A textilszalvéta nem csak az alufóliát vagy a folpackot váltja ki

textil szalvéta,textilszalvéta,textil tasak,zero waste Forrás: Ottlik Judit
Vagy a papírszalvétát. Hanem a műanyag uzsisdobozt is. Amióta van ilyen a háztartásunkban, a gyerekek követelik, hogy ebbe csomagoljam az uzsonnát. (Nem, ez nem reklám, hanem tény.)

Kezdjük kevesebb műanyaggal a sulit – gondoltam egy nagyot, amikor a konyhaszekrény felső ajtaját kinyitva egyszer csak a fejemre pottyant egy műanyag uzsonnás doboz. Aztán egy másik, majd egy harmadik. Pontosan az, amit ott és akkor muszáj volt megvennünk a boltban, hisz hogy ne érteném meg, hogy szegény gyereknek a minyonos még éppen hiányzik a kollekciójából.

Bizonyára már ennyiből sejthető, hogy nem igazán vagyok a zerowaste felkent élharcosa, de egy ideje már próbálkozom, hogy tudatosabban éljük a napjainkat. Aprócska lépésekben, de hiszem, hogy ez is számít.

textilszalvéta
Forrás: Ottlik Judit
Horgonyos: Detkko, 2200 Ft, cápás: Shumlee, 2900 Ft

Az elhatározásomat ezúttal tett is követte; villám sebességgel beszereztem háztartásunk első, mosható textiltasakjait. A kislányom teljesen odáig volt, hogy ő egy katicásat kapott, ez volt ugyanis a jele az oviban. De még a kiskamaszomat is sikerült levennem a lábáról. Pedig semmilyen, neki való nagyfiús mintát nem találtam, mégis nagyon boldog volt a horgonyos és a kalózos szerzeményekkel. Azt mondta cuki, és miután ezt másnap az osztálytársai is megerősítették, ebben a boldog tudatban hozta-vitte benne az uzsonnáját egész évben. A „szütyőke” becenéven emlegetett tasi egyébként az iskola falain kívül is nagyon jó szolgálatot tett. Szorgalmasan hordtuk az úszóedzésekre, a játszótérre, sétára vagy utazáshoz. A gyerekek megszokták, kérik is, hogy ezekbe mindenképpen pakoljak.

textilszalvéta
Forrás: Ottlik Judit
Dettko, 2400 Ft

Az alufóliát, folpackot, nejlonzacsit is kiváltották ezek a jó kis mosható, tépőzáras újraszalvéták és uzsonnás tasakok. Már ezzel a kis lépéssel is elég sok műanyag hulladéktól kíméltük meg a bolygót. Ráadásul egyre többen készítenek környezetbarát ételtárolókat, így a kínálat is egyre szélesebb. Azon túl, hogy különféle méretek közül válogathatsz – a kisebbe kekszet, rágcsákat pakolhatsz, a nagyobbakba a kifli és a zsemle is belefér – a szebbnél szebb, menő minták sokaságában teljesen biztos, hogy megleled az igazit.

textilszalvéta
Forrás: Ottlik Judit

Nézd meg ezt a galériát is! 14 apró változtatás a konyhában, amiért a Föld nagyon hálás lesz neked: