Minden, amit a babaváró hitel igénylését megelőzően tudni érdemes

babavárás,hitel
Forrás: grantis.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A babaváró hitel kifejezetten népszerű finanszírozási formának számít a házaspárok körében, ugyanis egy gyermek születése esetén 10 millió forintos kedvezményes hitelt kaphatnak így, több gyermek születésénél pedig a fennálló tartozást részben vagy egészen el is engedi az állam. A cikkben a babaváró hitel igénylésének az aktuális feltételeit mutatjuk be, egyúttal a konstrukcióval kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra is rávilágítunk, külön figyelmet szentelve a kamatok, a kedvezmények, valamint a szüneteltetés témakörének.

Teljes mértékben ingyenesnek azért nem nevezhetjük

Nem árt tisztában lenni vele, hogy a babaváró hitel a kezdeti időszakban még nem minősül kamatoktól mentesnek. Hogy mennyi a kamat mértéke?

Egész pontosan a közzététel előtti három hónap 5 éves futamidejű állampapír aukcióin kialakult átlaghozam 130 százalékának 2 százalékponttal megnövelt értékével egyezik meg.

Példának okáért egy idén januárban felvett hitelnél mindössze 3,34 százalékos kamattal számolhatnánk, ami abszolút kedvezőnek számít. Ráadásul az első öt évben a hitel kamatmentes, és ha ebben a periódusban jön világra a gyermekünk, akkor ez az opció a teljes futamidőre fennáll majd.

Még ekkor sem beszélhetünk azonban ingyenes hitelről, ugyanis az állami kezességvállalási díj fizetési kötelezettsége minket terhel majd.

A babaváró hitelt akár 3 éven át szüneteltetni is lehet

Maximum 50 ezer forintos havi részletekben van lehetőség visszafizetni a babaváró hitelt. Emellett valamennyi gyermek születésekor 3 éven át szüneteltetni lehet a visszafizetést.

Vagyis a hitel futamideje 3 évvel meghosszabbodik egy-egy szüneteltetés hatására, a törlesztőrészlet viszont nem emelkedik. A szüneteltetésre egyébként már a várandósság alatt lehetőség van, hogyha a magzat elérte a 12 hetes kort.

További fontos tudnivaló a babaváró hitellel kapcsolatban, hogy a második gyermek születésekor a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek érkezésekor pedig a hitel 100 százalékát elengedi az állam.

A babaváró hitel azok számára is opció lehet, akiknek már van gyermekük

A babaváró hitel igénylésére jogosultak lehetnek a már egy vagy több gyermekkel rendelkező családok is. Nem árt azonban tisztában lenni vele, hogy a tartozást kizárólag a hitelfelvételt követően születő gyermekek után engedi el az állam.

Ami a sikeres igénylés követelményeit illeti, a házaspár legalább egyik tagjának legalább 3 éve tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie, ebbe pedig a tanulmányi szerződés alapján szakképző iskolában folytatott tanulmányok alatti jogviszony, valamint a szakgimnáziumban, szakközépiskolákban töltött évek már nem számítanak bele.

Az igénylőknek mindemellett nem lehet köztartozása a NAV felé, a havi legalább 213 ezer forint nettó jövedelemről pedig igazolást kell benyújtaniuk a maximális összeg felvételéhez.

grantis.hu

Tovább olvasok
Kép
Jó hír vízitúrázóknak: új lebegő kikötők. De mi is az?

„Palackorrú Lebegő Kikötőket” kapott három felső-tiszai település. Ha arra vízitúráztok, nagyon jól fognak jönni ezek a mesterséges folyami kijáratok-pihenőhelyek.

Kép
5 természetes kence napégés ellen

Ha beütött a baj, ezek a szuperhősök percek alatt segíthetnek enyhíteni a napégés utánis fájdalmat!

Kép
Napi 10 kilométert sétáltam – ez történt velem két hét alatt

A séta a legegyszerűbb és a legnépszerűtlenebb mozgásformák egyike. A járványhelyzet alatt sokan felfedezték maguknak. Emma mesélte el számára is meglepő tapasztalatait.

Kép
Könnyű ebédek negyed óra alatt, forró nyári napokra

Egyre nagyobb a hőség, amikor sokkal jobban vágyunk a gyomorkímélő, hideg, és könnyű fogásokra. Ilyenkor a hideg levesek és a saláták is jó alternatívák lehetnek, ahogy egy nyitott vagy csukott szendvics is.

Kép
Még csak 4 éves, de máris elismert modell a Down-szindrómás kislány

Még csak 4 éves a kis Francesca, de óriási lépéseket tett annak érdekében, hogy a világ máshogy álljon a Down-szindrómás emberekhez.

Kép
Jól teszed-e, ha melltartóban alszol vagy inkább ártasz vele magadnak?

Örök kérdés, hogy szabad-e, ajánlott-e melltartóban aludni. Tényleg kevésbé lesznek-e lógóak a mellek ennek hatására vagy pont, hogy ártunk vele? Utánajártunk!

Kép
Ha unod Vilmost és Katalint – 5 kevésbé ismert királyi fenség, akik amúgy még jófejek is

Hiába nincs már valódi politikai hatalmuk (legalábbis a legtöbbjüknek), az emberek valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag a mai napig felnéznek rájuk, sőt vannak, akik egyenesen rajonganak értük. Nálunk, Európában főleg az angol királyi család tagjai vannak az érdeklődés középpontjában, pedig nem árt tudni, hogy a Buckingham-palotán kívül is van ám élet! Ha te is szívesen követed a királyi fenségek fényűző mindennapjait, a következő Instagram-oldalakat érdemes lecsekkolnod.

Kép
8 tipp, hogy végre tényleg jól érezd magad fürdőruhában

Ha a nyár egy része neked is mindig arról szól, hogy a fürdőruha viselés miatt stresszelsz, akkor fogadd meg ezeket a tanácsokat!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem