JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Ebben a korban a legjellemzőbb a depresszió: ezekkel a tünetekkel azonnal szakemberhez kell fordulni

Borítókép: Ebben a korban a legjellemzőbb a depresszió: ezekkel a tünetekkel azonnal szakemberhez kell fordulni Forrás: Juan Pablo Serrano Arenas/Pexels
A depresszió a mai felgyorsult, rohanó, ingerekkel teli világban sajnos egyre több embert érint. Számos fiatal, idős, középkorú nő és férfi küzd ezzel a szörnyű mentális betegséggel. Nagyon fontos, hogy a környezetük felismerje azt, hogy az illető milyen jellegű problémával áll szemben, illetve az is elengedhetetlen, hogy a depressziós is felismerje, hogy segítségre van szüksége. Az alábbiakban olyan személyiségbeli változásokat, tüneteket hoztunk, melyek depresszióra utalnak, és jelentkezésük esetén feltétlen szakemberhez szükséges fordulni.

A depresszió az élet bármely szakaszában kialakulhat, tulajdonképpen bárki esetében. Lehet, hogy nincsen különösebb oka, de az is elképzelhető, hogy egy komoly trauma hatására, esetleg valamilyen válság, vagy éppen valakinek az elvesztése miatt jelentkezik. Ez egy komolyabb trauma esetén egy ideig normális, azonban amennyiben nem kezdünk el elindulni a gyógyulás folyamatában, akkor nagyon komoly depresszióval találhatjuk szembe magunkat, melyen elengedhetetlen, hogy szakember segítsen.

Mikor jelentkezhet depresszió?

Érdekesség, hogy kifejezetten jellemző a depresszió kialakulása a nők esetében a menopauza körüli életkorban. Ekkor majdnem megkétszereződik a depresszió kockázata. Ám ez leginkább azoknál a nőknél jelenthet fokozott kockázatot, akik már korábban is megélték az ilyesfajta hangulatzavart. Ez pedig vélhetően a szervezetben történő hatalmas hormonváltozásoknak tudható be. Azonban amennyiben komoly depresszió jelentkezik, feltétlen szükséges szakemberhez fordulni.

Forrás: Liza Summer/Pexels

De nem csak ez a kor jelent fokozott kockázatot, ugyanis a tinédzserkori depresszió is rendkívül gyakori, ezentúl az időskori depresszió is jellemző lehet. De ettől függetlenül bármikor, az élet bármely szakaszában jelentkezhetnek olyan tünetek, melyek depresszióra utalnak. Ilyenkor pedig a legfontosabb, hogy ne féljünk segítséget kérni. Éppen ezért az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a tüneteket, amik depresszióra utalhatnak.

A depresszió jelei, melyekkel azonnal fordulj szakemberhez!