Ne tökéletességre, bátorságra tanítsd a lányodat!

gyerek,szülő,gyerenevelés,bátorsá,nemi sztereotípiák
Forrás: GettyImages

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!Sok mai nő életét keseríti meg a megfelelési kényszer és a tökéletességre való görcsös törekvés szerte a világon. Hogyan neveljük a lányainkat, hogy őket ne nyomorítsa meg és ne gátolja a „jókislány”-szindróma?

A Gyereklélek magazin cikke.

Reshma Saugani több tízezer nőt tanít programozni. Ő mesélte a TED-előadásában, hogy azt látja, a lányok inkább megsemmisítik próbálkozásaik eredményét, mintsem hogy megmutassák, meddig jutottak. Tökéletes legyen, vagy semmilyen!

A vágy, hogy tökéletesek legyünk, a kutatások szerint nagyon korán megjelenik bennünk, nőkben. Már a 7–10 éves lányok 25%-a azt érzi, hogy tökéletesnek kell lennie.

A nemi sztereotípiák tehetnek erről

Ha egy kislány parancsolgat a fél óvodás csoportnak, azt mondjuk rá, „nagyképű”, „főnökösködő”. Ha egy kisfiú parancsolgat, ő „irányító típus”. Ha egy lány csúnyán beszél, elfogadhatatlan. Ha egy fiú: biztos a bátyjától tanulta. Társadalmunk eltérően ítéli meg a két nem viselkedését. A lányokban mi, szülők, nevelők azt a viselkedési mintát erősítjük meg szavakkal és tettekkel (anélkül, hogy tudatosulna bennünk), amit a társadalom elvár tőlük: empátia, szabálykövetés, tisztelettudás, kedvesség, jószívűség, szelídség stb.

Természetesen azt szeretnénk, ha fiúk, lányok egyaránt megtanulnák a társadalmi szabályokat, de a fiúknál a kihágásokat kevésbé vesszük komolyan. Sőt, valamennyire el is várjuk tőlük, hiszen a fiú akkor jó, ha eleven, bátor –és ebbe belefér a lázadás, a nagyszájúskodás. Ezzel szemben a lányokat a kockázatvállalás és a kudarc kerülésére tanítjuk. Más szóval: lányainkat tökéletesnek, fiainkat pedig bátornak neveljük.

Másik ok: a lányok hamarabb érnek

Kisgyermekkorban a lányok agya gyorsabban fejlődik, mint a fiúké, ennek köszönhetően ők hamarabb képesek felfogni a külvilág érzelmi visszajelzéseit. Ez a szófogadás irányába tolja őket, érvel Peggy McIntosh, a Wellesley Center igazgatóhelyettese. A lányok először csak azért viselkednek úgy, ahogy elvárja tőlük a külvilág, mert képesek erre. Aztán azért, mert érzelmi jutalmat kapnak érte. Nemsokára kialakul bennük az a meggyőződés, hogy ők csak akkor szerethetők, ha mindig úgy viselkednek, ahogy elvárják tőlük. Annak a pszichés terhe, hogy valakit ők zavarnak az igényeikkel vagy felbosszantanak az ellenkezésükkel, nem éri meg az előnyöket, amivel a jogaikért való kiállás jár.

Mi ezzel a probléma?

Igaz, mindig voltak nemi szerepek a világtörténelemben. Ám a mai világban, ahol olyan tulajdonságok visznek előre, mint a vállalkozókedv, önbizalom, bátorság és kreativitás, a szelídségre és óvatosságra kondicionált lányok ritkán jutnak messzire. Pedig az egyenjogúsági mozgalmak óta ugyanazon a pályán indulunk.

gyerek,szülő,gyereknevelés,bátor
forrás: GettyImages
Ne tökéletességre, bátorságra tanítsd a lányodat!

Hogyan törjük meg a sort?

Nézethetünk a kislányunkkal Merida, a bátort, olvashatunk neki Harisnyás Pippit, de valószínűleg mélyebbről kell indítanunk a változásokat (főleg, ha eleve olyan kislányunk van, akiben hatalmas a megfelelési vágy).

1. Pozitív példa

Rachel Simmons, a Jó kislányság átka című könyv szerzője azt mondta egy interjúban, az első tanács, amit az anyukáknak adna, hogy álljanak ki magukért a mindennapokban. „Akárhányszor anyám pampogott, például, hogy melegítsék fel neki a krumplit az étteremben, én legszívesebben elsüllyedtem volna. Csak sokára jöttem rá, hogy a képesség, hogy kiálljak magamért, voltaképp abból fakad, hogy sokszor láttam őt, hogy ugyanezt teszi. Kész forgatókönyvet kaptam tőle” – mesélte saját élményeiről. A pozitív példa nagyon sokat számít.

2. Engedd, hogy döntsön és legyen véleménye

Korának megfelelő mértékben hadd hozzon döntéseket a saját ügyeiben. Hiszen sok rossz döntést kell meghoznia ahhoz, hogy majd felnőttkorában jókat is tudjon hozni, önállóan. Például ha nem akar gumicsizmát venni a túrára, akkor engedd, hogy megtapasztalja, hogy milyen, ha sáros lesz a féltett kiscipője.

3. Engedd, hogy büszkélkedjen

„Ne dicsekedj”, hányszor mondjuk szülőként. Pedig ha ezt sulykoljuk, megtanulják kisebbíteni az eredményeiket. Saját teljesítményünk lekicsinylése hosszú távon önbizalomhiányhoz vezet. Inkább örüljünk a sikernek, és dicsérjük a belefektetett munkát!

Carissa Romero stanfordi pszichológus és munkatársai kutatási eredményei szerint a lányok kevésbé kapják meg azt a fajta (okosság helyett az erőfeszítést díjazó) dicséretet, ami segít fejleszteni az önbizalmukat.

4. Engedd, hogy küzdjön

A mai szülők sok energiát fektetnek bele abba, hogy az életet megkönnyítsék a gyerekeik számára. Pedig néha a legtöbbet azzal tesszük, ha hagyjuk őket küzdeni, kikecmeregni a pácból. Ez a lányoknál azért különösen fontos, mert ők mesékben, filmben sokszor találkoznak a passzív, megmentésre váró lány szerepével.

5. Tanítsd asszertív kommunikációra

Ha azt látod, a lányod szeret parancsolgatni, örülj neki, és ezt ne törd le. Taníts neki olyan kifejezéseket, amikkel tiszteletteljesebben kommunikálhat. Pl. „Mi lenne, ha…?”, „Kérlek”, „Szerintem”, „Az az ötletem, hogy…” stb.

A cikk további részét a linkre kattintva olvashatod!


Miét nincs kedve a kamasz gyerekednek mesélni a napjáról?

Nézd meg a galériánkat>3 kép
Miért nincs kedve a kamasz gyerekednek mesélni a napjáról?

Gyereklélek magazin

Tovább olvasok
Kép
Elkapott az ellenőr, de ahelyett, hogy megbüntetett volna, pénzt adott jegyre

Nehéz lenne megmondani, mi történt pontosan, hogyan sodródtam át egyik pillanatról a másikra a normalitás szférájából egy különös lelkiállapot generálta varázslatos eseménysorozatba. Mindenesetre ezzel a történettel szeretném cáfolni Csányi Sándor alaptételét, aki a Kontroll című film ellenőrjeként jelenti ki Balla Eszternek: „Minket mindenki utál.” Zsuzsi története.

Kép
Kíváncsi vagy, hogyan néznének ki élőben a világ leghíresebb festményeinek alakjai?

Denis Shiryaev digitális művész gondolt egyet, és hatalmas csavart adott a világ legikonikusabbá vált alkotásainak.

Kép
5 kérdés, amivel felmérheted a gyereked érzelmi intelligenciáját

Valószínűleg minden szülő arra vágyik, hogy gyerekéből egy olyan kiegyensúlyozott, sikeres ember váljon, aki amellett, hogy jól tud boldogulni az életben, másokkal is képes egészséges kapcsolatokat kialakítani. És bár erre sajnos nincsen garancia, léteznek olyan, tudományos módszerek, amelyek segíthetnek elérni ezt a célt. Ilyen például a gyerekek érzelmi intelligenciájának fejlesztése. De honnan tudhatja egy szülő, hogy milyen szinten is áll a gyereke érzelmi intelligenciája? És hogyan lehet azt fejleszteni? Segítünk.

Kép
Ez az a 6 hiba, amit kezdőként elkövethetsz a hosszú futások során

A hosszú távokban gondolkodó futók egyik legfontosabb edzése a hosszú futás. Megtanítja a testnek, hogyan kell hosszú időn keresztül mozgásban lenni, hogyan tud gazdaságosan üzemelni futás közben és mintegy premier előtti főpróbaként funkcionál a nagy naphoz közeledve.

Kép
Ismerd meg a világ legstílusosabb idős házaspárját

A divat - pláne a stílus - nem kor kérdése. Bebizonyítjuk!

Kép
Ashley Graham nem kér a retusból: büszkén vállalja szülés utáni alakját

A szépséges plus size modell a Swimsuits For All fürdőruhamárkával kollaborált, amelynek lenyűgöző végeredménye lett.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem