Giving is the new black - Avagy nálunk nem az akciókról szól a Black Friday

Borítókép: Giving is the new black - Avagy nálunk nem az akciókról szól a Black Friday Forrás: dm
November 25: a nagy nap, ami nem az akciókról, hanem valami sokkal fontosabbról szól: rólunk, az egészségünkről, a közösség erejéről és arról, hogy a bolygónk még sokáig élhető maradjon. Számíthatunk Rád?

Csakis a bio

Ha fontos az egészséged, emellett a bolygót, a növényeket és állatokat is tiszteletben tartod, vagyis a fenntarthatóság, a környezetvédelem is a szívügyed, akkor biztosan te is bio rajongó vagy. De tudod, hogy pontosan mit is jelent a bio és honnan származnak az így megjelölt termékek? A biológiai gazdálkodás a természet tiszteletben tartásával kizárólag a talaj természetes termékenységét használja ki, a biogazdálkodók ugyanis nem használnak növényvédő szereket, mellőzik a génmódosítást, a talajt pedig kizárólag természetes komposzttal és természetes trágyával kezelik. A valódi biotermékek ily módon nem tartalmaznak toxikus anyagokat, ellenben magasabb az antioxidáns-tartalmuk, vagyis nagyon jót tesznek neked és az egészségednek. Még jobb, ha nem csak bio, de helyi termékek kerülnek a kosaradba. Miért? Egyszerűen azért, mert a helyi étel környezetbarát, mivel kevésbé szennyezi a környezetet, ha valami 50 km-ről érkezik, mint ha 1000 km-es távolságból szállítják. A messziről jött termékeket gyakran érlelő- és tartósítószerekkel nyomják tele, hogy kibírják az időt, mire az asztalodra kerülnek. Ha viszont a szomszédból jön, ez szükségtelen.

Tudtad, hogy a dm elkötelezett a bio mellett és a bio élelmiszerek a szortimentben kiemelt helyet kapnak? Emellett segíti a fenntarthatósági szempontból előnyös helyi, lokális élelmiszertermelést is?

Forrás: dm

Ha a fenntarthatóság és az egészséges életmód számodra is fontosak, akkor csatlakozz a dm, az ÖMKI és a Zöld Kör Egyesület közös projektjéhez! Hogy mit kell erről tudnod? Azt, hogy a dm a november 25-én a vásárlásokból befolyt összeg 5 %-át az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) és a Zöld Kör egyesület projektjére ajánlja fel, melynek célja, hogy bárki- akár te is- kipróbálhassa a biogazdálkodás fortélyait. A dm-nél a Black Friday Giving Friday, hiszen az a nap nem az akciókról szól majd, hanem a jótékonyságról és egy mindannyiunk számára létfontosságú ügyről. Ha részt vennél egy igazán fontos kezdeményezésben, csupán annyit kell tenned, hogy az amúgy is esedékes vásárlásod erre a pénteki napra időzíted.

Elég akár egy ablakpárkány is

Vannak, akik nem bízzák a véletlenre magukat és inkább a vegyszermentes, a természettel összehangolt kertészkedést választják, ami nem csak hasznos, de igazán szerethető hobbi is egyben. És még csak hatalmas területre sincs hozzá szükség (hacsak nem egy termelői közösséghez csatlakozol), kezdetnek megteszi akár egy balkon vagy egy napsütötte ablakpárkány is.

Ha te is kipróbálnád a háztáji növénytermesztést, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá, csatlakozz a dm és az ÖMKi közös programjához, és nézd meg az ÖMKi növényvédelmi felhívás sorozatát! Megtanulhatod, miként védheted meg vegyszerek nélkül a növényeidet, a kerti teendőkön pedig az ÖMKi szakértői és McMenemy Márk tévés műsorvezető, a Kert TV házigazdája kalauzol majd végig. Ezt egy kutatási projekt is kiegészíti majd, a részvevőktől információkat gyűjt az ÖMKi a kertekben felbukkanó kártevőkről és a hatékony védekezési módszerekről, hogy a gyakorlati tapasztalatokkal egymást segíthessék az emberek. A program által nem csak hasznos információk birtokába kerülsz, de egy igazi közösség részese is lehetsz!

Csatlakozz te is az ON-Farm hálózathoz!

Az ÖMKI hálózat célja, hogy gyakorlati megoldásokkal és a résztvevők közötti tudásátadással segítse a biogazdálkodás hazai elterjedését, hatékonysága növekedését, ezzel is hozzájárulva az EU 25%-os bioterület-arány célkitűzés megvalósításához. A hálózat kialakítását 2012-ben kezdték meg, és résztvevőinek számát azóta is folyamatosan bővítik.

Mindezek elolvasása után, ugye nem csoda, ha arra buzdítunk, legyél Te is részese a programnak?

Forrás: dm

És még egy érv amellett, hogy november 25-én vásárolj a dm-ben

A Giving Friday projekt keretében a dm a Zöld Kör egyesület közreműködésével hátrányos helyzetű kelet-magyarországi térség iskoláiba is elviszi a vegyszermentes növényvédelem tudnivalóit, konyhakert programot indít pedagógusok, nevelők és szülők bevonásával, klímavédelmet és alkalmazkodást támogató kisléptékű fejlesztéseket valósít meg az oktatási intézményekben, ezzel is esélyt adva egy egészségesebb életre.

Számíthatunk Rád?