Inkább izzadok, mint hogy alumíniummal mérgezzem a testem

izzadsággátló,dezodor,alumínium-mentes dezodor,egészség Forrás: Unsplash
Alumíniummentes dezodorra váltanál? Akkor elsősorban arról kellene döntened, hogy tényleg bevállalod-e majd az izzadást…

Régóta vitatott téma, hogy az alumíniumsó tartalmú dezodorok károsak-e vagy sem, ugyanis összefüggésbe hozták a mellrák, a Parkinson-, és az Alzheimer-kór kialakulásával kapcsolatban is. Eddig egyiket sem sikerült egyértelműen és tudományosan bebizonyítani, azonban cáfolni sem. Szerintem jobb félni, mint megijedni – habár hosszabb távon ez a stratégia is okozhat megbetegedéseket -, én inkább dezodorra váltottam az izzadtsággátlómat.

Nem, a kettő nem ugyanaz…

Kétfajta változat létezik: az izzadsággátló és a dezodor. Előbbi összehúzza az izzadságpórusokat (az alumíniumsó segítségével) ezáltal megakadályozza az izzadást, utóbbi hagyja a verejtékezést, mindeközben meggátolja a kellemetlen szagokért felelős baktériumok elszaporodását, és persze illatosít.

Izzadsággátlók

Nem árt tudni, hogy ezekkel a termékekkel nem csak az a probléma, hogy fémmel terhelik a szervezetünket (ezek nagy része amúgy kiürül a szervezetünkből, de sérült, frissen borotvált bőrfelületen tényleg nem kellene használni), hanem hogy megakadályozza a test természetes méregtelenítését és annak hűtését.

Címkék

Mindig figyelmesen olvasd el a termék címkéjét mielőtt a kosaradba tennéd, ugyanis nincs törvényi előírás arra, hogy a gyártónak kötelessége lenne feltüntetni rajta a termékmegjelölést. Ha azt olvasod antitranspirant vagy izzadásgátló, illetve az összetevők listájába, hogy Aluminium Chlorohydrate, Aluminium Zirconium Trichlorohydrex vagy Aluminium Stearate, biztos lehetsz benne, hogy nem mentes az adott termék.

Hogyan érdemes választani?

Általánosságban elmondható, hogy ezek maximum 10-12 órás védelmet biztosítanak, és hogy mindegyik alumínium-mentes deo mellett izzadunk, de, hogy mennyire az egyénenként változik. Befolyásolja a hajlam, hogy mennyire kemény vagy stresszes napunk van, hogy szintetikus anyagból készült ruha van-e rajtunk és hogy hogyan reagál a szervezetünk a benne található hatóanyagokra, így mindenkinek más-más termék lehet a befutó.

Én jó ideje az Olivai natural levendulás-teafaolajos krémes dezodorát használom, ami amellett, hogy nekem tökéletesen bevált - bár való igaz, hogy nem vagyok egy izzadós fajta-, még műanyamentes is. A dezodort egy fémtégelyben árulják és kézzel kell felvinni a bőrre, ami elsőre talán macerásnak tűnhet, de semmivel sem rosszabb, mint naponta arckrémezni és testápolózni magunkat.

Összegyűjtöttem pár alumíniummentes dezodort, amit sokan ajánlottak a környezetemben, és jó néhány a témával kapcsolatos fórumon, hátha te is ezek közül találod majd meg az igazit!

Források: okoanyu.blog.hu, dm.hu, herbsgarden.hu