Turi tippek: hogyan vásárolj használtruhát?

Válogass tudatosan Forrás: Unsplash/Becca McHaffie
3+1 tippet gyűjtöttem csokorba, hogy mikre figyelj, ha szeretnél használtruha boltban vásárolni!

A használtruhákkal való kapcsolatom elég korán kezdődött, mert mióta az eszemet tudom onnan öltözöm.

Édesanyám eleinte megvarrta a ruháimat, mert nem talált olyat ami tetszett neki – ezekre sajnos nem emlékszem csak képeken maradt fenn. Aztán a 90-es években megérkeztek a használtruha üzletek Magyarországra és Édesanyám mindent onnan szerezett be nekünk. Ha nem emlékeznétek, akkor nem vállfán lógtak a kiválogatott darabok, hanem dobozokba voltak ömlesztve és az egyik dobozból a másikba pakoltad a soha véget nem érő ruhatömegeket.

Soha nem éreztem, hogy ez „ciki” lenne vagy szégyellnem kellene magam emiatt.

Külön öröm, hogy Anyukám ’kincskereső” szenvedélye rám is átragadt és szerencsére örököltem az ehhez való tehetségét is. A fenntarthatósággal való tudatos foglalkozás a ruhákkal kezdődött – pontosan azért mert ebbe nőttem bele. A célom, hogy olyan ruhákat hordjak amik már a körforgás részét képezik. Ezért nem vásárlok új ruhákat, mert nem akarom erősíteni a kereslet oldalt. Nekem természetes, ami másoknak új vagy ódzkodnak még tőle. Sokan azért tartanak tőle, mert szégyellik, sokan azért mert „soha semmit nem találok”, vagy azért mert időigényes.

Íme galériánkban pár inspiráló szett, kép, poszt:

Így most úgy döntöttem, megosztom azt a 3+1 ötletet amit ha követsz nagy(obb) eséllyel találsz magadnak megfelelő ruhát a használtruha boltban.

1. Ismerd magadat!

Ez elsőre egyszerűen hangzik, de annál kicsit összetettem a képlet. Minél jobba tisztában vagy a stílusoddal, méreteddel - esetleg színtípusoddal annál gyorsabban és egyszerűbben találsz magadnak olyat ruhát ami valóban jól áll. Ez némi energia és időbefektetést igényel – ha nem vagy biztos benne érdemes elmenni egy stílustanácsadóhoz, színtanácsadóhoz mert ezek az egyszeri befektetések egy életen át fognak szolgálni és segítik a tudatos ruhatár kialakítását. Amikor belépsz egy használtruha üzletbe, ismerve az adottságaid pontosabban fogsz szelektálni, kevesebb időt fog igénybe venni amíg megtalálod a neked legmegfelelőbb darabokat.

2. Ismerd amit vásárolsz!

A használtruha boltok általában Angliából, Írországból hoznak be darabokat. A másik nagy beszállító pedig Németország, Hollandia. Kutass kicsit és nézd meg melyek a leggyakoribb márkák az adott országban. Ha igazán tudatos akarsz lenni akkor le is „ellenőrzöd” a márkát (hol gyártat, kikkel, mennyire etikus, stb). Sajnos rengeteg gyártónak vannak olyan darabjai amik hiába szinte újan kerülnek a turikba pár mosás után borzasztó állapotba kerülnek és a szemétbe kötnek ki. Már sok olyan ’jobb’, etikusabb márka ruhái is megtalálhatóak használtruha üzletekbe, amik minőségben is jók. Ezt a kutatást is egyszer kell elvégezned – utána fogod tudni mit keress, ezzel is felgyorsítod a folyamatot.

Amikor belépsz egy használtruha üzletbe, ismerve az adottságaid pontosabban fogsz szelektálni, kevesebb időt fog igénybe venni amíg megtalálod a neked legmegfelelőbb darabokat.

3. Nézd át, mielőtt felpróbálod!

Az egyik legfontosabb mozzanat amikor használtruhát vásárolsz, hogy tüzetesen át kell nézni. Ez azért fontos, mert hiába jó a méret, a szín, a minőség ha pl. nem működik a zipzár vagy lyukas, bolyhos. Ilyenkor nem érdemes megvenni. Illetve mérlegelni kell, hogy ha elviszed megjavíttatani megéri-e neked továbbra is. Míg nem nézed át, ne is próbáld fel – ezzel is időt (és bosszankodást) spórolsz meg magadnak. A próbafülkébe csak azokat vidd be, amik szinte jók ránézésre is.

3+1. Legyél nyitott!

Azt hiszem kezdő turizóknak ez a legnehezebb. Turizni nem lehet céltudatosan menni – „Kell egy farmer”, „Téli kabátot keresek!”. Több féle boltba kell bemenni és nyitott szemmel járni. Persze ha farmert keresel először mindig nézz szét a nadrág részlegen, de tapasztalom szerint a legjobb darabokat soha nem akkor találom amikor kellene. A tavalyi évben tél végén találtam meg álmaim téli kabátját, de megvettem mert különleges volt és tudtam, hogy „szerelem darab” és biztos tetszeni fog egy év múlva is.

Zárásként szeretném elmondani a legfontosabbat. Attól, hogy olcsó(bb) nem kell ruhát felhalmozni. Azt vedd meg amire feltétlen szükséged van. Én is átestem a ló túloldalára jó pár évvel ezalatt mikor inkább a ruháim lakták a lakásom és nem én. Ha egy fentarthatóbb, alacsonyabb hatásfokú életmódra törekszel akkor úgy válassz ruhákat, hogy sokáig szolgáljanak ki Téged és tartsd szem előtt, hogy nem a mennyiség hanem a minőség a lényeg!

Attól, hogy olcsó(bb) nem kell ruhát felhalmozni. Azt vedd meg amire feltétlen szükséged van.

Íme Budapest legmenőbb vintage üzletei, ahova egyszer majd neked is el kell látogatnod - bár online boltjuk is van!