JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

13 áprilisi teendő a kertben: ezeket ne felejtsd el most elvégezni

Borítókép: 13 áprilisi teendő a kertben: ezeket ne felejtsd el most elvégezni Forrás: Andrea Piacquadio / Pexels
A hosszú téli álom után végre beköszöntött az igazi tavaszi időjárás, és kezdődhet a kertészkedés szezonja! Összeszedtük, milyen kerti munkákat érdemes elvégezni áprilisban, és mi az, ami még várhat.

Idén az enyhe februári időjárás miatt a szokásosnál előbb hajtanak a növények, de a márciusi fagyok miatt azért eddig még csak óvatosan lehetett kertészkedni. Sőt, még most sem kell elkapkodni a dolgokat, mert tudjuk jól, hogy az április elég szeszélyes tud lenni! Hiába dőlt meg például a melegrekord húsvéthétfőn (van, ahol 30 fok volt, mint nyáron!), a palánták nagy részét (paradicsom, paprika, uborka stb.) még nem szabad kiültetni szabadföldbe, mert várhatóan lesznek még hűvös éjjelek, reggelek. Ugyanígy várni kell még a muskátlik és a többi, meleget kedvelő egynyári növénnyel is, azoknak majd májusban indul a szezonja.

Forrás: Jill Wellington / Pexels
Április első felében még virítanak a tulipánok, élvezzük ki a vidám látványukat!

Persze érthető, ha a tavaszi hagymások korai virágzása után minél előbb virágtengert szeretnél látni a kertedben, teraszodon vagy éppen a balkonodon, de jobb a türelem, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek azzal, hogy egy váratlan hidegfront kárt tesz a növényeidben. Nagymamáink is jól tudták: mindennek megvan a maga ideje! Ne tévesszen meg a melegebb időjárás, áprilisban még igazából csak készülődik a kert nagy része, de persze ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne már szorgoskodni. Ha nyáron szeretnél csak hátradőlni, és élvezni a munkád gyümölcsét (akár szó szerint), akkor most kell ásót, talicskát, kannát ragadni!

Vedd elő tehát a kerti szerszámokat, és nézd végig, miket kell elvégezned a kertben a hónap végéig: