A falu legdögösebb lányának több májusfát is állítottak május 1-jére

májusfa,szerelem,tavasz,jelkép,közösség,néprajz,világom,társadalom
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A májusfa szerelmi üzenet és egy közösség tavaszköszöntő jelképe is lehet. A részleteknek Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza munkatársának segítségével jártunk utána.

Tulajdonképpen két különböző jelenségről van itt szó.

1. Szerelmi ajándék

A legtöbb vidéken április 30-áról május 1-jére virradó éjszaka állítanak a legények májusfát a lányok kertjében, a lehető legnagyobb titokban. Mai nyelvre lefordítva a jelentése körülbelül ez:

Bejössz nekem – járunk?

„Egyszer átutazóban láttam egy olyan házat egy faluban, amelynek a kertjében 14 májusfát számoltam meg” – mondja Sándor Ildikó.

Többnyire egész – lehetőleg minél magasabb – fákról van szó, esetleg hosszú, vastag ágakról, amelyeket színes szalagokkal, papírvirágokkal díszítenek fel. A fiúk legtöbbször kisebb csoportokba verődve segítik egymást, de arra is van példa, hogy a riválisok ledöntik egymás májusfáját.


Csak a férfi udvarolhat a nőnek?

A lány a májusfa-állítás közben természetesen alszik, nem illik leskelődnie, majd másnap reggel szembesül azzal, hogy hányan és mennyire csodálják őt. (A májusfák persze legalább annyira szólnak a falu lenyűgözéséről, mint a lányéról.) A hódolók közül célszerű csupán egynek pozitív visszajelzést adnia, mégpedig úgy, hogy a legközelebbi találkozáskor bokrétát tűz a legény lajbijára. Ők onnantól együtt járnak táncmulatságba, összetartoznak, egy párnak számítanak.

májusfa,szerelem,tavasz
forrás: Getty Images

Mint a néprajzkutató mondja, sok helyen előfordul, hogy a cseperedő kislánynak a nagybátyja, nagyapja állít májusfát, bókolva a bimbózó nőiesség előtt, és jelezve a falunak is, hogy „hohó, növöget itt egy kislány, akire hamarosan érdemes lesz odafigyelni!”


Ha májusfába nem is vágod a fejszédet, itt egy másik színes szépség:
Ha májusfába nem is vágod a fejszédet, itt egy másik színes szépség: Így készíts színes szélforgót 6 egyszerű lépésben!

2. A falu májusfája

A néprajzi szakirodalomban arra is vannak adatok, hogy az egész közösség állít májusfát egy köztéren (például a templom előtt vagy ott, ahol tavasztól őszig a táncmulatságok zajlanak). Itt nincs titok, ez egy közös erőfeszítés, közös akarat megvalósítása, amely a tavasz beköszönte fölötti közös örvendezésről szól, és a római kori Floralia ünnepkörhöz is visszacsatolható.

májusfa,szerelem,tavasz,közösség
forrás: Getty Images

Elston May fesztivál, Bedfordshire, Anglia, 1955. május 5.

A falu májusfája aztán fontos szerepet játszik a pünkösdikirály-választásban, mert az egymással versengő legényeknek idáig kell elfutniuk, vagy szamárhátról innen kell majd leemelniük az ágakra felaggatott palack bort vagy kalácsot.

Amikor pedig „kitáncolják a májusfát” egy szabadtéri táncmulatság keretében, abban a fakultusz nyomaira bukkanhatunk, ami egyébként érdekes módon Európa szinte minden más népével ellentétben nálunk nem igazán jellemző. (Bár azt nemrég mi is leírtuk, miért jó mostanában fákat ölelgetni.)

Nézegess még májusfákat! Neked melyik a kedvenced?

Nézd meg a galériánkat>7 kép
7 májusfa a világból
Tovább olvasok
Kép
7 dolog, amiért sosem szabadna bocsánatot kérned

Gyakran érzel obűntudatot? Hibásnak érzed magad olyasmi miatt, amit nem te rontottál el? Ha igen, akkor neked is le kell szoknod arról, hogy mindenért bocsánatot kérj!

Kép
Totál szívás – Öt dolog, amit a robotporszívómtól tanultam

A karanténban mindenféle technikai kütyübe ruháztunk be. Komplett irodává alakítottuk a konyhát, a gyereknek játszótérré a nappalit. De arra is rájöttünk, hogy minél többet tartózkodunk otthon, annál nagyobb lesz a dzsuva. Így jött végül a képbe a robotporszívó – ami kísérteties egy teremtmény. Mire megtanulta a lakást, én is tanultam tőle öt dolgot.

Kép
35 dolog, amit eddig nem tudtál Joe Bidenről

Joe Biden lesz Donald Trump kihívója a 2020-as amerikai elnökválasztáson. Vessünk egy közelebbi pillantást a politikusra, aki az egész életét a nyilvánosság előtt töltötte.

Kép
Napi horoszkóp július 3.: a Skorpiók ügyei jól alakulnak, a Bakokban túlteng az energia

A hét utolsó munkanapján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz ma is izgalmas üzeneteket rejtenek az egyes csillagjegyek!

Kép
Kicsúszik a kezükből az irányítás? Meghan és Harry az Instagram miatt aggódnak

A "királyi" felületeket már nem használhatják, új profiljuk pedig egyelőre nincs.

Kép
A természetes izzadásgátlás 6 alapelve

Egyszerű életmódbeli változtatások segítségével is megelőzhető, vagy csökkenthető a hónalj izzadása és a szagok intenzitása. Mutatjuk, mire figyelj oda!

Kép
Hogyan ismertem fel egy hajléktalanban egy régi ismerőst?

Franciska egy kis faluból jutott be a budapesti bölcsészkarra, és megrázó találkozás részese volt. Megírta, elmeséli.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem