A falu legdögösebb lányának több májusfát is állítottak május 1-jére

májusfa,szerelem,tavasz,jelkép,közösség,néprajz,világom,társadalom
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A májusfa szerelmi üzenet és egy közösség tavaszköszöntő jelképe is lehet. A részleteknek Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza munkatársának segítségével jártunk utána.

Tulajdonképpen két különböző jelenségről van itt szó.

1. Szerelmi ajándék

A legtöbb vidéken április 30-áról május 1-jére virradó éjszaka állítanak a legények májusfát a lányok kertjében, a lehető legnagyobb titokban. Mai nyelvre lefordítva a jelentése körülbelül ez:

Bejössz nekem – járunk?

„Egyszer átutazóban láttam egy olyan házat egy faluban, amelynek a kertjében 14 májusfát számoltam meg” – mondja Sándor Ildikó.

Többnyire egész – lehetőleg minél magasabb – fákról van szó, esetleg hosszú, vastag ágakról, amelyeket színes szalagokkal, papírvirágokkal díszítenek fel. A fiúk legtöbbször kisebb csoportokba verődve segítik egymást, de arra is van példa, hogy a riválisok ledöntik egymás májusfáját.


Csak a férfi udvarolhat a nőnek?

A lány a májusfa-állítás közben természetesen alszik, nem illik leskelődnie, majd másnap reggel szembesül azzal, hogy hányan és mennyire csodálják őt. (A májusfák persze legalább annyira szólnak a falu lenyűgözéséről, mint a lányéról.) A hódolók közül célszerű csupán egynek pozitív visszajelzést adnia, mégpedig úgy, hogy a legközelebbi találkozáskor bokrétát tűz a legény lajbijára. Ők onnantól együtt járnak táncmulatságba, összetartoznak, egy párnak számítanak.

májusfa,szerelem,tavasz
forrás: Getty Images

Mint a néprajzkutató mondja, sok helyen előfordul, hogy a cseperedő kislánynak a nagybátyja, nagyapja állít májusfát, bókolva a bimbózó nőiesség előtt, és jelezve a falunak is, hogy „hohó, növöget itt egy kislány, akire hamarosan érdemes lesz odafigyelni!”


Ha májusfába nem is vágod a fejszédet, itt egy másik színes szépség:
Ha májusfába nem is vágod a fejszédet, itt egy másik színes szépség: Így készíts színes szélforgót 6 egyszerű lépésben!

2. A falu májusfája

A néprajzi szakirodalomban arra is vannak adatok, hogy az egész közösség állít májusfát egy köztéren (például a templom előtt vagy ott, ahol tavasztól őszig a táncmulatságok zajlanak). Itt nincs titok, ez egy közös erőfeszítés, közös akarat megvalósítása, amely a tavasz beköszönte fölötti közös örvendezésről szól, és a római kori Floralia ünnepkörhöz is visszacsatolható.

májusfa,szerelem,tavasz,közösség
forrás: Getty Images

Elston May fesztivál, Bedfordshire, Anglia, 1955. május 5.

A falu májusfája aztán fontos szerepet játszik a pünkösdikirály-választásban, mert az egymással versengő legényeknek idáig kell elfutniuk, vagy szamárhátról innen kell majd leemelniük az ágakra felaggatott palack bort vagy kalácsot.

Amikor pedig „kitáncolják a májusfát” egy szabadtéri táncmulatság keretében, abban a fakultusz nyomaira bukkanhatunk, ami egyébként érdekes módon Európa szinte minden más népével ellentétben nálunk nem igazán jellemző. (Bár azt nemrég mi is leírtuk, miért jó mostanában fákat ölelgetni.)

Nézegess még májusfákat! Neked melyik a kedvenced?

Nézd meg a galériánkat>7 kép
7 májusfa a világból
Tovább olvasok
Kép
Eszel te eleget? Íme 5 jel, hogy több kalóriára van szükséged

Már pedig borzasztóan fontos, hogy figyelj erre, máskülönben számíthatsz rá, hogy idővel hanyatlani fog az erőnléted futóként (is). A runnersworld.hu cikke.

Kép
Ha én lépek ki egy kapcsolatból, nehezebben viselem, mint amikor engem hagynak el

Apológia az Elhagyóért, akit közmegvetés sújt, pedig neki is van szíve. Adrienn története.

Kép
Immunrendszer erősítése? 3 mítosz, amit nem szabad elhinned ezzel kapcsolatban

Hogyan lehet az immunrendszert megerősíteni? Mindenekelőtt tudnod kell, mi az, amit nem szabad többé elhinned ezzel kapcsolatban!

Kép
11 dolog, amit anyák csinálnak, amikor senki nem látja őket

A WC-ben sírunk, dugicsokit eszünk és alvás helyett a gyerekeink fotóit nézegetjük. De ezzel még nincs vége a listának...

Kép
Most akkor tényleg fel akart szedni a 70 éves tanárom?

Felnőtt fejjel ültem be ismét az iskolapadba, coachingot tanulni. Imádtam minden percét. Imádtuk Frigyes tanár urat is, mert szellemes volt és elbűvölő. Később egy cukrászdában is megpróbált elbűvölni. Franci története

Kép
Így borozik Molnár Andi

Szeretjük, tiszteljük, használjuk és élvezzük. A bor mindennapjaink része. Ezerarcú nedű, melyben mindenki megtalálja a maga ízlésének leginkább tetszőt. De kinek mit is jelent igazán? Sorozatunkban ismert emberek mesélnek erről. Ezúttal Molnár Andrea táncost kérdeztük.

Kép
A férjem kedvéért sterilizáltattam magam, majd épp ezért hagyott el

Három lányunk született. Szerettünk volna fiút, persze, de azt mondtuk, hogy 3 gyerek azért elég. A férjem mondta ki a végszót: ne próbálkozzunk tovább. A harmadik császármetszés alkalmával éltem is a sterilizálás lehetőségével. Aztán két év múlva közölte: mégis szeretne egy fiút. „És ki fogja tovább vinni a családnevet?” – kérdezte. Majd bejelentette, hogy mivel nekem már nem lehet gyerekem, így elhagy.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem