A világ leghasznosabb óriásplakátja

Borítókép: A világ leghasznosabb óriásplakátja
Reklámtábla, ami ivóvizet termel? Csak jó klíma kell hozzá!

Néhány kilométerre a perui Limától egy óriásplakát – látszólag a semmiből – ivóvizet termel, amelyet bárki szabadon fogyaszthat. A reklámtábla egy Bujama nevű falucskában található, olyan területen, amely erősen sivatagos, és ahol sokan nem jutnak elegendő tiszta vízhez.


Fotó: utec.edu

A tábla a levegő nedvességtartalmát szűri ki, tisztítja meg és adja vissza egy csapon keresztül, iható víz formájában. Ezen a területen elég kegyetlen az éghajlat: eső alig esik, a levegő páratartalma viszont olykor a 98%-ot is eléri. Így ugye könnyű a levegőből vizet "facsarni!"

A táblát a limai műszaki egyetem (UTEC) kutatói tervezték és a Mayo Peru Draft reklámügynökséggel közösen finanszírozták az elkészítését. Nem is került vészesen sokba: a rendszer megépítéséhez mindössze 1200 dollárra volt szükség, ami bőven megérte. Az óriásplakát felállítása óta már több mint 10 000 liter vizet állított elő a levegőből (96 litert naponta). Fantasztikus, nem? A tervezők azt remélik, hogy az új technológia segítségével a világ több pontján orvoslni tudják a tiszta víz hiányából adódó problémákat. Mi szurkolunk nekik és várjuk a fejleményeket!