Miért alszol rosszul idegen helyen?

Borítókép: Miért alszol rosszul idegen helyen? Forrás: Getty Images
Te se szeretsz máshol aludni - többek közt azért, mert idegen helyen rosszul vagy egyáltalán nem alszol? Ez az oka:

Biztosan veled is előfordult már, hogy ha ismeretlen helyen, például egy hotelben kellett megszállnod, az első este csak nehezen sikerült álomba merülnöd – míg a második és harmadik ugyanott eltöltött éjjelre ezek a nehézségek általában megszűnnek.

Vajon mi lehet ennek az átmeneti inszomniának az oka? Egyszerűen csak a kényelmetlen ágy okozza? Nem egészen!

Kutatások szerint ezeken az éjszakákon az emberek azért alszanak rosszul, mert a bal agyféltekéjük nem képes teljesen kikapcsolni, és így nem tudnak a mélyalvás állapotába kerülni. Ez a jelenség több állatfajnál is megfigyelhető: egy agyféltekével alszanak például a bálnák, és ezért tudnak pihenés közben is felúszni a felszínre levegőért.

A tudósok szerint a jelenség mögött evolúciós okok húzódhatnak: az éber alvás a régi időkben növelhette a túlélés esélyét. Az ember könnyebben el tudott menekülni egy idegen helyről, ha éjszaka nem merült mély álomba.

És hogy miért múlik el a probléma másnapra? Az agyad egy-két alvás után általában biztonságosnak ítéli meg a helyet, és onnantól kezdve mindkét agyféltekéd pihenni tud.

Biztosra akarsz menni, de nem tudod, hol kapható az Éva magazin? Nézd meg először rendszeresen frissülő listánkat és csak utána indulj el beszerezni kedvenc magazinodat!

Ezúton digitálisan (is) szeretnéd beszerezni az Éva magazint? Akkor irány a Shopaholic.hu , ahol a korábbi számainkat is megvásárolhatod!

A jövőben nem szeretnél bajlódni a friss számok beszerzésével? Akkor FIZESS ELŐ az Éva magazinra!