Fitten – milyen áron?

Borítókép: Fitten – milyen áron?
Megnéztük, mennyibe kerül havonta, ha rászánod magad a sportolásra. Arra jutottunk, hogy nemcsak egészségi, de anyagi okokból is a rendszeres mozgás a legkifizetődőbb.

Házon kívül
Az úszáshoz 10 ezer forint alatt megkapod a felszerelést, az uszodában pedig 1000–1500 forintot kell fizetned alkalmanként attól függően, hogy vidéken vagy a fővárosban élsz-e. Kitűnő stresszoldó egy kemény nap után, mint ahogyan a futás is. Az utóbbihoz áldozni kell egy lábformádnak, futóstílusodnak és acélterepnek megfelelő futócipőre, amit mindenképp szakboltban, szakember segítségével érdemes megvenni. 20 ezer forint körül már találsz jót. Jógára óránként 1200–1500 forint ellenében iratkozhatsz be, bérlettel persze olcsóbban jön ki egy alkalom. Ugyanez igaz agerinctornára is. A pilates gyakorlatait mozgásstúdióban, egyéni (talajon 5000,géppel 6000 forint) vagy kiscsoportos óra (1500 forint) keretében tanulhatod meg, attól függően, mennyit szánsz rá. Árban köztes megoldás, ha egy barátnőddel iratkoztok be páros órára. A nordic walking (északi vagy sígyaloglás) szintén űzhető egyedül és csapatban is. Speciális mozgástechnikáját négyórás tanfolyamon sajátíthatod el (6500forint). Kell hozzá bot (egy pár 8–10 ezer forintnál kezdődik) és egy jó minőségű bakancs (25–35 ezer forint).
A szabadban: egyszeri ráfordítással 20–40 ezer forinttól
Uszodában, klubban: heti 2 alkalommal számolva havi 8–48 000 forint

Ki sem kell mozdulni
Ha az alapokat elsajátítottad, a pilates, a jóga, a gerinc- vagy a kismamatorna gyakorlatait dvd segítségével, otthon is végezheted. Ezeknek az ára 990forinttól kezdődik, és két dvd-ből már össze lehet állítani egy testhez álló gyakorlatsort. Valamivel költségesebb (1290 és 2990 forintért is találni már havi bérletet), több körültekintést és rendszerességet igényel avirtuális edzéslátogatás. Az online edzőtermekben viszont állandóan frissül a letölthető órák kínálata, és profi edzők segítségével gyakorolhatod aneked szimpatikus mozgásformákat. A sporteszközök közül a legolcsóbb az ugrálókötél; 2000 forintért már digitális kijelzőset kapsz, ami mutatja az ugrások számát és a kalóriafogyasztást. Napi 45perc ugrálás felér egy komoly zsírégető és kardioedzéssel vagy egy jó futással. Rugalmas, kényelmes edzőcipő kötelező hozzá (15–20ezer forint). Ugyanilyen hatékony, de szórakoztatóbb és az ízületekhez jóval kíméletesebb a trambulin – drágább is; a 140 centiset 17 ezerért kínálják az interneten, ahol gyakorlatsorokat is találsz hozzá.
Képernyő előtt: 990–2990forint havonta
Eszközökkel: 15 ezer forinttól


Borsosabb áron
Nagyobb befektetést igényel egy-egy edzőgép beszerzése, de megtérül, hiszen akár az egész család nyűheti éveken át, rossz időben is. Aszobabicikli fejleszti a lábizmokat, növeli az általános erőnlétet. 30000forintért már multifunkciós komputerrel és pulzusmérővel felszerelt bringát vehetsz. Ha a futópadot kedveled, minél erősebbet, nagyobbat válassz; lehetőleg szaküzletben, ahol értenek hozzá, és vállalják szervizelését és alkatrészellátását. Egy összecsukható vázszerkezetű, jó minőségű futópad gyárilag betáplált programokkal 130 ezer forintba kerül.
Otthon, edzőgépekkel: egyszeri ráfordítással 30 ezer forinttól

Szerző: Bay Ágota, Illusztráció: László Zsuzsi

Ez a cikk Fitten - milyen áron? címmel, az Éva magazin 2010. évi. júliusi számában jelent meg.

Minden jog fenntartva.