Minden, amit a babaváró hitel igénylését megelőzően tudni érdemes

babavárás,hitel Forrás: grantis.hu
A babaváró hitel kifejezetten népszerű finanszírozási formának számít a házaspárok körében, ugyanis egy gyermek születése esetén 10 millió forintos kedvezményes hitelt kaphatnak így, több gyermek születésénél pedig a fennálló tartozást részben vagy egészen el is engedi az állam. A cikkben a babaváró hitel igénylésének az aktuális feltételeit mutatjuk be, egyúttal a konstrukcióval kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra is rávilágítunk, külön figyelmet szentelve a kamatok, a kedvezmények, valamint a szüneteltetés témakörének.

Teljes mértékben ingyenesnek azért nem nevezhetjük

Nem árt tisztában lenni vele, hogy a babaváró hitel a kezdeti időszakban még nem minősül kamatoktól mentesnek. Hogy mennyi a kamat mértéke?

Egész pontosan a közzététel előtti három hónap 5 éves futamidejű állampapír aukcióin kialakult átlaghozam 130 százalékának 2 százalékponttal megnövelt értékével egyezik meg.

Példának okáért egy idén januárban felvett hitelnél mindössze 3,34 százalékos kamattal számolhatnánk, ami abszolút kedvezőnek számít. Ráadásul az első öt évben a hitel kamatmentes, és ha ebben a periódusban jön világra a gyermekünk, akkor ez az opció a teljes futamidőre fennáll majd.

Még ekkor sem beszélhetünk azonban ingyenes hitelről, ugyanis az állami kezességvállalási díj fizetési kötelezettsége minket terhel majd.

A babaváró hitelt akár 3 éven át szüneteltetni is lehet

Maximum 50 ezer forintos havi részletekben van lehetőség visszafizetni a babaváró hitelt. Emellett valamennyi gyermek születésekor 3 éven át szüneteltetni lehet a visszafizetést.

Vagyis a hitel futamideje 3 évvel meghosszabbodik egy-egy szüneteltetés hatására, a törlesztőrészlet viszont nem emelkedik. A szüneteltetésre egyébként már a várandósság alatt lehetőség van, hogyha a magzat elérte a 12 hetes kort.

További fontos tudnivaló a babaváró hitellel kapcsolatban, hogy a második gyermek születésekor a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek érkezésekor pedig a hitel 100 százalékát elengedi az állam.

A babaváró hitel azok számára is opció lehet, akiknek már van gyermekük

A babaváró hitel igénylésére jogosultak lehetnek a már egy vagy több gyermekkel rendelkező családok is. Nem árt azonban tisztában lenni vele, hogy a tartozást kizárólag a hitelfelvételt követően születő gyermekek után engedi el az állam.

Ami a sikeres igénylés követelményeit illeti, a házaspár legalább egyik tagjának legalább 3 éve tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie, ebbe pedig a tanulmányi szerződés alapján szakképző iskolában folytatott tanulmányok alatti jogviszony, valamint a szakgimnáziumban, szakközépiskolákban töltött évek már nem számítanak bele.

Az igénylőknek mindemellett nem lehet köztartozása a NAV felé, a havi legalább 213 ezer forint nettó jövedelemről pedig igazolást kell benyújtaniuk a maximális összeg felvételéhez.