Őszinte vallomás egy fiatal lánytól, aki külföldön tervezte az érettségi utáni továbbtanulást: „A legnehezebb talán a bizonytalanság”

érettségi 2020 Forrás: Unsplash/Victoria Priessnitz
Az érettségi igazi mérföldkő az ember életében, a koronavírus-járvány azonban sokak tervét felborította. Egy vizsgák előtt álló végzős gimnazista mesélt nekünk arról, mit érez most.

A joy.hu cikke.

Csütörtökön több heti találgatás és várakozás után hivatalossá vált, hogy a járvány miatt idén csak írásbeli érettségi lesz, amely május 4-én kezdődik. Hogy ez mennyire jó, vagy rossz, arról hosszasan értekezhetnek, hiszen számos kérdést felvet az ügy. Az azonban biztos, hogy az uniós országok döntő többsége még nem hozta meg az érettségire vonatkozó döntését – vagy épp a járványügyi helyzettől tették ezt függővé. A kérdés tehát továbbra is nyitott, hogy mi lesz a továbbtanulással. Olvasónk az elmúlt éveket egyértelműen a továbbtanulási terveinek szentelte, így mára egy C1-típusú nyelvvizsgával és külföldi tervekkel áll kissé tanácstalanul. Már megvolt a repülőjegye Amszterdamba az iskolalátogatásra, amikor hirtelen Európát is elérte a járvány. És egyelőre reméli, hogy csupán az ismerkedésnek kellett búcsút intenie, az álmainak nem.

Sok külföldi iskola módosította a jelentkezés határidejét, ami hatalmas segítség, de sok kérdést felvet, ha itthon változik az érettségik rendszere, mert külföldön ugyanúgy elvárás a felvételi eljárásban az érettségi bizonyítvány. Az amszterdami egyetem szociológia vagy kommunikáció szakjaival szimpatizálok.

Olvasónk azt is elárulta, hogy az elmúlt hetek sem teltek éppen könnyedén. Egyrészt a bizonytalanság extra stresszt hozott az életükbe, másrészt az otthoni tanulásra való átállás sem feltétlenül ment egyik percről a másikra.