JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

A kényelmes alvás ára

Borítókép: A kényelmes alvás ára
Milyen a tökéletes matrac? Nos, erre a kérdésre biztosan nem fogunk határozott választ adni, mert nincs rá általános érvényű recept.

Azt viszont megnéztük, milyet és hol érdemes vásárolni.

Egészséges fekvés
A rugós matracok új nemzedéke megfelelő alátámasztást nyújt agerincünknek, így a hagyományokhoz ragaszkodóknak sem kell lemondaniuk az egészséges kényelemről. Nagyobb népszerűségnek örvendenek azonban a természetes alapanyagokból (kókuszrost és latex) készült matracok. Néhány éve terjedtek el ahideghabmatracok, ezek olcsóbbak a biotermékeknél, de ugyanúgy antiallergének. Vákuumcsomagolásban hozhatjuk el őket az üzletből, így szállításuk sem nehéz. Léteznek memóriahabos betétek is, ezek kiválasztásánál a legkülönbözőbb egyedi szempontokat kell figyelembe venni (például alvási szokások, egészségügyi problémák).

Hol vásároljunk?
Itt is jó kezdet, ha szaküzleteket keresünk fel (materasso.hu). Feltételezhetjük, hogy az eladók értenek a kínált termékekhez, szakavatottan tudnak tanácsot adni. Ezeken a helyeken nem nézik ki az embert az üzletből akkor sem, ha órákat tölt próbálgatással. A vásárlást azonban semmiképpen se hamarkodjuk el. Ha tisztába jöttünk vele, hogy nagyjából mit akarunk, érdemes néhány kört futni és összehasonlítani az árakat. A márkás termékek legtöbbször garantálják a minőséget is, de ha költségvetésünk szűkösre szabott, vagy ha több családtagnak vásárolunk egyszerre matracot, jól járhatunk egy olcsóbb kategóriával is. Nagy bútoráruházak rendszeresen tartanak akciókat, melyekben vagy az árakat szállítják le, vagy például ágyrácsot adnak amatrac mellé (kika.hu, diego.hu). Érdemes figyelembe venni a garancia idejét. A legtöbb nagy áruházlánc akár 5–10 év jótállást is vállal a matracokra, ezalatt biztosan kiderül, megbízható-e aminőség. Ha mégis hiba támad, ne legyünk restek visszavinni a drága árut! Az internetes vásárlásnál ugyanez a helyzet, sőt, avirtuális kereskedelemben 10–20 százalékkal olcsóbbak lehetnek amárkás matracok is (matracorszag.hu). Aki tagja valamelyik egészségpénztárnak, mindig érdeklődjön vásárlás előtt, mert sok szaküzletben különböző kedvezményekben részesülhet (elszámolási vagy árengedmény).
Fontos az ágyrács is?
Rugós, illetve 20 centinél vastagabb keményhabos matracok esetén az ágyrácsnak nincs komolyabb szerepe, a legegyszerűbb ágyborda is megteszi. Lágyhab és vékonyabb kiképzésű matracokhoz viszont elengedhetetlen a megfelelő ágyrács beszerzése. Vásárlásnál legyünk nagyon körültekintőek, hiszen gyakran rendszerekben árulják az ágybetéteket, érdemes tehát az adott matrachoz tartozó rácsot beszerezni, mert ellenkező esetben garanciát sem vállal a forgalmazó.

Méretre vágva
Vannak olyan áruházak, amelyek a szokásosnál több méretben tartanak matracot (matracfutar.hu). Ha itt sem találunk megfelelő méretet a készen kapható ágybetétek között, egyedileg is rendelhetünk a kívánt típusból (matrac.hu, itt találunk a választásban segítő kalkulátort is). Az árat legtöbbször úgy kalkulálják ki, hogy megnézik, melyik két sztenderd méret közé esik a kívánságunk, és a drágábbik árát kell kifizetnünk. Haa kívánt méret nagyobb a legnagyobb előregyártottnál, akkor10–20 százalékos felárat számolnak fel.

Szerző: Horváth Zsuzsa, illusztráció: László Zsuzsi
Ez a cikk a 2011. évi májusi számban jelent meg. Minden jog fenntartva.