Barát vagy ellenség? – Célkeresztben a fluoridos fogkrém

fog,fogorvos,fogkrém,fluoridmentes fogkrém Forrás: pinterest
A samponodat, sminkedet, dezodorodat és már a fényvédődet is természetes verzióra cserélted, de eddig még nem merültél el a fogkrémek világában? Akkor most segítünk eligazodni, hiszen nagyon nem mindegy, hogy mit veszel a szádba.

Te mit vársz el a fogkrémedtől: hogy kellőképpen tisztítsa a fogaidat, fehérítsen, legyen jó az íze, kedvező az ára, védje a fogínyedet? Számtalan fogkrém ígéri mindezt, de sajnos nem minden esetben biztosítják is. Ugyanez igaz lehet persze egyes természetes fogkrémekre is. Hiába van tudniillik feltüntetve rajta, hogy natúr verzióval állsz szemben, ezeket kevésbé szabályozzák, így érdemes kétszer is elolvasni, mit is tartalmaznak valójában – tanácsolta Elissa Mello, a NYC Smile design fogorvosa a Women’s Health magazin olvasóinak.

Érdemes törekedni rá, hogy a lehető legtermészetesebb fogkrémet válaszd, a benne lévő anyagok felszívódnak a nyálkahártyádon keresztül.

Mindig olvasd el a természetes fogkrémek összetevőit, hogy nem tartalmaznak-e glicerint, fluoridot és egyéb felületaktív anyagokat (nátrium-lauril-szulfátot és ammónium-lauril-szulfátot), hidratált szilikátot vagy titán-dioxidod, mivel ezek túlságosan súrolják a fogzománcot
Elissa Mello
fogkrém,fluoridmentes fogkrém,fogorvos
Forrás: pinterest
Fluoridmentes fogkrém

Egy a The Lancet-ben megjelent 2014-es tanulmányban a fluoridot például neurotoxinnak vagyis idegméregnek nyilvánították. Ez egy idegrendszert érintő toxin, ami összefüggésbe hozható az autizmussal, hiperaktivitással, diszlexiával és a figyelemzavarral.

A helyzet nyilván nem ennyire drámai egy fogkrém esetében, ami szinte elenyésző mennyiséget tartalmaz(hat) ebből az anyagból, mindenestre a fogorvosnő azt tanácsolja, ha valaki biztosra szeretne menni, keresse inkább a fluoridmentes fogkrémeket. Azok közül is a zöldtea-kivonatos, papayás, citromsavas vagy az antibakteriális tulajdonságokkal bíró szódabikarbónás verziókat javasolja, amelyek ugyanolyan hatásosan szabadítanak meg a lepedéktől, a fogkőképződésektől és a rossz lehelettől – miközben szinten tartják a száj PH-értékét –, mint a hagyományos fogkrémek.

Válogatásunkban olyan natúr és fluoridmentes fogkrémeket találsz, amit itthon könnyedén beszerezhetsz!