Hazai gyümölcsfajták – ezeket vedd a piacon!

Borítókép: Hazai gyümölcsfajták – ezeket vedd a piacon!
Íme, néhány kedvelt magyar gyümölcsfajta, amelyre érdemes odafigyelni!

Vajon hova tűntek gyerekkorunk ízei, zamatai? A sok-sok jellegzetesen magyar, különböző formájú, színű, illatú gyümölcs, amelyek tavasztól-őszig megtalálhatóak voltak a piacokon? Sajnos ezek egyre inkább háttérbe szorulnak a jól szállítható és nagy terméshozamú nemzetközi fajták mellett. Utánaeredtünk, melyek azok a tipikusan hazai, ősi gyümölcsfajták, amelyeket még, elvétve ugyan, de ma is megtalálhatunk vidéki kertekben, őstermelői piacokon. Ezeket kell tehát keresni:

Almák: Batul, a nyári Dallos alma, a Daru sóvári, a rétesnek való Fontos alma, a télálló Húsvéti rozmaring, a Jász vadóka (Barátalma), a Kenézi piros, a Nemes szercsika, az erdélyi eredetű Pónyik alma, a Sikulai alma, a Simonffy piros, a Téli piros pogácsa és a Zeliz alma.


A nyári Dallos alma

Nyári körték: Eleve érő, Üdein érő, Pünkösdi, Cseresznyével érő, Árpával érő, Búzával érő, Apró muskotály, Elő érő muskotály, Muskotály, Gerellyes, Nágovics, Hosszúszárú, Császárkörte, Nyári pergamont, Szent Lórinc körte, Piros körte, Vörös körte, Vörös bélű körte, Vörös nyári és Zöld muskotály.

Őszi körték: Hercsóka, Kozma, Zelenka, Mézes körte, Őszi muskotály és Salzburgi.
Téli körték: Babka, Carabella, Havasalji, Makária, Mészáros, Benedek, Mosóci, Telelő és Téli bergamot.


Nyári Kálmán körte

További ősi körtéink: Budai kisasszony körte, Csákvári nyári körte, Egri körte, Erdélyi körte, Fehérvári körte, Fujtós körte, Korai szagos körte, Köcsög körte, Nyári Kármán (Kálmán) körte, Magyar kobak, Mogyoródi óriás körte, Mosoly körte, Őszi körte, Piroska körte, Szűcsi körte, Zöld Magdolna.

Cseresznye: Szomolyai rövidszárú, a Solymári politúr, a Pomázi hosszúszárú, a Badacsonyi óriás, a Márki korai, Gyöngyösi szívcseresznye, Disznódi fűszeres, a sárga színű Cserszegi mézes, a Fertődi borostyán, a Májusi korai, Ölyvedi fekete.


A Szomolyai rövidszárú cseresznye

Meggy: Pándi meggy, Érdi bőtermő, Újfehértói fürtös, Debreceni bőtermő, Csengődi, Meteor, Pipacsmeggy.

Kajszibarack: Borsi rózsa, a Kécskei rózsa, a Korai piros, a Magyar kajszi, Rakovszy kajszi.


Magyar kajszi

Őszibarack: Győztes, Hegyi korai, Szatymazi győztes, Ford, Champion, Szöghi duránci, Glória Red, Aranycsillag, Bársonypír, Elberta, Szegedi arany.

Szilva: Kökényszilva vagy Kékszilva (macskatökű), a Penyigei vagy Nemtudomszilva, a Boldogasszonyszilva, a Lotyószilva – kimondottan pálinkának való, a Beregi datolya, a Gömöri nyakas, a Korsószilva, a Lószemű szilva, Vörös szilva.


Vörös szilva

De nem feledkezhetünk meg az úgynevezett bogyósok (szamócák, málna, szeder, szedermálna, riszméte, ribizlik, stb.), a birsek, naspolyák és gesztenyék fajtasokaságáról sem!

Ha további érdekességekre vagy még kíváncsi a témával kapcsolatban, keresd a hazai génbankokról szóló cikkünket az Éva magazin júniusi számában, illetve a Facebookon az Ősi magyar gyümölcsfajták oldalát!

Fotók forrása: civilgenbank.net