10 bosszantó dolog a háztartásban, amire eddig nem találtál megoldást: mostanáig!

Borítókép: 10 bosszantó dolog a háztartásban, amire eddig nem találtál megoldást: mostanáig! Forrás: Getty Images/Peter Dazeley
A háztartásban mindig jól jönnek azok a mások által már bejáratott, bevált praktikák, amelyekkel időt, pénzt és energiát spórolhatunk. Nem is beszélve azokról, amelyek gyors és hatékony megoldást nyújtanak olyan problémákra, amelyekre eddig nem találtunk. A következőkben bemutatunk 10 egyszerű, de nagyszerű házi praktikát, amiket ismerve sok minden sokkal egyszerűbb lesz (legalábbis a háztartásodban).

Number 1: Matrica leszedésre üvegről

Te is jártál már úgy, hogy a boltban vásárolt termékről, befőttes üvegről, palackról képtelen voltál eltávolítani a szinte „ráhegesztett” matricát? Áztattad, súroltad, dörzsölted, de sehogy sem adta meg magát? Van egy jó hírünk: egyáltalán nem lehetetlen, sőt mi több, a következő trükkel gyorsan és pofonegyszerűen eltávolíthatod a nemkívánatos címkét üvegről és műanyagról egyaránt. Mindössze 3 dologra van hozzá szükséged: egy hajszárítóra, egy kevés 96%-os alkoholra – ezt bármelyik patikában be tudod szerezni – és egy darab rongyra (vagy vattapamacsra, szivacsra). Első lépésben fújj a hajszárítóval forró levegőt a matricára! Ha szerencséd van, akár már ez az egyetlen lépés is elegendő, hogy a címke megadja magát és úgy tudd eltávolítani, hogy nem hagy maga után ragacsos foltot. Ha nem így történik, és ott marad a ragasztó nyoma, akkor jöhet a második lépés: tégy kevés 96%-os alkoholt vattakorongra vagy szivacsra, és azzal dörzsöld át az érintett felületet. Nincs olyan matrica és ragacs, ami ennek a módszernek ne adná meg magát. Teszteld csak le!

A fent leírt módszer fém tárgyak esetében sajnos általában nem működik, arra a szódabikarbóna-étolaj kombó a megoldás. Keverj össze két kávéskanál szódabikarbónát kevés étolajjal, kend be a matrica által otthagyott ragacsos foltot ezzel az eleggyel, és hagyd hatni pár percig, majd finoman dörzsöld le!

Number 2: Morzsabiztos szeletelés

Te is utálod, amikor a kenyeret, pékárut nem tudod úgy szeletelni, hogy ne lenne minden csupa morzsa körülötted? A következő egyszerű trükkel ennek most és mindenkorra vége! Forralj egy kis vizet és a szeletelés megkezdése előtt mártsd a kést a lobogó vízbe, majd minden egyes szeletnél ismételd ezt a műveletet! Amilyen egyszerű módszer, olyan hatásos!

Forrás: Pixabay/SylvesterL
Ezzel az egyszerű módszerrel nem lesz minden csupa morzsa, amikor kenyeret vágsz.

Number 3: Hatékony fugatisztítás

Felettébb bosszantó, amikor végigsuvickolod a fürdőben a csempét, de a fuga csak nem akar úgy kinézni, ahogy szeretnéd. Ha van egy használt, régi elektromos fogkeféd, tegyél rá egy kis szódabikarbónás fogkrémet (egy teáskanálnyi szódabikarbónát keverj egy diónyi fogkrémhez), és azzal menj át a fugákon! Máris megoldódott a probléma.

Number 4: Töltőmentés

Időről időre mindannyiunknak új töltőket kell vásárolnia. Ez azért bosszantó, mert általában magával a töltővel nem szokott probléma lenni, annál inkább a vezetékkel, ami egy idő után – főként, ha nem figyelünk oda rá –, egy-egy helyen megtörik vagy akár el is szakadhat. Mindez nem történik meg, ha egy régi tollból származó rugót ráhúzol a zsinórra (arra a részre, ahol a töltő feje és a zsinór találkozik). Ez a módszer hatékony védelmet nyújt a nem kívánatos csavarodás és törés ellen.

