Pamut vagy sifon? Melyikből készüljön a házilagos maszk?

maszk,diy
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Ha te is próbáltál már maszkot készíteni otthon egy régi pólóból vagy párnahuzatból, jól tetted: a jelenleg érvényes kormányrendeletek szerint bármi (sál, kendő is) megfelel a célnak, ami eltakarja az orrot és a szájat. Most arról lesz szó, hogy tudományos kutatások szerint milyen textilanyagoknak van a legjobb szűrőhatásuk.

Egy friss tanulmány szerint két anyagból kombinált maszk az, ami a legjobban megvéd a fertőzésektől. Egy sűrűn szövött pamut és két réteg sifon vagy selyem majdnem ugyanolyan jól teljesít, mint egy N95-ös maszk, sőt bizonyos szempontból jobban is, mert nagyobb hatékonysággal szűri ki a legapróbb részecskéket.

A Chicagói Egyetem és az Argonne National Laboratory (egy tudományos–műszaki kutatóintézet, amely szintén Chicago mellett található) az elmúlt hetekben folytatott vizsgálatot arról, hogy a különböző textilanyagok hogyan működnek.

Az Argonne egyik laboratóriumában a kutatók nátrium-kloridból fejlesztettek aeroszolokat (légnemű közegben szétoszlatott szilárd vagy folyékony részecskéket), amelyekkel általában kereskedelmi forgalomba kerülő légzőkészülékeket tesztelnek. Egy ventillátor fújta az aeroszolokat egy gyűjtőkamrába, ahol a tudósok megmérték, melyik fajta anyagon hány részecske jutott át. A kísérlet során 10 nanométer és 6 mikrométer közötti részecskéket vizsgáltak, vagyis a legnagyobb kábé tizede volt az emberi hajszál átmérőjének. Az epidemiológusok úgy vélik, hogy a SARS-CoV-2 jó eséllyel nagyobb cseppecskékben terjed, ami inkább leesik a földre, miután valaki köhög vagy beszél, mint hogy a levegőben maradjon, de ez még nem bizonyított. Az új kutatás ezért különböző méretű részecskéket vizsgált.

Az eredmény nem meglepő: minél sűrűbb az anyag szövése, annál jobban blokkolja a cseppecskéket. Egy 600-as szövetsűrűségű pamut anyag jóval hatékonyabb, mint egy 80-as szövetsűrűségű, mivelhogy a 300 nanométernél nagyobb részecskék több mint 90%-át kiszűri, a kisebb részecskéknek pedig a 65%-át.

Az amerikai Járványügyi és Megelőzési Központ ajánlása szerint a textil szájmaszkoknak a következő feltételeknek kell megfelelniük:


  • Illeszkedjen szorosan, de kényelmesen az arc vonalához.
  • Rögzíthető legyen szalagokkal vagy fülhurkokkal.
  • Több réteg szövetből álljon.
  • Akadálymentesen lehessen benne lélegezni.
  • Mosható és szárítógépben szárítható legyen anélkül, hogy az anyaga vagy a szabása károsodna.

A szövetek kombinációja is eredményesnek bizonyult: a selyemnek és a sifonnak elektrosztatikus ereje van, vagyis a vírusos részecskéket be tudják vonzani és megtartani magukban. Azok a maszkok, amelyek egy selyem- és egy pamut- vagy egy sifon- és egy pamutrétegből állnak, a 300 nanométernél nagyobb részecskék 90%-át, az annál kisebbek 80%-át szűrték ki. Az N95-ös maszk, amelyet kórházakban használnak, jobban teljesít a nagyobb részecskéknél, ez a vegyes anyagból készült maszk többet szűrt ki a kisebb részecskék közül. A pamut- és flanelréteget tartalmazó változat is hatékonynak bizonyult.

Emellett a New York Times arról tudósít, hogy porszívózsákok anyaga és HEPA-szűrők is praktikusak lehetnek például a két réteg közé illesztve.

Az egyetlen pamutpólóból készült maszkok gyengébbnek tűnnek: mindösze 20%-át szűrték ki a 300 nanométernél nagyobb részecskéknek és 50%-át az 1000 nanométernél nagyobb részecskéknek. Két réteg pamutanyag viszont már az 1000+-osoknak a 70%-át is kiszűri.

Azt már eddig is tudtuk, hogy a maszkok segítenek megakadályozni a vírus terjedését akkor is, ha a viselőjük nem tudja, hogy fertőzött. Egy másik nemrégi kutatás, amely a Nature folyóiratban jelent meg, azt derítette ki, hogy szinte minden vírusfertőzött cseppecske terjedése megakadályozható, ha a fertőzött személy sebészi maszkot visel. De az otthon készített maszk hatékony lehet más kórokozókkal szemben is, egy feltétellel: ha pontosan, résmentesen van felhelyezve. Ez pedig nehezen megvalósítható, ha nem tudunk varrni. A maszkok hatékonysága akár 60%-ot eshet, ha nem illeszkedik helyesen az archoz.


Melyik hírességet rejti a maszk?

Nézd meg a galériánkat>16 kép
Melyik hírességet rejtik a maszkok?
Tovább olvasok
Kép
Kezdő futóedzés + egyéb tippek újaknak

A kijárási korlátozás rendesen megnövelte a kezdő futók számát, ha te is közéjük tartozol, akkor adunk pár tippet, hogy hatékonyabban űzhesd ezt a sportot! A runnersworld.hu összeállítása.

Kép
Csövet dugtak a torkomba, hogy kiderüljön: lefogyhatok-e

Ha az ember magánintézményben végzett magánműtétre gondol, lehet egy olyan elképzelése, hogy ott majd ő diktál: ezt a műtétet szeretném, így, ilyen eredménnyel, tessék, elkezdhetnek vágni! De ki kell ábrándítsak mindenkit: a gyomorszűkítő műtétnél nem elég az összegyűjtött pénz és az elszántság. Az orvos elutasíthatja a beavatkozást vagy mindenféle kellemetlen vizsgálat eredményéhez kötheti. Nálam utóbbiról volt szó, például csövet nyeltem és mintát vettek a gyomromból is.

Kép
Szülés a koronavírus árnyékában – egy egészségügyi dolgozó története

Egészségügyi asszisztensként az amerikai Jennifer Perry számára mindennapos esemény volt a betegségekkel való küzdelem, mégis váratlan nehézségekkel szembesült, amikor dolgozóból pácienssé vált. A 33 éves nő terhessége utolsó szakaszában arra kényszerült, hogy COVID-fertőzötteket kezeljen. Csupán egy héttel lánya születése előtt Perryn elkezdtek megjelenni a koronavírus tünetei. A továbbiakban a kétgyermekes anya beszámolója következik élete egyik legviszontagságosabb időszakáról

Kép
Milyen lesz 2020 nyara a tengerpartokon? Rizikós-e a strandolás?

A koronavírus-járvány extrém mértékben megviselt néhány mediterrán országot, például Olaszországot és Spanyolországot. Az elmúlt egy-két hétben ezekben a térségekben is elkezdett újraindulni az élet. Néhány olasz szakértő most azt vette végig, milyen mértékben kell fizikai távolságot tartani a tengerparti szombaton és nagyobb veszélynek vagyunk-e kitéve a hullámok között, mint a parti homokban.

Kép
Rajzos „használati útmutató", hogy önállóbbá váljon a gyereked

Szegény gyerek olyan gyámoltalan, szüksége van a nagy, okos felnőtt segítségére. Képtelen egyedül bevetni az ágyát, megírni a házi feladatát, kivinni a szemetet, visszadobálni a fiókba a játékait. Vagy mégsem olyan nagyon képtelen?

Kép
Ismét eljött a biciklis nadrágok ideje – Mutatunk is pár szuper shoppingtippet

A biciklis nadrágok szélesebb körben is sikerre futottak 2019-ben, így talán nem meglepő az sem, hogy 2020 nyarán ismét előtérbe kerülnek majd. Az instyle.hu cikke.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem