Pamut vagy sifon? Melyikből készüljön a házilagos maszk?

maszk,diy
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Ha te is próbáltál már maszkot készíteni otthon egy régi pólóból vagy párnahuzatból, jól tetted: a jelenleg érvényes kormányrendeletek szerint bármi (sál, kendő is) megfelel a célnak, ami eltakarja az orrot és a szájat. Most arról lesz szó, hogy tudományos kutatások szerint milyen textilanyagoknak van a legjobb szűrőhatásuk.

Egy friss tanulmány szerint két anyagból kombinált maszk az, ami a legjobban megvéd a fertőzésektől. Egy sűrűn szövött pamut és két réteg sifon vagy selyem majdnem ugyanolyan jól teljesít, mint egy N95-ös maszk, sőt bizonyos szempontból jobban is, mert nagyobb hatékonysággal szűri ki a legapróbb részecskéket.

A Chicagói Egyetem és az Argonne National Laboratory (egy tudományos–műszaki kutatóintézet, amely szintén Chicago mellett található) az elmúlt hetekben folytatott vizsgálatot arról, hogy a különböző textilanyagok hogyan működnek.

Az Argonne egyik laboratóriumában a kutatók nátrium-kloridból fejlesztettek aeroszolokat (légnemű közegben szétoszlatott szilárd vagy folyékony részecskéket), amelyekkel általában kereskedelmi forgalomba kerülő légzőkészülékeket tesztelnek. Egy ventillátor fújta az aeroszolokat egy gyűjtőkamrába, ahol a tudósok megmérték, melyik fajta anyagon hány részecske jutott át. A kísérlet során 10 nanométer és 6 mikrométer közötti részecskéket vizsgáltak, vagyis a legnagyobb kábé tizede volt az emberi hajszál átmérőjének. Az epidemiológusok úgy vélik, hogy a SARS-CoV-2 jó eséllyel nagyobb cseppecskékben terjed, ami inkább leesik a földre, miután valaki köhög vagy beszél, mint hogy a levegőben maradjon, de ez még nem bizonyított. Az új kutatás ezért különböző méretű részecskéket vizsgált.

Az eredmény nem meglepő: minél sűrűbb az anyag szövése, annál jobban blokkolja a cseppecskéket. Egy 600-as szövetsűrűségű pamut anyag jóval hatékonyabb, mint egy 80-as szövetsűrűségű, mivelhogy a 300 nanométernél nagyobb részecskék több mint 90%-át kiszűri, a kisebb részecskéknek pedig a 65%-át.

Az amerikai Járványügyi és Megelőzési Központ ajánlása szerint a textil szájmaszkoknak a következő feltételeknek kell megfelelniük:


  • Illeszkedjen szorosan, de kényelmesen az arc vonalához.
  • Rögzíthető legyen szalagokkal vagy fülhurkokkal.
  • Több réteg szövetből álljon.
  • Akadálymentesen lehessen benne lélegezni.
  • Mosható és szárítógépben szárítható legyen anélkül, hogy az anyaga vagy a szabása károsodna.

A szövetek kombinációja is eredményesnek bizonyult: a selyemnek és a sifonnak elektrosztatikus ereje van, vagyis a vírusos részecskéket be tudják vonzani és megtartani magukban. Azok a maszkok, amelyek egy selyem- és egy pamut- vagy egy sifon- és egy pamutrétegből állnak, a 300 nanométernél nagyobb részecskék 90%-át, az annál kisebbek 80%-át szűrték ki. Az N95-ös maszk, amelyet kórházakban használnak, jobban teljesít a nagyobb részecskéknél, ez a vegyes anyagból készült maszk többet szűrt ki a kisebb részecskék közül. A pamut- és flanelréteget tartalmazó változat is hatékonynak bizonyult.

Emellett a New York Times arról tudósít, hogy porszívózsákok anyaga és HEPA-szűrők is praktikusak lehetnek például a két réteg közé illesztve.

Az egyetlen pamutpólóból készült maszkok gyengébbnek tűnnek: mindösze 20%-át szűrték ki a 300 nanométernél nagyobb részecskéknek és 50%-át az 1000 nanométernél nagyobb részecskéknek. Két réteg pamutanyag viszont már az 1000+-osoknak a 70%-át is kiszűri.

Azt már eddig is tudtuk, hogy a maszkok segítenek megakadályozni a vírus terjedését akkor is, ha a viselőjük nem tudja, hogy fertőzött. Egy másik nemrégi kutatás, amely a Nature folyóiratban jelent meg, azt derítette ki, hogy szinte minden vírusfertőzött cseppecske terjedése megakadályozható, ha a fertőzött személy sebészi maszkot visel. De az otthon készített maszk hatékony lehet más kórokozókkal szemben is, egy feltétellel: ha pontosan, résmentesen van felhelyezve. Ez pedig nehezen megvalósítható, ha nem tudunk varrni. A maszkok hatékonysága akár 60%-ot eshet, ha nem illeszkedik helyesen az archoz.


Melyik hírességet rejti a maszk?

Nézd meg a galériánkat>16 kép
Te felismered a hírességeket maszkban?
Tovább olvasok
Kép
A mi családunk az egyetlen, amelyik még mindig tartja a szociális távolságot?

„A közösségi média tele van vakációzó családokkal, úgy festenek, mintha nem lenne a világon semmi gondjuk-bajuk. Vízeséseknél pózolnak, tengerparton lazítanak, sorban állnak a szórakoztató parkokban. Nem tudom megmondani, hogy féltékeny vagyok, vagy inkább döbbent, vagy esetleg mindkettő." Dóri története.

Kép
Mit is tudunk igazából a koronavírus-partikról?

A koronavírus-járvány kezdete óta már többször is felbukkantak COVID-bulikról szóló hírek. De vajon mi igaz ezekből, és mit is jelent pontosan ez a kifejezés?

Kép
Hat éve hunyt el Robin Williams – 6 fotó, amivel a nagyszívű színészre emlékezünk

Nem számít, hogy a Jumanjiból ismered, a Jó reggelt, Vietnámmal lopta be magát a szívedbe, vagy a Holt költők társasága szerettette meg veled. Abban megegyezhetünk, hogy Robin Williams az utóbbi évtizedek egyik legmeghatározóbb színésze és komikusa volt. Hat évvel ezelőtt, a depresszióval folytatott hosszú küzdelme után, saját kezével vetett véget életének – ma rá emlékezünk.

Kép
11 pontban összefoglalható a valaha írt összes önsegítő könyv

Ha már több önsegítő könyvbe beleolvastál, feltűnhetett, hogy eléggé hasonlítanak egymáshoz. Ez nem véletlen! Cikkünkben összeszedtük azt a 11 tanácsot, amelyek szabad kombinációjából bármilyen önsegítő könyv előállítható.

Kép
Időszakos böjtölés Keto diétával kombinálva: hogy mi van?

Az utóbbi évek legelterjedtebb fogyókúrás módszerei között az élen jár a keto és az időszakos böjtölés, vagyis az intermittent fasting. Felmerül a kérdés, mi történik, ha a kettőt kombinálom - és egészséges -e egyáltalán ilyesmire vállalkozni?

Kép
Hogyan hullámzik a hangulat gyomorszűkítő műtét után?

Karcsúvá leszek a csőgyomor műtét segítségével, amin túlestem – miért vacak a kedvem mégis? Chips, csoki, sütemény – eddig ezt használtam, ha rossz volt a kedvem. És a dolog működött, hiszen mindegyik emeli a szerotoninszintet. Most viszont nem ehetek süteményt, nápolyit, mert a csőgyomor műtét utáni étkezés első heteiben még csak folyékony/pépes étrenden vagyok. Oké, a csoki beleférne a pépesbe, mert a szájban elolvad… De akkor is kibírom nélküle!

Kép
A legnagyobb felnőttfilm-szolgáltató a nőket is eljuttatná a csúcsra

Feltételezzük, hogy felébredtek reggel a pornóoldal igazgatóságában és rájöttek, hogy szép, szép ez a napi 115 millió oldalletöltés, de valami hiányzik.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem