Pamut vagy sifon? Melyikből készüljön a házilagos maszk?

maszk,diy
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Ha te is próbáltál már maszkot készíteni otthon egy régi pólóból vagy párnahuzatból, jól tetted: a jelenleg érvényes kormányrendeletek szerint bármi (sál, kendő is) megfelel a célnak, ami eltakarja az orrot és a szájat. Most arról lesz szó, hogy tudományos kutatások szerint milyen textilanyagoknak van a legjobb szűrőhatásuk.

Egy friss tanulmány szerint két anyagból kombinált maszk az, ami a legjobban megvéd a fertőzésektől. Egy sűrűn szövött pamut és két réteg sifon vagy selyem majdnem ugyanolyan jól teljesít, mint egy N95-ös maszk, sőt bizonyos szempontból jobban is, mert nagyobb hatékonysággal szűri ki a legapróbb részecskéket.

A Chicagói Egyetem és az Argonne National Laboratory (egy tudományos–műszaki kutatóintézet, amely szintén Chicago mellett található) az elmúlt hetekben folytatott vizsgálatot arról, hogy a különböző textilanyagok hogyan működnek.

Az Argonne egyik laboratóriumában a kutatók nátrium-kloridból fejlesztettek aeroszolokat (légnemű közegben szétoszlatott szilárd vagy folyékony részecskéket), amelyekkel általában kereskedelmi forgalomba kerülő légzőkészülékeket tesztelnek. Egy ventillátor fújta az aeroszolokat egy gyűjtőkamrába, ahol a tudósok megmérték, melyik fajta anyagon hány részecske jutott át. A kísérlet során 10 nanométer és 6 mikrométer közötti részecskéket vizsgáltak, vagyis a legnagyobb kábé tizede volt az emberi hajszál átmérőjének. Az epidemiológusok úgy vélik, hogy a SARS-CoV-2 jó eséllyel nagyobb cseppecskékben terjed, ami inkább leesik a földre, miután valaki köhög vagy beszél, mint hogy a levegőben maradjon, de ez még nem bizonyított. Az új kutatás ezért különböző méretű részecskéket vizsgált.

Az eredmény nem meglepő: minél sűrűbb az anyag szövése, annál jobban blokkolja a cseppecskéket. Egy 600-as szövetsűrűségű pamut anyag jóval hatékonyabb, mint egy 80-as szövetsűrűségű, mivelhogy a 300 nanométernél nagyobb részecskék több mint 90%-át kiszűri, a kisebb részecskéknek pedig a 65%-át.

Az amerikai Járványügyi és Megelőzési Központ ajánlása szerint a textil szájmaszkoknak a következő feltételeknek kell megfelelniük:


  • Illeszkedjen szorosan, de kényelmesen az arc vonalához.
  • Rögzíthető legyen szalagokkal vagy fülhurkokkal.
  • Több réteg szövetből álljon.
  • Akadálymentesen lehessen benne lélegezni.
  • Mosható és szárítógépben szárítható legyen anélkül, hogy az anyaga vagy a szabása károsodna.

A szövetek kombinációja is eredményesnek bizonyult: a selyemnek és a sifonnak elektrosztatikus ereje van, vagyis a vírusos részecskéket be tudják vonzani és megtartani magukban. Azok a maszkok, amelyek egy selyem- és egy pamut- vagy egy sifon- és egy pamutrétegből állnak, a 300 nanométernél nagyobb részecskék 90%-át, az annál kisebbek 80%-át szűrték ki. Az N95-ös maszk, amelyet kórházakban használnak, jobban teljesít a nagyobb részecskéknél, ez a vegyes anyagból készült maszk többet szűrt ki a kisebb részecskék közül. A pamut- és flanelréteget tartalmazó változat is hatékonynak bizonyult.

Emellett a New York Times arról tudósít, hogy porszívózsákok anyaga és HEPA-szűrők is praktikusak lehetnek például a két réteg közé illesztve.

Az egyetlen pamutpólóból készült maszkok gyengébbnek tűnnek: mindösze 20%-át szűrték ki a 300 nanométernél nagyobb részecskéknek és 50%-át az 1000 nanométernél nagyobb részecskéknek. Két réteg pamutanyag viszont már az 1000+-osoknak a 70%-át is kiszűri.

Azt már eddig is tudtuk, hogy a maszkok segítenek megakadályozni a vírus terjedését akkor is, ha a viselőjük nem tudja, hogy fertőzött. Egy másik nemrégi kutatás, amely a Nature folyóiratban jelent meg, azt derítette ki, hogy szinte minden vírusfertőzött cseppecske terjedése megakadályozható, ha a fertőzött személy sebészi maszkot visel. De az otthon készített maszk hatékony lehet más kórokozókkal szemben is, egy feltétellel: ha pontosan, résmentesen van felhelyezve. Ez pedig nehezen megvalósítható, ha nem tudunk varrni. A maszkok hatékonysága akár 60%-ot eshet, ha nem illeszkedik helyesen az archoz.


Melyik hírességet rejti a maszk?

Nézd meg a galériánkat>16 kép
Te felismered a hírességeket maszkban?
Tovább olvasok
Kép
A 10 legfeleslegesebb konyhai eszköz, ami mégis sok háztartásban megtalálható

Na, neked megvan valamelyik ezek közül? Esetleg több is... A joy.hu összeállítása.

Kép
Napi horoszkóp október 24.: a Bikák versenyhelyzetben bizonyíthatnak, a Szüzek átadhatják magukat a pihenésnek

Ma sem érdemes kihagynod a horoszkópod, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására

Megvan a filmekből ismert jelenet, amikor a kém vagy bérgyilkos nem is tudja magáról, hogy az, de kap egy bizonyos jelet – mondjuk egy jelszót –, amitől hirtelen tudatossá válik számára a feladata? Szürreálisnak tűnik, ugye? A CIA szerint korántsem.

Kép
A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

Kép
Újra együtt a Doktor Szöszi színészgárdája: Selma Blair is csatlakozott a nosztalgiázáshoz

A 2000-es évek egyik nagy kedvence minden kétséget kizáróan a Doktor Szöszi című film volt.

Kép
35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kép
Pozitív lett a koronavírus-tesztem: elmesélem, miért örültem neki

Nem őrültem meg, természetesen nem voltam boldog, hogy elkaptam a fertőzést. Elmondom, hogy volt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem