Minden, amit a babaváró hitel igénylését megelőzően tudni érdemes

babavárás,hitel
Forrás: grantis.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A babaváró hitel kifejezetten népszerű finanszírozási formának számít a házaspárok körében, ugyanis egy gyermek születése esetén 10 millió forintos kedvezményes hitelt kaphatnak így, több gyermek születésénél pedig a fennálló tartozást részben vagy egészen el is engedi az állam. A cikkben a babaváró hitel igénylésének az aktuális feltételeit mutatjuk be, egyúttal a konstrukcióval kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra is rávilágítunk, külön figyelmet szentelve a kamatok, a kedvezmények, valamint a szüneteltetés témakörének.

Teljes mértékben ingyenesnek azért nem nevezhetjük

Nem árt tisztában lenni vele, hogy a babaváró hitel a kezdeti időszakban még nem minősül kamatoktól mentesnek. Hogy mennyi a kamat mértéke?

Egész pontosan a közzététel előtti három hónap 5 éves futamidejű állampapír aukcióin kialakult átlaghozam 130 százalékának 2 százalékponttal megnövelt értékével egyezik meg.

Példának okáért egy idén januárban felvett hitelnél mindössze 3,34 százalékos kamattal számolhatnánk, ami abszolút kedvezőnek számít. Ráadásul az első öt évben a hitel kamatmentes, és ha ebben a periódusban jön világra a gyermekünk, akkor ez az opció a teljes futamidőre fennáll majd.

Még ekkor sem beszélhetünk azonban ingyenes hitelről, ugyanis az állami kezességvállalási díj fizetési kötelezettsége minket terhel majd.

A babaváró hitelt akár 3 éven át szüneteltetni is lehet

Maximum 50 ezer forintos havi részletekben van lehetőség visszafizetni a babaváró hitelt. Emellett valamennyi gyermek születésekor 3 éven át szüneteltetni lehet a visszafizetést.

Vagyis a hitel futamideje 3 évvel meghosszabbodik egy-egy szüneteltetés hatására, a törlesztőrészlet viszont nem emelkedik. A szüneteltetésre egyébként már a várandósság alatt lehetőség van, hogyha a magzat elérte a 12 hetes kort.

További fontos tudnivaló a babaváró hitellel kapcsolatban, hogy a második gyermek születésekor a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek érkezésekor pedig a hitel 100 százalékát elengedi az állam.

A babaváró hitel azok számára is opció lehet, akiknek már van gyermekük

A babaváró hitel igénylésére jogosultak lehetnek a már egy vagy több gyermekkel rendelkező családok is. Nem árt azonban tisztában lenni vele, hogy a tartozást kizárólag a hitelfelvételt követően születő gyermekek után engedi el az állam.

Ami a sikeres igénylés követelményeit illeti, a házaspár legalább egyik tagjának legalább 3 éve tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie, ebbe pedig a tanulmányi szerződés alapján szakképző iskolában folytatott tanulmányok alatti jogviszony, valamint a szakgimnáziumban, szakközépiskolákban töltött évek már nem számítanak bele.

Az igénylőknek mindemellett nem lehet köztartozása a NAV felé, a havi legalább 213 ezer forint nettó jövedelemről pedig igazolást kell benyújtaniuk a maximális összeg felvételéhez.

grantis.hu

Tovább olvasok
Kép
Ki gondolta volna, hogy a bagoly lehet ennyire cuki?

„A baglyok nem azok, aminek látszanak!” – mondta Cooper ügynök a Twin Peaks-ben. Nem hát! A baglyok tök cukik!

Kép
A négygyermekes Szántó Cecília őszinte festményei az anyaságról

Négy fiú mellett kinek van ideje hobbira? De formáljuk át a kérdést: kinek ne lenne szüksége négy gyerek mellett valami olyan alkotó tevékenységre, ami kikapcsolja, feltölti, ami csak az övé?

Kép
5 szín az otthonodban, ami rossz hatással lehet az egészségedre

Otthonunk színeinek megválasztásakor a többségnek általában nem jut eszébe, hogy milyen hatásal tud lenni a szervezetünkre egy-egy szín.

Kép
Híres nők kedvenc szépségápolási szerei 7000 forint alatt

Gyakran irigykedünk a hírességeket elnézve, miközben azt mantrázzuk: oké, de nekik könnyű, van pénzük saját edzőre, plasztikai sebészre, fodrászra, sminkesre, na meg luxusmárkák szépségápolási termékeire. De vajon tényleg minden csak pénz kérdése?

Kép
A hét leggyakoribb hiba, amit egy szobanövény-tulajdonos elkövethet

Fonnyadt a növényed? Szívfacsaró látvány, főleg mostanában, amikor több időt töltünk otthon, mint valaha. Mondanom sem kell: nem érdemes feladni, van megoldás.

Kép
A férjem megmondja a tutit, pedig én csak egy ölelésre vágyom

Tegnap kiborultam egy apróság miatt. A férjem nem értette a reakciómat, és ezen még jobban kiborultam.

Kép
Nem menstruál és eredetileg legénybúcsúkra szánták – mennyi mindent nem tudtunk rólad, Barbie

Évtizedeken keresztül rengeteg vita és pereskedés tárgya volt, mégis közel 60 éve a játékpiac egyik legkelendőbb terméke. Barbie sokkal több annál, mint holmi csinos öntőformából kikerült műanyag. Elmondjuk, miért!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem