Mitől vagy kitől véd a bimbóvédő?

Mitől vagy kitől véd a bimbóvédő?
Forrás: Unsplash/Wes Hicks

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

T

Tesszük fel a kérdést Sahraoui Sid-Aliné Schäffer Erzsébet, alias Böbének, aki az Életkezdet Szakmai Egyesület elnöke, IBCLC szoptatási szaktanácsadó, gyermekszakápolónak (közel 40 éves kórházi gyakorlattal a háta mögött), egészségügyi gyakorlatvezető/terep tanárnak. Szakmai tapasztalatára való tekintettel lennénk kíváncsiak, mit mond ő a bimbóvédő használatáról, mert egyre több édesanya használ már ilyen kiegészítőt a szoptatáshoz.

Miért használnak egyre többen bimbóvédőt?

Ez napjainkban már nagyon fontos kérdés, hiszen manapság elenyésző az a kismama, aki a csomagjából kihagyná a bimbóvédőt. Úgy tűnik számukra az első mellre tétel kapcsán, hogy szükséges és másképpen nem tudják mellre tenni a babájukat. Sajnos ebben pedig nem hogy segítenének, hanem rá is erősítenek sokan, mert így már nem kell foglalkozni a szoptatás segítésével, hiszen úgy tűnik, szoptat a mama. Sajnos a laikus, vagy még a kórházban dolgozók közül azok, akik nem tanultak a szoptatás normál technikájáról, nyugtázzák, hogy megy a szoptatás. De itt jegyezném meg: „úgy tűnik”. Ha az a szakember, aki tanult a szoptatásról, korlátlanul osztogatja a bimbóvédőt és számára is megnyugtató az eredmény és hatékony szoptatásról beszél, akkor nagy a baj. Ha nem kellően hatékony a szoptatás, akkor megváltozik a szoptatás kimenetele hosszútávon is.

Másképpen szoptatnak az anyák most, mint régen?

A szoptatás nem változott, a mell ugyan azt a szerepet tölti be, mint évtizedekkel, évszázadokkal, évezredekkel ezelőtt, vagyis hogy az anya megfelelőképpen táplálja a gyermekét segédeszközök használata nélkül. A következményekre nem is gondolván sajnos napjainkban a születést követően, már a szülőszobán gyakran felkerül a bimbóvédő. Ezzel elindul a lavina.

Tényleg kell mindenkinek a bimbóvédő a szoptatáshoz, aki használja?

Nem, mert ezzel az anyát elbizonytalanítják a kompetenciájában, és abban hogy az ő melle nem alkalmas segédeszközök nélküli szoptatásra. Mondvacsinált rossz információkkal támasztják alá a bimbóvédő használatának indokoltságát. Például lapos vagy befele forduló mellbimbó, ilyen-olyan a kis baba szája, stb. Emiatt a hiba miatt, ha felkerül a segédeszköz, akkor nem megfelelő a mellnek a stimulációja. A szoptatás a hatékonyságát elveszti, mivel teljesen más technika bimbóvédővel szoptatni. A tej átfolyását csökkenti, főleg az első napokbanban, amikor pár cseppről, 2-4 ml mennyiségről beszélünk. Aminek minden cseppje kincs.

A tejszaporodás nem megfelelő ezzel a technikával, a baba nem jut megfelelő mennyiséghez, majd nem megfelelőképpen alakul a tejtermelődés és ki kell egészíteni, ahogy ez halad, szaporodik a pótlások száma és mennyisége. Végül búcsút inthetünk a szoptatásnak.

A bimbóvédőhöz hamar hozzászokhat a baba, ez egy könnyebb technika számára. Több levegőt nyel, hosszabbra nyúlik a szoptatási idő. Nem megfelelő technikával nemcsak, hogy nem termelődik megfelelő mennyiségű tej, de a problémák fokozódhatnak, például mellgyulladás formájában. A bimbóvédő méretének rossz megválasztása is többször gondot okozhat, sérülhet a mellbimbó. De sokan félnek a cumizavartól is, ami egyébként kialakulhat a bimbóvédővel történő etetés során (is), mivel hasonló technikával dolgozik, mint a cumi forma. És nem utolsó sorban nem elfelejtendő, hogy

bármilyen segédeszköz használatánál a szoptatás körül a fertőzés veszély kockázata nagy.

Van, akinek mégis esetleg ajánlja a bimbóvédőt?

Talán annak ajánlanám, aki valamilyen problémával vagy traumával érkezik, és kezdené meg a szoptatást. Például hiányzik a mellbimbó, vagy valamiféle trauma érte a mellbimbót, ami miatt a tej átfolyása nem biztosított. Normál esetben a mellbimbó a szoptatás során úgy változik meg, ahogy kell és a funkcióját ellátja. Aki azt hiszi, hogy a mellbimbót kell szopni az sajnos fogalmizavarokkal küzd, az alapokkal nincsen tisztában. A normál szoptatás során a bimbó udvar mögé kell, hogy kapaszkodjon a baba ahhoz, hogy a normál szoptatás működni tudjon.

Használtak e régen bimbóvédőt ennyien?

Igen, ezelőtt 30 éve is létezett a bimbóvédő. Aki kórházban dolgozott az láthatta, hogy az anyák a kórházak újszülött osztályain fekve szoptattak. Nem választhatta meg a pozíciót, és így egyik másik anyánál-babánál a mellre tapadás nehézkesebb volt, ezért használtak régen, (bár akkor még másképp nézett ki). Azzal, hogy szabadon választhatóvá váltak a szoptatási pozíciók, az anyák felülhettek, így másképp lehet a szoptatáshoz készülődni. Sokkal könnyebbé válhat a mellre tétel. Hozzáértéssel!

Más szemlélettel indul neki a szoptatásnak az, aki bababarát kórházban szül?

Szükséges lenne a szoptatás-barát hozzáállás. Ehhez az elméleti és lexikális tudás átadása nagyon kevés. Itt az anyáknak a gyakorlati szoptatás megvalósítása szükséges. Megerősíteni abban, hogy alkalmas a melle a szoptatáshoz, alkalmas a babája ahhoz, hogy szopjon, és technikai segítségnyújtásra van szükség. Ehhez bizony szakmai gyakorlati múlt kell! Több tízezer mellet, gyereket láttam, ez nem változott meg, régen is és most is le kell bontani személyre szabottan kinek hogyan és miben kell segíteni. Milyen pozíció az, ami az egyik párosnak sikerül, és a többieknek másképpen segíteni. Ez bizony időigényes. Rá kell szánni az időt a támogatásnál. Van, hogy az elméleti tudás megvan, de a gyakorlati megvalósítás a jó gyakorlat hiánya miatt elmarad.

Az elbizonytalanított, kudarcélményes mama magában keresi a bajt és a hibát, vagy a babáját okolja, hogy valamiért nem tud szopni. A rossz technika miatt sérülhet a mellbimbó, ettől a bimbóvédő nem véd. A már kialakult sérülésnél sem a bimbóvédő a segítség. Itt a helyes szoptatási technikát kell jól megválasztani. Ezt az évtizedes gyakorlat mondatja velem. Ezeket a dolgokat megélni évtizedeken át, és gyakorlatban támogatni az anyát szoptatás terén, nem összehasonlítható a fotelből végig nézve felnőni egy generációt, és okosakat mondani. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy azokat támogatom most, akiket csecsemős gyerekszakápolóként láttam megszületni. Én mindig azt tanácsolom az anyukának, hogy higgyen magában, nem kell őrlődni több tanácsadó között, hallgasson a józan eszére. A sok tanácsadónak pedig azt javaslom, ha nem tud megfelelőképpen segíteni, ne bizonytalanítsa el a mamát, mert rossz tanácsokkal nagyon sokat lehet ártani a szoptatásnak. A babák tudják a dolgukat, ha megfelelően olvasunk a viselkedésükben, még a segítségünkre is vannak.

Szoptass bárhol, bármikor! Akár a saját esküvődön! Ezek a menyasszonyok megtették!

Nézd meg a galériánkat>8 kép
Gyönyörű és megható fotósorozat: Menyasszonyok szoptatás közben
Tovább olvasok
Kép
Fördős Zé interjú arról, miért lett belőle "futóbolond"

Bár a neve a főzéssel és az ételekkel forrt össze, a sport régebb óta az élete része, ráadásul a futás az egyik szenvedélye, szóval itt a helye nálunk! Azon túl, hogy kifaggattuk futási szokásairól, arra is megkértük, mutassa meg az egyik kedvenc futóösvényét, így a fotósorozaton ezt láthatod.

Kép
Laktató uzsonnák Marton Adrienntől iskolakezdésre

A hosszúra nyúlt szünet után ismét becsöngetnek az osztálytermekbe, így újra felmerül a kérdés: mi kerüljön az uzsonnás dobozba. Marton Adrienn gasztroműsorvezető egyedi recepteket gyűjtött egy csokorba, hogy ezzel is segítse a szülőket.

Kép
A lapos hashoz vezető út 5 legegyszerűbb lépése

A lapos has olyan cél, amire titokban, ha nem is mindenki, de a többségünk vágyik. De ha hosszú ideje hiába próbálod megvalósítani ezt az álmodat, jó ha tudod, hogy nem vagy egyedül: a hasi zsír az egyik legmakacsabb területe a testünknek, így még a sikeres diétázók is nehezen szabadulnak meg tőle.

Kép
7 év 98 napunk van megmenteni a Földet: New York-ban elkezdődött a visszaszámlálás

A szeptember 21-27. között zajló Klímahét alkalmából az ikonikus New York-i Metronome óra egyfajta klímaórává változott: a 24 méter széles kijelző arra figyelmeztet, mennyi időnk van még cselekedni a bolygónkért.

Kép
Napi horoszkóp szeptember 24.: az Ikrekre nehéz döntés vár, a Skorpiókra nagy kihívások várnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Bölcsészből IT-s – pálfordulások a pálya során

Mindannyian ismerjük a rosszmájú vicceket, arra vonatkozóan, hogy bölcsészként az ember lánya sosem fog normális munkát találni. Ez persze közel sem igaz, sőt! Ahogy a példa is mutatja, épp, hogy bármi lehet belőle.

Kép
Hány fokos mosással lesznek tényleg tiszták.a ruhák?

Egészen megdöbbentő mekkora különbségek vannak az egyes mosóprogramok hatékonysága között.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem