Minden, amit a babaváró hitel igénylését megelőzően tudni érdemes

babavárás,hitel
Forrás: grantis.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A babaváró hitel kifejezetten népszerű finanszírozási formának számít a házaspárok körében, ugyanis egy gyermek születése esetén 10 millió forintos kedvezményes hitelt kaphatnak így, több gyermek születésénél pedig a fennálló tartozást részben vagy egészen el is engedi az állam. A cikkben a babaváró hitel igénylésének az aktuális feltételeit mutatjuk be, egyúttal a konstrukcióval kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra is rávilágítunk, külön figyelmet szentelve a kamatok, a kedvezmények, valamint a szüneteltetés témakörének.

Teljes mértékben ingyenesnek azért nem nevezhetjük

Nem árt tisztában lenni vele, hogy a babaváró hitel a kezdeti időszakban még nem minősül kamatoktól mentesnek. Hogy mennyi a kamat mértéke?

Egész pontosan a közzététel előtti három hónap 5 éves futamidejű állampapír aukcióin kialakult átlaghozam 130 százalékának 2 százalékponttal megnövelt értékével egyezik meg.

Példának okáért egy idén januárban felvett hitelnél mindössze 3,34 százalékos kamattal számolhatnánk, ami abszolút kedvezőnek számít. Ráadásul az első öt évben a hitel kamatmentes, és ha ebben a periódusban jön világra a gyermekünk, akkor ez az opció a teljes futamidőre fennáll majd.

Még ekkor sem beszélhetünk azonban ingyenes hitelről, ugyanis az állami kezességvállalási díj fizetési kötelezettsége minket terhel majd.

A babaváró hitelt akár 3 éven át szüneteltetni is lehet

Maximum 50 ezer forintos havi részletekben van lehetőség visszafizetni a babaváró hitelt. Emellett valamennyi gyermek születésekor 3 éven át szüneteltetni lehet a visszafizetést.

Vagyis a hitel futamideje 3 évvel meghosszabbodik egy-egy szüneteltetés hatására, a törlesztőrészlet viszont nem emelkedik. A szüneteltetésre egyébként már a várandósság alatt lehetőség van, hogyha a magzat elérte a 12 hetes kort.

További fontos tudnivaló a babaváró hitellel kapcsolatban, hogy a második gyermek születésekor a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek érkezésekor pedig a hitel 100 százalékát elengedi az állam.

A babaváró hitel azok számára is opció lehet, akiknek már van gyermekük

A babaváró hitel igénylésére jogosultak lehetnek a már egy vagy több gyermekkel rendelkező családok is. Nem árt azonban tisztában lenni vele, hogy a tartozást kizárólag a hitelfelvételt követően születő gyermekek után engedi el az állam.

Ami a sikeres igénylés követelményeit illeti, a házaspár legalább egyik tagjának legalább 3 éve tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie, ebbe pedig a tanulmányi szerződés alapján szakképző iskolában folytatott tanulmányok alatti jogviszony, valamint a szakgimnáziumban, szakközépiskolákban töltött évek már nem számítanak bele.

Az igénylőknek mindemellett nem lehet köztartozása a NAV felé, a havi legalább 213 ezer forint nettó jövedelemről pedig igazolást kell benyújtaniuk a maximális összeg felvételéhez.

grantis.hu

Tovább olvasok
Kép
A szemem láttára pofozta fel a gyerekét – mit kéne tennem ilyenkor?

Menjek oda, avatkozzak be? Fogjam le a kezét és oktassam ki? Vagy inkább maradjak szép csendben, és álljak odébb? Ne tétlenkedj, cselekedj, ha megvédheted – bátorít az UNICEF, melynek szakemberei egy kisokost állítottak össze, hogy a gyermekbántalmazás kapcsán felmerülő, mindennapos kérdésekben segítsenek eligazodni. Azt is leírják, konkrétan mi mindent tehetsz, ha a környezetedben ilyesmit tapasztalsz.

Kép
5 ajándéktipp, amitől jövőre még ennél is szebbek lehetünk!

Virágot a virágnak, szépségápolási terméket a szép nőnek. Tökéletes karácsonyi ajándék lehet minden nő számára egy olyan dolog, amitől aztán a következő évben még szebbek lehetünk.

Kép
Pozitív lettem, aztán negatív, és végül megint pozitív – 100 százalék táppénz, na az nincs

Hogyan lettem pozitív, aztán negatív, aztán megint pozitív? Kacskaringós Covid-történet következik.

Kép
Egyhétvégés sorozatok, amik elviselhetőbbé teszik a karantént (is)

2020-ban a sorozatok rabjai lettünk. Összegyűjtöttünk néhányat közülük, melyeket semmiféleképpen nem érdemes kihagyni ebben az évben!

Kép
Álmomban már megint terhes voltam. Ez mégis mit jelent?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kép
Adhatunk vért, ha már voltunk Covidosak?

Amennyiben felépültél a koronavírus fertőzésből, egyetlen tűszúrás árán segítheted más betegek gyógyulását.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem