A három testőr: szódabikarbóna, ecet, citromlé

Borítókép: A három testőr: szódabikarbóna, ecet, citromlé
Hihetetlen, de volt élet a mai kemikáliák előtt is, sőt… Nagyanyáink lenyűgöző eredményeket produkáltak egyszerű és olcsó anyagokkal.

Szódabikarbóna

ı A szódabikarbóna szagtalanítjaa macskaalmot: a legjobb, ha az alom teljes felületét vékonyan beszórjuk.
ı Nemcsak a hűtő szagát veszi el, de mosogatóvízhez adagolva megszünteti az edények kellemetlen szagát is.
ı Késhegynyi szódabikarbónát belekeverve még nyáron is tovább tárolható az ételmaradék.
ı Nedves szivacsra téve mossuk ki vele a hűtőt, a fagyasztóládát. Eltávolítja a kellemetlen illatokat is.
ı A gyapjúból és selyemből készült ruhaneműkből kiviszi az izzadságfoltot, ha mosás előtt langyos vízbe áztatjuk őket, és a vízbe két kanál szódabikarbónát teszünk.
ı A szódabikarbóna közismerten javítja az emésztést. Egy evőkanálnyit oldjunk fel egy pohár vízben.
ı Konyhai sütés-főzés közben is időről időre hasznát vehetjük: a sütemény tésztájába is jó sütőpor helyett, valamint a zöldségek megőrzik friss színüket, ha párolás közben egy csipet szódabikarbónát teszünk a lábosba.

Ecet
ı Az utolsó öblítővízbe tegyünk ecetet. Kézi mosásnál különösen fontos az ecet, semlegesítheti a szappant, és felfrissíti a színeket.

ı Ha a szőnyegen nem friss a szennyeződés, hanem több hetes vagy hónapos: két teáskanál általános mosópor, kicsivel több ecet és fél liter meleg víz keverékét hordjuk fel a problémás részekre, és kefével dörzsöljük be a szövetbe.
ı A kárpitozott bútort, sőt a szőnyegeket havonta egyszer porszívózzuk ki, utána ecetes ruhával, szivaccsal töröljük át – csodaszép marad tőle az anyag színe.
ı A csempepucoláshoz nagyszerű az ecet: a vízkőfoltokat ecetes vízzel könnyű eltávolítani. Egy deci 20 százalékos ecetet keverjünk el egy liter meleg vízzel.
ı A szennyeződéstől könnyen megtisztíthatjuk az öntött vasedényt, ha ecetes vizet forralunk benne, majd kívül-belül sóval jól megsikáljuk.
ı És akkor még nem beszéltünk a jó öreg ablakpucolásról...

Citromlé
ı A réz- és fémtárgyakat citromlés ronggyal is kifényesíthetjük.
ı Ha a citromlét vattával a gyapjú- és selyemanyagokba dörzsöljük, eltávolítja a gyümölcsfoltokat.
ı A fehérneműn található foltot citromlével dörzsöljük ki, majd alaposan öblítsük. Ha a folt régebbi, áztassuk citromlében. Rövid áztatás után a foltos helyet mossuk ki langyos vízben. Kényes anyagok esetében a foltot glicerinnel áztassuk át, majd 10 perc elteltével mossuk ki. Bő vízben öblítsük.

ı A golyóstollfoltot kezünkről citrommal vagy citromlével törölhetjük le.
ı Az evőeszközöket ne mossuk forró vízben, elegendő a meleg, ámde tiszta víz is. Az evőeszközökre tapadt ételmaradékot még mosogatás előtt távolítsuk el, hogy ne szennyezze a mosogatóvizet. A kellemetlen szagú evőeszközöket citromlével dörzsöljük át.
ı A rozsdafoltokat legeredményesebben sózott citromlével – egy pohár citromlé, egy evőkanál só – tisztíthatjuk.

Szerző: Bereményi Sára, Fotó: Red Dot