Number 5: Macska- és kutyaszőr eltüntetése

Aki háziállattal él együtt, annak bizonyára ismerős jelenség, hogy hiába porszívózza át naponta akár többször is a bútorokat, a szőr mindenhol ott marad. Mutatunk egy módszert, ami véget vet ennek a kellemetlenségnek, eltünteti a nemkívánatos szőrszálakat bármilyen felületről és még a porszívót sem kell elővenni hozzá! Egyszerűen ragassz kétoldalú ragasztószalagot egy gumikesztyűre, és mozgasd a kezedet a kanapén. Volt szőr, nincs szőr…

Forrás: Pixabay/Turbot
Bármennyire is imádjuk őket, azért az állatszőr eltüntetésével meggyűlik a bajunk.

Number 6: Ételszagűző praktikák

Ételszag terjeng a lakásban, hiába kapcsoltad be a szagelszívót? Ne aggódj, filléres módszerrel is véget vethetsz ennek! A szódabikarbóna, a kávézacc és az ecet ebben az esetben is a barátunk. Választhatsz közülük, melyiket veted be, ugyanis mindegyik sikeresen megbirkózik az ételszaggal. Ha az ecetre esik a választásod, két-három lapos tálba tegyél vizet és keverj hozzá ecetet (legalább fél decit tálanként); ha a szódabikarbónával tennél próbát, akkor öntsd egy tálba vagy szórd egy laza szövésű, jól szellőző zacskóba és akaszd ki abba a helységbe, ahonnan ered a szag! Ugyanilyen módszerrel – tálba vagy jól szellőző zacskóba téve – működik a kávézacc is.

Number 7: Felbontott zacskó légmentes lezárása

Felbontottál egy zacskó chipset, kekszet, nápolyit, kávét, pékárut, de nem fogyott el, és szeretnéd, hogy friss maradjon? Megmondjuk, hogyan zárd el biztosan légmentesen! Húzd rá egy petpalack levágott tetejét a zacskó végére, majd hajtsd vissza a zacskót, és csavard rá a kupakot! A megkezdett élelmiszer garantáltan friss marad!

Number 8: A leejtett fülbevaló esete

Bizonyára számodra is ismerős szituáció, amikor igyekezve valahová elejtesz egy apró tárgyat – gyűrűt, fülbevalót – és sehol sem találod, akár még napokkal később sem. Úgy tűnik, mintha a föld nyelte volna el, pedig tudod, hogy valahol ott kell lennie a lakásban. Aztán rettegve veszed elő takarításkor a porszívót, nehogy felszívd. Van megoldás! Ahelyett, hogy idegeskedsz, húzz egy harisnyát a porszívódra, és porszívózz ki, nemcsak a lakás lesz tiszta, de a tárgy is biztosan megkerül!

Forrás: DaModernDaVinci
Tippünkkel a legapróbb leesett tárgyakat is megtalálhatod, pillanatok alatt.

Number 9: Odakozmált edények megmentője

Elég pár perc, hogy ne figyelj oda és máris megtörtént a baj: odakozmált az étel. És ha az önmagában nem lenne elég szomorú, hogy az ebédnek annyi, még a serpenyő (vagy a kedvenc lábasod) is odaégett. Szerencsére erre is van gyors és hatékony gyógymód! A zsíros, odaégett edények tisztításának egyik legegyszerűbb módja, ha felöntöd vízzel, teszel bele egy marék sót vagy egy bögre ecetet (mindkettő működik), és forralod 15-20 percen át. Ez a procedúra feloldja a zsíros, odaégett szennyeződéseket, amelyeket így játszi könnyedséggel, akár egy mozdulattal is eltávolíthatsz.

Number 10: Zsírfolt eltávolítása ruháról

Az egyik legtipikusabb „baleset”, amikor a kedvenc ruhánkra ráfröccsen egy kis zsír vagy olaj. Ha eddig úgy gondoltad, a ruhádnak annyi, most megmutatjuk, milyen trükkel távolíthatod el belőle a foltot! A lényeg, hogy azonnal cselekedj, és amilyen gyorsan csak lehet, dörzsöld be sóval a foltot. A ugyanis a zsiradék nagy részét képes magába szívni. Hagyd a sót hatni pár percig, majd rázd le a ruháról. A nagyobb foltot érdemes ezután kimosni, de ha csak egy kis ráfröccsent zsírról van szó, a sótól el fog tűnni.

Nézd csak, mennyi mindenre jó a só is! Ugye nem is gondoltad volna?