Hogyan legyen négy évszakos kerted?

Borítókép: Hogyan legyen négy évszakos kerted? Forrás: Getty Images
Neked is álmod egy olyan kert, amely egész évben gyönyörködtet? Nem ördöngösség: fantázia, tervezés és gondoskodás kérdése az egész. Mutatjuk, hogyan csináld.

Ez a cikk először az Éva magazin 2021-es tavaszi számában jelent meg.

Először is döntsd el, hogy nagyobb, különálló foltokban szeretnéd-e, ha egy-egy évszak pompája kiteljesedne, vagy inkább arra vágysz, hogy egész évben folyamatosan gyönyörködhess valamiben, ami épp akkor a legszebb?

Mindkét út járható, de ha az utóbbit választod, a szakember szerint akkor is törekedj bizonyos tömeg elérésére: egy tulipán nem tulipán, legalább 20–30 hagymát ültess egymás mellé, hogy az mutatós legyen – mondja Sulyok Mónika, a Harmony Garden & Home kertészmérnöke.

Gondolkodj egyszerre akár több rétegben is: virágok, cserjék és fák nagyon jól tudnak mutatni egymás alatt-felett-mellett-mögött.

A tervezésnél tartsd észben, hogy a szálas virágokon túl mennyi mindennek lehet díszítő funkciója: például a gyümölcsfák virágainak, gyümölcseinek, majd őszi leveleinek; a cserjék bogyóinak; a futónövények indáinak; a különböző színű fakérgeknek.

Ha eltervezted, hogy mit hová ültetsz, érdemes egy vázlatos rajzot készítened a kertről és lakóiról: ez a megvalósítás során is a segítségedre lesz, arról nem is beszélve, hogy később is tudni fogod, mit hová ültettél.

Amint felenged a föld, és már nem kell fagyra számítani, kezdheted is az ültetést – amit egyébként onnantól a következő fagyig bármikor megtehetsz. A gyümölcsfák ültetésére a tavasz vagy az ősz a legideálisabb.

Az ültetés nagy részét valójában csak egyszer kell elvégezned – kivéve az egy- vagy kétnyári növényeket, amelyeket cserélni kell. A szakértő szerint a hagymákat is érdemes háromévente kiszedni és újra elültetni, mert elaprózódnak.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kerttel nincs több munkád – dehogyis nincs! Egy kert kis túlzással olyan, mintha egy háziállatot nevelnél: folyamatosan oda kell figyelni rá és gondoskodni kell róla – de ha már elszántad magad a kertészkedésre, akkor valószínűleg megvan benned a kellő motiváció, és menni fog.

Négy évszak szépségei

TAVASZ: téltemető, hóvirág, krókusz, nárcisz, jácint, tulipán, árvácska, nefelejcs, varázsmogyoró, kikeleti bangita, gyümölcsfák, orgona stb.

NYÁR: díszfüvek, rózsa, kasvirág, verbéna, hortenzia, mályvavirág, kúpvirág, lángvirág, csillagfürt, sásliliom, írisz stb.

ŐSZ: juhar, fanyarka, díszcseresznye, som, galagonya, díszalma, ecetfa, berkenye, lilabogyó, madárbirs, tűztövis, fagyal, borostyán, díszfüvek, őszirózsa, krizantém stb.

TÉL: örökzöldek, csipkebogyó, borbolya, dérbabér, somok, juharok, füzek stb.

Kezdő kertész vagy? Íme pár baki, amibe eleinte könnyen beleeshetsz: