengeteg kártevőt elpusztítanak éjszakai vadászataik során. Ha szeretnéd sünbaráttá tenni a kertet, lehetőség szerint mellőzd a vegyszerhasználatot, valamint biztosíts búvóhelyet a tüskéshátúak számára. A búvóhely lehet egy mezei virágokból, magas évelőkből álló kis folt, őshonos cserjékből álló cserjecsoport, vagy egy kupac levél illetve rőzse is. A sövények szintén kedvelt búvóhelynek számítanak és a közlekedést is lehetővé teszik a sünök számára.

A sünök a madarakhoz hasonlóan hálásak a kihelyezett vízért. Nagyon fontos, hogy csak vízzel itasd őket, tejjel semmiképp se! Fűnyíráskor figyelj a magasabb fűben, hátha közötte rejtőzik egy állat, a rőzserakásokat pedig ne bolygasd, erre különösen ősszel figyelj.

Galériánkban megmutatjuk, hogyan készíthetsz téli menedéket a sünöknek; méghozzá kolléganőnk saját, képes DIY útmutatójával!