Ereszt a hűtőd? Kattints és spórolj 8000 forintot két perc alatt!

Borítókép: Ereszt a hűtőd? Kattints és spórolj 8000 forintot két perc alatt! Forrás: Unsplash
Találtál egy gyanús tócsát a hűtőd előtt? Nyugodj meg, nincs veszve minden! Ahelyett, hogy újat vennél, két perc alatt megreparálhatod!

Amikor ereszt a hűtő, az ember összenéz a társával, és ugyanarra gondol: hát, ezt lehet kicserélni. Lelki szemei előtt rebbenő tízezresek távoznak a semmibe. És akkor, a mindig újat vásárló énünk helyett előtérbe tolakszik a spórolós felünk, és szerelőt hív.

Pontosan ez történt velünk, közvetlenül a nyaralás előtt. A szaki szerencsére a szomszéd utcában járt éppen. Kérdezte, mik a tünetek. Elmondtam: a hűtőben áll a víz, és kifolyt a frigó elé, a padlóra is. JÓ nagy tócsa keletkezett. „Nagyszerű!” – mondta a szerelő. Tíz percet leszek önöknél, nyolcezer forint lesz.” Kissé meglepődtem a távdiagnosztika megkérdőjelezhetetlen magabiztossága okán. Hittem is meg nem is, de kíváncsian vártam a Hűtőszekrények Nagy Ismerőjének érkezését.

És akkor a megoldás, amiért nyolcezer forintot fizettem, hogy nektek már ne kelljen: az önmagát leolvasztós hűtők hátsó falán rendszeresen kifagy a vízpára. Ez szemmel is jól látható. A hűtő azonban időről időre automatikusan leolvasztja ezt a jeget. Az olvadékvíz a hűtő hátsó falán lecsurog egy V-alakú műanyag vályúba. A vályúk találkozásánál egy lyuk van. Ez a lyuk a hűtő háta mögé, egy tálcára vezeti a felesleges vizet, ahonnét a hűtő motorja által leadott hő hatására elpárolog.

Forrás: Bus István
Ott a luk!

Mármost, ha a kajákat úgy teszed be a hűtőbe, hogy az ételek papírja hozzáér a hűtő hátsó falához, akkor az el fog ázni, és a papírdarabok is lecsorognak a kis lyukhoz, és eltömítik azt. Így a vizet nem tudja elvezetni, és az kifolyik a hűtőbe, aztán meg a padlóra.

Forrás: Bus István
Még közelebbről

A megoldás: ha víz van a hűtőben, akkor a lyuk el van dugulva. Egyes hűtőkhöz adnak egy tollszárban végződő kis műanyagdarabot is (amiről fogalmad nincs, micsoda, így hát kidobod), ami kifejezetten lyukpucolásra való. Ha nincsen kis műanyag célszerszámod, akkor sincs tragédia: fogsz egy tizenöt-húsz centi hosszú drótot, beledugod a lyukba, egy kicsit kotorászol, és a hiba két (egy) percen belül el van hárítva. Nem kell szerelő, és nem fizetsz kiszállási díjat.

Szívesen.

Hiperegyszerű, filléres gyógymódok lefolyódugulás ellen: