Nobel-díj matematikából? És most először kapta nő?

Nobel-díj,Karen Uhlenbeck,matematika
Forrás: Andrea Kane/Institute for Advanced Study

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nem teljesen. De majdnem. Matematikából valamiért nincsen Nobel-díj, van azonban helyette Abel-díj, amely ugyanolyan rangos, és most először - március 19-én - egy nőnek ítélték oda. A 76 éves Karen Uhlenbeck példaképe Julia Child volt.

Az Abel-díjat a Nobel-díj mintájára a Norvég Tudományos Akadémia ítéli oda. Ami a matematikusokat illeti, korábban a Fields-érem számított a legnagyobb tudományos elismerésnek, azt azonban csak 40 évnél fiatalabb tudósok érdemelhetik ki, ráadásul csak négyévente kaphatja meg valaki. Amióta 2003-ban megalapították az Abel-díjat – amelyet Niels Hendrik Abel norvég matematikusról neveztek el –, ezt tekintik „a matematika Nobel-díjának”. Tizenhét év alatt most először ítélték oda nőnek: dr. Karen Uhlenbecknek, a houstoni Texasi Egyetem professzor emerituszának, a geometriára, az analízisre és a matematikai fizikára gyakorolt alapvető hatása miatt.

Tizenhét év alatt most először ítélték oda nőnek.

Szappanbuborékok

Nagyon-nagyon leegyszerűsítve akár azt is mondhatnánk, hogy Karen szappanbuborékokkal foglalkozott. Azt vizsgálta, hogy milyen törvényszerűségek mentén képződnek a buborékok a szappanos vízből – kétdimenziós felületek a háromdimenziós térben. Az ezzel kapcsolatos problematikát matematikai optimalizációnak hívják. Később a mértékelméletekbe is beleásta magát. Olyan eredményekre jutott, amikre más nem. A szóban forgó matematikai kérdésekre adható lehetséges válaszok számát képes volt lecsökkenteni.

Karen Uhlenbeck,Nobel-díj,matematika
forrás: Andrea Kane/Institute for Advanced Study

Nyugtalanító volt

Főbb munkáit a harmincas évei második felében kezdte publikálni – akár a Fields-éremre is esélyes lett volna, de ekkor még nem volt szélesebb körben ismert a neve.

1990-ben plenáris beszédet tarthatott a Matematikusok Nemzetközi Kongresszusán – második nőként a rendezvény történetében. „Az majdnem olyan nyugtalanító volt, mint első nőként Abel-díjat kapni” – mondja Karen. (Csak hogy érzékeltessük, mekkora dologról van szó: a kongresszusonként 10-20 beszédet csaknem 60 éve kizárólag férfiak tartották! Az első nő 1932-ben a német Emmy Noether volt.)

Már miért ne lehetnénk jók matekból?

Julia Child

Teljes nevén Karen Keskulla Uhlenbeck gyerekkorában imádott olvasni, és már akkor is arról ábrándozott, hogy tudós lesz. Tudatában van annak, hogy sok matematikusnő előtt példaként szolgál. „Ha visszanézek, azt kell mondanom, szerencsés voltam. Annak a generációnak az arcvonalában voltam, amelyben a nők jó akadémiai állásokhoz juthattak.”

A karrierem során természetesen éreztem, hogy nő vagyok. Soha nem volt olyan érzésem, hogy egy vagyok közülük.

Amikor arról kérdezik, ki volt a példaképe, Karen azt mondja, a tévében keresett magának olyasvalakit, aki nagy hatással volt rá. „Mint oly sokaknak az én generációmban, Julia Child volt a példaképem.”

Nobel-díj,Karen Uhlenbeck,matematika
forrás: Andrea Kane/Institute for Advanced Study

700 ezer dollár

A Princetonban élő tudós vasárnap tudta meg, hogy kitüntetik az Abel-díjjal. „Épp kijöttem a templomból, amikor észrevettem, hogy sms-em érkezett Alice Chungtól (a díjbizottság egyik tagja – a szerk.). „Tudna fogadni egy hívást Norvégiából?” Amikor hazaértem, visszahívtam Norvégiát, és akkor elmondták a hírt.”

Dr. Uhlenbeck még nem döntötte el, mihez kezd a díjjal járó 700 ezer dollárral.

Forrás: The New York Times

Tovább olvasok
Kép
Minek a home office, amikor dolgozhatsz a barbadosi tengerparton is?

A barbadosi kormány egyéves vízumot ajánl önjelölt digitális nomádoknak, aki bizonyos feltételek mellett a karibi partokon óhajtja nyomkodni a billentyűzetét.

Kép
A klubokat is segíteni kell, nemcsak a zenészeket

Lobenwein Norbert, a Sziget és a Volt társtulajdonosa, koncert- és fesztiválszervező is az egyik döntéshozója a könnyűzenészeket megmentő állami csomagnak. Erről is kérdeztük.

Kép
Megcsalja a barátnőmet a férje, de nem tudom, elmondjam-e neki

Van jogunk beleszólni más életébe? Nekünk lenni a rossz hír vivőjének? Még akkor is, ha ezzel kvázi mi is teszünk azért, hogy akár ténylegesen szétessen a család? És mi magunk mit várnánk el egy ilyen helyzetben a legjobb barátunktól? Eszter igaz története következik.

Kép
Így kódolod bele a gyerekedbe, hogy milyen párkapcsolata lesz felnőttként!

Gyermeked születésétől fogva veszi a felőled érkező jeleket: mennyire és hogyan szereted, elfogadod-e olyannak, amilyen, hogyan oldod meg a nehéz szituációkat, milyenek a kapcsolataid, milyen az értékrended. Mindez mélyen beépül a személyiségébe és meghatározza, felnőttkorba érve értékesnek és szerethetőnek tartja-e majd magát, mi lesz igazán fontos a számára. Nem mindegy hát, hogyan csinálod.

Kép
Napi horoszkóp augusztus 14.: a Szüzek a sikernek örülhetnek, a Skorpiók új dologban próbálhatják ki magukat

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz ma is izgalmas dolgok várnak!

Kép
Boldog 30. születésnapot, Jennifer Lawrence!

Legtöbben az Éhezők viadala Katniss Everdeenjeként és az X-Men Mystique-jeként ismerik. Ám Jennifer Lawrence nem csupán egy blockbuster sztár, hanem öntudatos színésznő, aki számos alternatív, kis költségvetésű filmben nyújtott komolyan értékelhető alakítást: nemcsak a második legfiatalabb Oscar-díjas női főszereplő, de elkötelezett feminista is, saját alapítványt vezet, és többek között a paralimpiát is támogatja.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem