Frissítő citrusos permet 3 összetevőből a forró nyári napokra: testpermetnek és tisztítószernek is ideális

Borítókép: Frissítő citrusos permet 3 összetevőből a forró nyári napokra: testpermetnek és tisztítószernek is ideális Forrás: Pexels/ Ron Lach
Fújhatod a bőrödre, használhatod légfrissítőként, és még takaríthatsz is vele! Mutatjuk, hogyan készíts házi citrusos permetet csupán néhány összetevő felhasználásával.

Ez a cikk az Éva Magazin 2022-es 2. lapszámában lapszámában jelent meg először: Hogyan készíts citrus illatú permetet? címmel. Tudtad, hogy korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

LÉGFRISSÍTŐ

1. Tölts egy üres szórófejes üvegbe 1 evőkanál vodkát. Ez hígítja majd az illóolajokat és megkönnyíti a keverést. Ha nincs otthon vodka, használhatsz sima alkoholt is.

2. Adj hozzá 15–20 cseppet a kedvenc citrusos illóolajodból – citrom-, narancs- vagy grépfrútolajat.

3. Zárd le az üveget és óvatosan rázd össze.

4. Adj hozzá 105 ml desztillált vizet – ha nincs desztillált víz, használj szűrt vizet.

5. Újra zárd le az üveget, még egyszer jól rázd össze a tartalmát, és készen is vagy! Illatosíthatod vele a szobákat, de fújhatod az ágyneműdre vagy a bútoraidra is.

Forrás: Pexels/cottonbro studio
Egy citrusos légfrissítő igazán üdítő választás lehet a forró nyári napokra.

TESTPERMET

1. Tölts egy szórófejes üvegbe 1 evőkanál (15 ml) varázsmogyoróvizet. Ez tartósítószerként is funkcionál, és az illóolajak hígítására is jó. Ha nem tudod beszerezni, használhatsz helyette vodkát.

2. Adj hozzá 15–20 cseppet a kívánt citrusos illóolajból.

TIPP: Amennyiben klasszikus citrusos illatra vágysz, használd ezt a receptet: 10 csepp grépfrútillóolaj, 4 csepp lime- illóolaj és 4 csepp citromillóolaj. Édeskésebb aroma érdekében a 10 csepp narancsillóolaj mellé használj 1/8 teáskanál tiszta vaníliakivonatot. Ha pedig valami igazán frissítőt szeretnél, próbáld ki a citrom, a levendula és a szantálfa illóolajának kombinációját.

3 .Óvatosan rázogasd össze, majd adj hozzá 2 evőkanál (30 ml) desztillált vizet.

4. Rázd fel megint és kész! De tartsd észben, hogy a citrusfélék érzékenyebbé teszik a bőrt a napfényre, és növelhetik a leégés veszélyét!

TISZTÍTÓSZER

1. Ehhez a recepthez is használhatsz különböző citrusféléket: citromot, lime- ot, grépfrútot, vagy ezek kombinációját. Tölts meg egy befőttesüveget a citrusok héjával.

2. Öntsd fel ecettel úgy, hogy a héjak teljesen elmerüljenek, majd hagyd két hétig állni sötét, hűvös helyen. Néhány naponként nézz rá, ellenőrizd, hogy nem csökkent-e az ecet szintje, nem penészedett-e meg néhány héj (ha igen, távolítsd el őket).

3. Két hét után szűrd le a folyadékot és töltsd át egy szórófejes üvegbe, a narancshéjakat pedig dobd ki. Az ecetes-citrusos levet öntsd fel desztillált vízzel 1:1 arányban.

4. Az elkészült tisztítószert használhatod például a pult, a tűzhely, a mikrosütő tisztítására, a márvány-, gránit- és kőfelületeken viszont inkább ne alkalmazd.