Környezetbarát iskolakezdés

Borítókép: Környezetbarát iskolakezdés
A tanszerek egy része nemcsak a környezetre lehet ártalmas, hanem féltett csemeténk egészségére is.


A gyurmától a filctollig sok minden tartalmazhat nemkívánatos anyagokat.

A szülők azt szeretnék hallani, hogy a kereskedelemben kapható iskolaszerek biztosan nem veszélyeztetik a gyerek egészségét, hiszen léteznek bizonyos előírások. Valójában a szabályozás csak azt biztosítja, hogy a termékekben legálisan jelenlevő veszélyes adalékanyagok nem lépnek túl egy bizonyos határértéket. Az igazsághoz pedig az is hozzátartozik, hogy a hatósági ellenőrzések szűrőjén minden évben átcsúszhat olyan termék, amely nem felel meg az előírásoknak. A mesefigurás füzeteken lehet ólomtartalmú festék, az íróeszközökből párologhat hígítószer.

A legtöbb zöld civil szervezet rendszeresen foglalkozik ezzel a problémával. A Hulladék Munkaszövetség (Humusz) évente azt állapítja meg, hogy az iskolakezdés a környezetre is komoly terhet ró. Az akciókon nagy mennyiségben fogy atúldíszített, gyanús összetételű, potenciálisan veszélyes holmi. Ugyanakkor egyszerűbb – lakk, festék, illatanyag nélküli – tanszereket elég nehéz találni. A legjobb, ha nagyobb papírboltba megyünk, ahol ilyesmi is szerepel a kínálatban, és az eladók is több információt tudnak adni arról, hogy milyen anyagból készült a termék.

Több nemzetközi környezetvédelmi szervezet is tanácsolja, hogy kerüljük a műanyag iskolatáskát és tolltartót, válasszunk inkább olyat, amely bőrből vagy még inkább (mivel állatbarátok is vagyunk) vászonból készült. A radír legyen igazi gumiból, a ceruzahegyező fémből, a vonalzó pedig fémbetétes fából. Vegyünk tartós, sokáig használható írószereket. A legjobb választás a lakkozatlan ceruza, amatt fedelű füzet. Tollból is vegyünk természetes anyagból készültet, és persze az az ideális, ha cserélhető betét van benne, vagyis nem kell eldobnunk az egészet, ha kifogy.

Ha ragasztó is kell, próbáljuk meg felkutatni az oldószer nélküli, enyves változatot. Válasszunk vízbázisú filctollat. A gyurmákkal évről évre probléma adódik. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szinte minden nyáron betilt egy-két olyan típust, amelyben nehézfémek mutathatók ki. Tanácsos elkerülni az illatos változatot – mint ahogy nem jó választás az illatos radír vagy íróeszköz sem. A műanyagok közül leginkább a PVC-től óvakodjunk, és ahol lehet, keressük a természetes anyagokat.

És persze – mint minden vásárlásnál – csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat, ha a választáskor acsomagolás mennyiségének szempontját is figyelembe vesszük.

ı Online boltok: www.zoldellato.hu, www.zoldbolt.hu
ı A Környezetbarát Termék Kht. minősítésében magyar termék nem szerepel. Akülföldi termékeknél eligazíthat ahivatalos logó, például a kék angyal vagy a terméken feltüntetett CEjel, illetve az EN 71/3-as szám, ami a vegyszer hiányára utal.

Szöveg: Olchváry Dorottya, fotó: Reichel Tamás, stylist: Lukász Eszter, Az adat forrása: EPA (Amerikai Környezetvédelmi Hivatal). Ez a cikk a 2009. évi szeptemberi számban jelent meg. Minden jog fenntartva.