Miért veszélyes, ha összetörik a higanyos lázmérő? Így takarítsd fel

Borítókép: Miért veszélyes, ha összetörik a higanyos lázmérő? Így takarítsd fel Forrás: Gadini/Pixabay
Általában gyerekkorunktól kezdve belénk nevelik, hogy óvakodjunk a higanyos lázmérő használatától, ugyanis amennyiben az eltörik, akár higanymérgezést is kaphatunk. Az alábbiakban annak járunk utána, hogy valóban ilyen veszélyes-e a higanyos lázmérő használata, illetve, hogy mit tegyünk abban az esetben, ha bekövetkezne a baj.

Ugyan 2009-ben már kivonták a forgalomból a higanyos lázmérőt, mégis rengeteg háztartásban még megtalálható. Annak ellenére is, hogy a szakemberek folyton arra hívják fel a figyelmet, hogy ezeket a régebbi típusú lázmérőket inkább hanyagolják, és válasszanak helyette valami optimálisabb megoldást. Ezentúl, amennyiben szeretnénk megszabadulni az eszköztől, akkor nagyon fontos tudni, hogy semmiképpen se a kommunális hulladékok közé dobjuk, hanem mindenképpen vigyük el veszélyeshulladék-gyűjtő helyre.

Azonban sokan még a mai napig nem tudják azt, hogy valójában mennyire veszélyesek ezek a lázmérők, és mit kell tenni abban az esetben, ha eltörnének.

Forrás: stevepb/Pixabay

Miért veszélyes, ha eltörik a higanyos lázmérő?

Alapvetően magával a higanyos lázmérővel különösebb probléma nincsen, azonban, ha eltörik, komoly problémát okozhat. Elsősorban a legnagyobb gond, hogy ezen eszközök üvegborítással rendelkeznek. Így, ha leesnek, igen nagy a valószínűség arra, hogy el is törnek, mely már önmagában balesetveszélyes a szertefoszlott üvegszilánkok miatt.

Ugyan sokan úgy hiszik, hogy a legnagyobb veszélyt a higany maga jelenti, amely, ha érintkezik a bőröddel, már mérgezést okoz. Ez azonban nem igaz, ugyanis a bőrrel való érintkezése önmagában nem okoz irritációt, sem pedig mérgezést. Ám amennyiben sérült bőrfelülettel érintkezik, akkor bizony valóban mérgező lehet, éppen ezért a vigyázni kell, hogy az üvegdarabok nehogy megvágják a kezünket.

A legnagyobb probléma abban keresendő, hogy a legtöbben nem tudják, hogy a higanygőz belégzése a legnagyobb veszély, így értelemszerűen a legrosszabb dolog, amit tehetsz az, ha felporszívózod, ugyanis a készülékből a mérgező higanygőz a levegőbe kerülhet. Azonban felseperni sem a legideálisabb döntés, hiszen amennyiben a higany apróbb cseppekre esik, akkor nagyobb felületeken fog párologni is.

Forrás: stevepb/Pixabay

Mit kell tenni, ha eltört a higanyos lázmérő?

Amennyiben eltört a higanyos lázmérő, akkor első ízben ellenőrizd, hogy nem fröccsent-e valakire a higany. Ha ruhára csöppent, rendkívül fontos, hogy óvatosan törölgesd le és távolítsd el a szennyezett ruhadarabot. Amennyiben bőrre került, akkor mindenképpen töröld le nedves papírtörlő segítségével. Ezentúl fontos, hogy ellenőrizd le, hogy nem lett-e olyan a lábad. Ha ráment a cipődre, papucsodra, mindenképpen nagyon alaposan töröld le annak a teljes felületét.

A legfontosabb, hogy a gyermekeidet vagy háziállataidat minél távolabb tartsd onnan, ahol eltört a lázmérő.

Így takarítsd fel

Az első és legfontosabb lépés, hogy vegyél fel egy gumikesztyűt a feltakarítás menetéhez. Majd egy papírlap segítségével próbáld meg összegyűjteni a higanycseppeket. Amennyiben ez sikerült, próbáld meg egy széles szájú, zárható tárolóedénybe gyűjteni. Az egészen apró cseppeket érdemes lehet ragasztószalag segítségével összeszedni, ezt is mindenképpen egy zárható műanyag zacskóba csomagold. Rendkívül fontos, hogy mindent, ami érintkezett higannyal, vidd el a veszélyeshulladék-gyűjtő helyre.

Ezt követően érdemes jó alaposan felmosni mosószeres vízzel, majd minél gyakrabban szellőztetni.

Milyen tünetei vannak a higanymérgezésnek?

Általánosságban a következő tünetek figyelhetők meg extrém higanymérgezés esetén:

 • köhögés,
 • láz,
 • hidegrázás,
 • hányinger,
 • hányás,
 • hasmenés,
 • hasi fájdalom,
 • álmatlanság,
 • fejfájás,
 • fémes íz érzése a szájban,
 • mellkasi fájdalom,
 • remegés,
 • látászavar

Amennyiben felmerül a mérgezés gyanúja, feltétlen fordulj mihamarabb orvoshoz!

Galériánkban 6 olyan dolgot mutatunk, amit sose tarts a hűtő tetején, mert balesetveszélyes!