5 sorozat, ami beválik a nyelvtanuláshoz

sorozat,addiktiv,angoltanulás Forrás: GettyImages
Nemrég belefutottunk egy nyelviskola cikkébe, ami a legjobb angol nyelvű sorozatokat ajánlotta nyelvtanuláshoz, szókincs fejlesztéshez.

Az addiktiv.hu cikke.

Az ötlet nagyon jó, mi is imádjuk így fejleszteni aktív és passzív módon az angol nyelvtudásunkat, de két különböző dolog, hogy melyek a top sorozatok és melyek azok, amelyekkel egy nem natív, éppen angolul tanuló néző is elboldogul.

Például az említett cikkben ajánlották a Big Bang Theory-t, ami zseniális, vicces, csak éppen egy középfokon álló – a legtöbb nyelvtanuló ezen a szinten mozog – nézőnek nem biztos, hogy jó választás, mert tele van választékos angol kifejezésekkel és tudományos kérdésekkel.

A probléma, hogy ha rosszul választunk sorozatot nyelvtanulás céljából, az kifejezetten gyilkolhatja a nyelvtanulási motivációnkat, mert nem lesz sikerélmény, vagy iszonyatosan megterhelő lesz és emiatt feladjuk. Szóval B2, tehát az “upper intermediate” szint alatt eléggé kritikus, hogy olyan sorozatokat nézzük eredeti hanggal (+angol felirattal), amelyek könnyen érthetőek és nem nagyon megterhelőek.

Szerencsére – vagy nem – nekünk sem az anyanyelvünk az angol, így elég jól meg tudjuk ítélni, melyek a könnyen emészthető sorozatok. Ezért nem fogjuk ajánlani a The Wire-t – habár szerintem a világ legjobb sorozata – vagy a Making a Murderer-t, mert a cél szempontjából nem jelentenek jó választást (kivéve ha C1, esetleg C2 szinten állsz, akkor már nincsenek korlátok különösebben).

Így most néhány olyan sorozatot ajánlunk, amelyek talán nem a világ legjobbjai, de vélhetően könnyen érthetőek egy középhaladó angolul tanulónak is. Ezekből tanulhatsz igazi amerikai angol kifejezéseket, szavakat és nem utolsósorban kiejtést, szóval az élő nyelvhez nagyon közeli élmény, olyasmi, ami a nyelvkönyvekből nem tanulható.

Friends/Jóbarátok

Abban mindenki egyetért, hogy az amerikai angol tanulásának egyik legjobb forrása minden idők legjobb vígjátéksorozata, a Jóbarátok. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy a mi generációnk – 30+ – elég sokat láthatta a sorozatot ahhoz, hogy kellő alap legyen aztán az eredeti hangon megtekintett verzió könnyű értelmezéséhez. Mindezzel együtt a Jóbarátok a szenzációs humorral, az el nem avult nyelvezettel – annak ellenére, hogy '90-es évek – nagyon szórakozató forrása lehet a nyelvtanulásnak.

Crazy ex-girlfriend

Az a fajta sorozat, amit amúgy nem biztos, hogy ajánlanék, különösen férfiaknak. Ellenben kőegyszerű, éppen arról szól, amire a cím utal.

Főszereplőnk az elején még nem is annyira crazy (bár a random zenei betétek meglepőek): a fiatal jogász egyik nap ráeszmél, mennyire boldogtalan. Majd amikor ezután összefut gyerekkori szerelmével, otthagyva csapot-papot követi őt és átköltözik egy másik városba. Ha az Unbreakable Kimmy Schmidt-et bevállaltad – ami szintén elég egyszerű nyelvezettel bír – akkor ez is jó választás lehet.

Love

Ez viszont egy olyan kaliberű sorozat, ami egyébként is a jobb színvonalúak közé tartozik, ugyanakkor nyelvtanulás szempontjából is elővehető, mert viszonylag egyszerű a nyelvezete.

Tulajdonképpen elég csak félig figyelni, de érdemes úgy igazán, hiszen egy (hihető) kapcsolat elevenül meg a szemünk előtt két nagyon valódi karakterrel. Az esetlen, rajzfilmszerű Gus és a félig őrült jó csaj, Mickey totál nem illenek össze, de ettől lesz izgalmas a közös út, hiszen a szálak valahogy mégis úgy futnak, hogy félúton találkozhassanak. Mostanában jött ki a második évad a Netflixen, ami legalább annyira jól sikerült, mint az első.

A cikket a linkre kattintva olvashatod tovább.

6 tévésorozat-spinoff, ami legalább olyan jó (ha nem jobb), mint az eredeti: