JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Ökológiai kuty-nyom: mi a jó megoldás?

Borítókép: Ökológiai kuty-nyom: mi a jó megoldás?
A te véleményedet is várjuk!


Fotó: Claudio Zoncheddu/500px.com

Hova, hogyan, miben?
A kutyapiszok köztudottan veszélyes (és visszataszító), egy nejlonzacskó viszont csak sok-sok év alatt bomlik le. Mi tehetnek, tegyenek hát a lelkiismeretes, városi kutyagazdik? Erről a kérdésről vitáztunk nemrégiben egy szerkesztőségi megbeszélésen, és arra jutottunk, mások véleményét is kikérjük a témában.

Megoldási alternatíva No. 1.
Megkerestük Csonka Bertát, az Eb Ovo Felelősségteljes Kutyatartók Egyesületének elnökét, korábbi Éva címlaplányt, aki megosztotta velünk gondolatait, és elő is állt egy szuper megoldással.


Fotó: Lábady István/Éva magazin


„Egy városi gazdi akkor a legboldogabb, ha magával viheti legjobb barátját is, bárhova is vezessen az útja. Vele egy séta sokkal kellemesebb, egy kávé még finomabb... Gazdi és kutyája elválaszthatatlan páros. Kutyánkkal nem csak élményeink, de lépteink, lábnyomaink száma is megsokszorozódik. Így van ez az ökológiai lábnyomunkkal is! Kutyával élni a városban felelősséget jelent. Felelősség a kutyánk iránt, és a közösségünk iránt is. Mert a kutyapiszok bizony a betonon nem szívódik fel, de a parkokban is előbb lép bele valaki, minthogy a talaj azt komposztálná.
Tehát fel kell szedni. Jó, de hát mivel és hogyan? Mert a felelősségteljes gondolkodás sokunknál a szemetesen is túlmutat.


Berta kutyusával (Fotó: Éva magazin)

A városban élni, sétálni jó. A tavasz beköszöntével még jobb. Szeretnénk, ha ez szabad is maradna. Ezen dolgozik az EB OVO Egyesület. A Föld napja kapcsán a zöld megoldások sora jelenik meg szemem előtt. Környezetbarát kutyázás? De jó lenne passzív parkokba járni, komposztálóba dobni a kutyagumit, felelős emberek jól nevelt kutyáival megvitatni a szelektív hulladékgyűjtést. Az EB OVO Egyesület együtt álmodozik erről veletek, de azonnali megoldást is nyújt a konkrét kutyakaki problémára. Hogyan lehetsz környezettudatos, most 2013 tavaszán a kutyáddal? Használj környezetbarát kakizacsit! (Ebből az alkalomból beszereztünk 6000 db ilyen zacsit, amivel az EB OVO-t is támogathatod).
A környezettudatos gondolkodás meghatározója, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy először saját attitűdünket kell környezetbaráttá formálni, majd az életünket környezetbaráttá szervezni, új szokásokat beépíteni. Tapasztalatunk azt mutatja, hogy egyre több ember nyitott a közös és jobb hagyományok megteremtésére. Ha neked ilyen zacsid van, jó példát mutatsz, környezetedben is egyre több ilyen ember lesz. És persze: hisszük, hogy egyszer megvalósulnak ma még utópisztikusnak tűnő álmaink! Én addig is szeretném megtenni a tőlem telhetőt.
Sok kutya sokra megy, lépésről, lépésre, hiszen sok jó gazdni Magyarországon is elfér!"

Ti mit gondoltok Berta javaslatáról? Szerintetek hogyan tudnánk a leghatékonyabban csökkenteni kutyáink ökológiai lábnyomát?
Írjátok meg a véleményeteket, javaslataitokat az [email protected] emailcímre! Abeérkezett leveleket részben vagy egészben közölni fogjuk cikksorozatunkban!

Az Eb Ovo Egyesület nemrégiben kutyapiszok takarító akciót is szervezett. A részletekről >>itt olvashattok.

Kolléganőnk megelégelte az utcájukban uralkodó kutyagumi problémát: ő >>így orvosolta a gondot!