Ne tökéletességre, bátorságra tanítsd a lányodat!

gyerek,szülő,gyerenevelés,bátorsá,nemi sztereotípiák Forrás: GettyImages
Sok mai nő életét keseríti meg a megfelelési kényszer és a tökéletességre való görcsös törekvés szerte a világon. Hogyan neveljük a lányainkat, hogy őket ne nyomorítsa meg és ne gátolja a „jókislány”-szindróma?

A Gyereklélek magazin cikke.

Reshma Saugani több tízezer nőt tanít programozni. Ő mesélte a TED-előadásában, hogy azt látja, a lányok inkább megsemmisítik próbálkozásaik eredményét, mintsem hogy megmutassák, meddig jutottak. Tökéletes legyen, vagy semmilyen!

A vágy, hogy tökéletesek legyünk, a kutatások szerint nagyon korán megjelenik bennünk, nőkben. Már a 7–10 éves lányok 25%-a azt érzi, hogy tökéletesnek kell lennie.

A nemi sztereotípiák tehetnek erről

Ha egy kislány parancsolgat a fél óvodás csoportnak, azt mondjuk rá, „nagyképű”, „főnökösködő”. Ha egy kisfiú parancsolgat, ő „irányító típus”. Ha egy lány csúnyán beszél, elfogadhatatlan. Ha egy fiú: biztos a bátyjától tanulta. Társadalmunk eltérően ítéli meg a két nem viselkedését. A lányokban mi, szülők, nevelők azt a viselkedési mintát erősítjük meg szavakkal és tettekkel (anélkül, hogy tudatosulna bennünk), amit a társadalom elvár tőlük: empátia, szabálykövetés, tisztelettudás, kedvesség, jószívűség, szelídség stb.

Természetesen azt szeretnénk, ha fiúk, lányok egyaránt megtanulnák a társadalmi szabályokat, de a fiúknál a kihágásokat kevésbé vesszük komolyan. Sőt, valamennyire el is várjuk tőlük, hiszen a fiú akkor jó, ha eleven, bátor –és ebbe belefér a lázadás, a nagyszájúskodás. Ezzel szemben a lányokat a kockázatvállalás és a kudarc kerülésére tanítjuk. Más szóval: lányainkat tökéletesnek, fiainkat pedig bátornak neveljük.

Másik ok: a lányok hamarabb érnek

Kisgyermekkorban a lányok agya gyorsabban fejlődik, mint a fiúké, ennek köszönhetően ők hamarabb képesek felfogni a külvilág érzelmi visszajelzéseit. Ez a szófogadás irányába tolja őket, érvel Peggy McIntosh, a Wellesley Center igazgatóhelyettese. A lányok először csak azért viselkednek úgy, ahogy elvárja tőlük a külvilág, mert képesek erre. Aztán azért, mert érzelmi jutalmat kapnak érte. Nemsokára kialakul bennük az a meggyőződés, hogy ők csak akkor szerethetők, ha mindig úgy viselkednek, ahogy elvárják tőlük. Annak a pszichés terhe, hogy valakit ők zavarnak az igényeikkel vagy felbosszantanak az ellenkezésükkel, nem éri meg az előnyöket, amivel a jogaikért való kiállás jár.

Mi ezzel a probléma?

Igaz, mindig voltak nemi szerepek a világtörténelemben. Ám a mai világban, ahol olyan tulajdonságok visznek előre, mint a vállalkozókedv, önbizalom, bátorság és kreativitás, a szelídségre és óvatosságra kondicionált lányok ritkán jutnak messzire. Pedig az egyenjogúsági mozgalmak óta ugyanazon a pályán indulunk.

gyerek,szülő,gyereknevelés,bátor
Forrás: GettyImages
Ne tökéletességre, bátorságra tanítsd a lányodat!

Hogyan törjük meg a sort?

Nézethetünk a kislányunkkal Merida, a bátort, olvashatunk neki Harisnyás Pippit, de valószínűleg mélyebbről kell indítanunk a változásokat (főleg, ha eleve olyan kislányunk van, akiben hatalmas a megfelelési vágy).

1. Pozitív példa

Rachel Simmons, a Jó kislányság átka című könyv szerzője azt mondta egy interjúban, az első tanács, amit az anyukáknak adna, hogy álljanak ki magukért a mindennapokban. „Akárhányszor anyám pampogott, például, hogy melegítsék fel neki a krumplit az étteremben, én legszívesebben elsüllyedtem volna. Csak sokára jöttem rá, hogy a képesség, hogy kiálljak magamért, voltaképp abból fakad, hogy sokszor láttam őt, hogy ugyanezt teszi. Kész forgatókönyvet kaptam tőle” – mesélte saját élményeiről. A pozitív példa nagyon sokat számít.

2. Engedd, hogy döntsön és legyen véleménye

Korának megfelelő mértékben hadd hozzon döntéseket a saját ügyeiben. Hiszen sok rossz döntést kell meghoznia ahhoz, hogy majd felnőttkorában jókat is tudjon hozni, önállóan. Például ha nem akar gumicsizmát venni a túrára, akkor engedd, hogy megtapasztalja, hogy milyen, ha sáros lesz a féltett kiscipője.

3. Engedd, hogy büszkélkedjen

„Ne dicsekedj”, hányszor mondjuk szülőként. Pedig ha ezt sulykoljuk, megtanulják kisebbíteni az eredményeiket. Saját teljesítményünk lekicsinylése hosszú távon önbizalomhiányhoz vezet. Inkább örüljünk a sikernek, és dicsérjük a belefektetett munkát!

Carissa Romero stanfordi pszichológus és munkatársai kutatási eredményei szerint a lányok kevésbé kapják meg azt a fajta (okosság helyett az erőfeszítést díjazó) dicséretet, ami segít fejleszteni az önbizalmukat.

4. Engedd, hogy küzdjön

A mai szülők sok energiát fektetnek bele abba, hogy az életet megkönnyítsék a gyerekeik számára. Pedig néha a legtöbbet azzal tesszük, ha hagyjuk őket küzdeni, kikecmeregni a pácból. Ez a lányoknál azért különösen fontos, mert ők mesékben, filmben sokszor találkoznak a passzív, megmentésre váró lány szerepével.

5. Tanítsd asszertív kommunikációra

Ha azt látod, a lányod szeret parancsolgatni, örülj neki, és ezt ne törd le. Taníts neki olyan kifejezéseket, amikkel tiszteletteljesebben kommunikálhat. Pl. „Mi lenne, ha…?”, „Kérlek”, „Szerintem”, „Az az ötletem, hogy…” stb.

A cikk további részét a linkre kattintva olvashatod!

Miét nincs kedve a kamasz gyerekednek mesélni a napjáról?