Igénytelen szobanövények: ezek mindent IS kibírnak!

igénytelen szobanövények Forrás: Getty Images
Az alábbi igénytelen szobanövények segítségével zöldbe boríthatod az otthonod. Hidd el, ezek tényleg bírni fogják a strapát!

Túl kevés neki a víz, vagy épp túl sok. Hűvös van, vagy túl meleg. A levegő párás, vagy épp nagyon száraz. Nincs elég fény a lakásban, vagy épp túl erős közvetlen napfény éri, ezért purcan ki. Hány ilyen vagy ehhez hasonló növénysztorira (illetve növénytemetésre) emlékszel az utóbbi évekből? Mert mi vagy ezerre, hiszen ahány növény, annyi igény… és nem biztos, hogy mindegyiknek megfelel, amit az otthonunk és mi nyújtani tudunk neki. Főleg a kifejezetten kényes fajtáknak… bármennyire is szeretjük őket, mi azokkal már nem is próbálkozunk. Inkább az igénytelen szobanövények közül válogatunk, mert ezek tényleg túlélnek mindent (IS).

Hidd el, ezeket ki sem tudod majd kipusztítani! De nem is akarod, hiszen elég mutatósak, és mivel többségük gyorsan nő, hónapok alatt zöldbe borítják majd az otthonodat. Neked pedig azon kívül, hogy egy kis vizet meg fényt adsz nekik, gyakorlatilag semmi gondod nem lesz rájuk! Lássuk ezt a „csodalistát”, milyen fajták közül érdemes válogatnod.

Igénytelen szobanövények a csodaszép zöld otthonért

Az egyik legmutatósabb igénytelen szobanövény a vitorlavirág, ami buja élénkzöld színével azonnal feldobja az otthonod. Az a titka, hogy nem kell túlzottan meglocsolni. Sokan megvárják, hogy a növény levelei kissé lekonyuljanak – mert azzal jelzi, ha vízre van szüksége –, és csak utána öntözik meg kedvencüket. Ha jól érzi magát nálad, gyönyörű, hófehér virággal örvendeztethet meg. De enélkül is jól elvan, ha néha-néha meglocsolod és kap egy kis fényt.

A bromélia talán még a vitorlavirágnál is kevesebb vizet igényel. A hozzáértők szerint csak akkor kell megöntözni, ha a talaj felső két centiméterét száraznak érzed. Locsoláskor ne feledd, hogy a kehely alakú tőlevélrózsába is önts egy kis vizet. A gyönyörű, élénk színű virágaikról híres broméliák szobanövénynek is szuperek, hiszen mutatósak és trópusi hangulatot csempésznek a lakásba. De nyáron akár a kertbe, félárnyékos helyre is kiteheted a kedvencedet.

Nagyon cuki, relatíve igénytelen szobanövény a zöldike is. Jól megbirkózik a gyenge fényviszonyokkal és a mesterséges fénnyel – szóval egy kis, viszonylag sötét lakásban vagy irodában is remekül eléldegélhet –, viszont az erős, közvetlen napfénytől távol kell tartani. Ha beszerzel egyet, nemcsak egy minimális gondozást igénylő, sokat tűrő zöld növénnyel lehetsz gazdagabb, hanem a levegő méreganyag-tartalmának csökkentéséért is sokat teszel. Ez a növényke ugyanis hatékonyan szűri a levegőt.

Nem véletlen tartanak sok irodában szerencsebambuszt. Ez a növény ugyanis olyan egyszerűen életben tartható, hogy könnyebbet már kívánni sem lehetne! Egyszerűen csak tedd vízbe, amit időnként cserélj ki alatta. Ezen kívül egy kis fényt is biztosíts neki, de nem kell sok, mert alacsony a fényigénye.

Az igénytelen szobanövények legigénytelenebbike

A „nyertes” kétségkívül a Zamioculcas Zamiifolia, röviden ZZ, amit leginkább legénypálma, agglegénypálva vagy legényvirág néven emlegetnek. A világostól az árnyékos helyekig szinte bárhol megmarad, egyedül a direkt napfényt nem szereti. Három titka van: nem szabad túlöntözni, nem szereti az átültetést (a szűk cserép bejön neki), és nem szabad dédelgetni.

Pozsgások és társaik

A manapság népszerű puzsgások vagy szukkulensek változatos szépségük, valamint szárazságtűrő tulajdonságaik miatt szinte mindenki számára kötelező darabok. Ezek az igénytelen szobanövények kevés öntözést igényelnek, mivel nem szeretik a nedves talajt. Ha teljesen száraznak érzed a földjüket, löttyinthetsz alájuk egy kis vizet, de csak óvatosan! Világos helyen, nem közvetlen napfényben tartva jól fogják érezni magukat nálad.

Lenyűgöző pozsgás növény például az aloe vera, amely ráadásul még gyógyhatású is. Amellett, hogy jót tesz a bőrödnek, a hajadnak, és a sérüléseket is gyorsabban gyógyíthatja a növény nedve, az aloe verának gyakorlatilag csak fényben kell sütkéreznie, hogy ne hervadjon el. Tarts belőle egyet az ablakpárkányon vagy a konyhaszigeten, imádni fogod!

És végül, de nem utolsósorban az anyósnyelv, vagy más néven Sansevieria is helyet érdemel a listán. Vastag, viaszos levelei sokáig szép zöldek maradnak akkor is, ha elfelejted locsolni, vagy épp nem kap elég fényt. Egy kis ideig akár a sötét fürdőszobában is tarthatod, azt is túl fogja élni. De azért inkább biztosíts neki egy kis fényt, akkor aztán elpusztíthatatlan lesz (és nem, most nem megyünk bele semmiféle fejtegetésbe az elnevezés kapcsán).

Forrás1
Forrás2
Forrás3

Kíváncsi vagy, mit árul el rólad, hogy milyen szobanövényeket tartasz otthon? Galériánkból megtudhatod!