Mentsd a méhet, ne siránkozz! 15 izgalmas tény és méhbarát tippek

méhek,fenntarthatóság Forrás: Pixabay
A méhek a Föld legfontosabb állatai közé tartoznak, nem csak az ember, hanem a teljes élővilág számára. Az elmúlt években több fajuk is a veszélyeztetett kategóriába került. Összegyűjtöttük, milyen szuperképességekkel rendelkeznek a méhek és azt is összefoglaljuk, mit tehetsz értük a háztartásodban.

1. Közel 20 ezer fajuk létezik. Ezen fajok nagy része magányosan élő egyedekből áll; a méhfajok csak 5 százaléka él közösségben, a legismertebb közülük a háziméh. Egy háziméh-kolónia 50–80 ezer egyedből áll.

2. A háziméhek családjának háromféle tagja van: a királynő (vagy méhanya), a here és a dolgozó. A heréknek kizárólag az a feladatuk, hogy megtermékenyítsék a méhanyát. A párzás alatt a herék elpusztulnak, míg a méhanya addig folytatja a műveletet, amíg 70 millió spermiumot össze nem gyűjt.

3. A dolgozók mind nőnemű méhek.

4. A királynő „méhkirályként” volt számon tartva egész a 17. századig, amikor is Jan Swammerdam holland tudós fel nem fedezte a kaptárban a petefészkeket.

5. A méz soha, de soha nem romlik meg.

6. A zümmögést, amit a méhek kiadnak magukból, a szárnyaik okozzák. Két pár szárnyuk van, amelyet percenként 11 400-szor rezeg. A méhek átlagosan 24 km/óra sebességgel repülnek.

7. A méhcsípés gyógyító hatású. Van benne egy méreganyag, amely megelőzheti a HIV-fertőzést, a St. Louis-i Egyetem kutatói szerint.

8. Nagyjából 1200 dolgozó méh kell egy kiló méz előállításához.

9. A méhviaszt a dolgozó méhek állítják elő a hasukon található mirigyekből, és a mézet, valamint a virágport tárolják a belőle készült lépben.

10. A méh az egyetlen rovarcsalád a világon, amely emberi fogyasztásra alkalmas táplálékot állít elő.

11. A méhek (és egyébként a madarak is) több színárnyalatot meg tudnak különböztetni, mint az ember.

12. Képesek felismerni arcokat, megbecsülni távolságokat és a fénysugarak iránya szerint tájékozódni.

13. A méhek elsősorban a növényvédő szerek miatt kerültek veszélybe, amelyeket a II. világháború vége óta növekvő mértékben használnak a mezőgazdaságban. Évről évre méhek millióinak kipusztulásáról szólnak a hírek. Emellett élősködők is tizedelik például az európai méhállományt, elsősorban az ázsiai méhatka jelent veszélyt a méhek számára, amely a kolóniákban szaporodik.

14. Ha kipusztulnának a méhek, a növények jelentős része eltűnne a Föld színéről, miután senki sem porozná be őket. A méhek ugyanis a leghatékonyabb beporzók. Méhek nélkül nem lenne alma, cseresznye, avokádó, leveles zöldségek, tök, mandula. Kipusztulnának az olyan növények is, mint a lucerna, amely fontos takarmány a szarvasmarhák számára, vagyis veszélybe kerülne az állattenyésztés és a tejipar. A gyapotnövény is a beporzásnak köszönheti létét, márpedig pamut híján bajban lennénk a ruházkodással.

Ha kipusztulna a növények egy része, nagyban felgyorsulna a sivatagodás, ami egész falvakat és városokat törölne el a föld színéről. Globális éhínség kezdődne és fák, bokrok híján nagy mértékben csökkenne az ivóvízkészlet. Visszaesne az emberek és állatok termékenysége is.

15. Mindannyian, így te is sokféleképpen hozzájárulhatsz a méhek fennmaradásához. Ne használj növényvédő vegyszereket a kertedben, ültess méhbarát növényeket, vásárolj organikus, a közeledben termett zöldségeket és támogasd a környékbeli méhészeket azzal, hogy tőlük veszel mézet. (Még több tipp a galériában!)