Min fán terem a food styling?

Borítókép: Min fán terem a food styling? Forrás: Getty Images
Kevesen tudják, de a food styling – azaz ételek fotóképessé tétele – egy külön szakma. Ennek ellenére otthon is alkalmazhatjuk: egyszerű tippek otthonra, hogyan tudod kívánatossá varázsolni a fogásokat!

Kevesen tudják, de a food styling – azaz ételek fotóképessé tétele – egy külön szakma. Nem kevés szakmai (technikai) fotós tudás szükséges hozzá, valamint ismerni kell azt is, amit fotóz a szakember – azaz ételt is, annak minden tulajdonságával együtt, valamint a körülmények is nagyon fontos szerepet játszanak egy-egy fotózás során.

Mégis, mire jó mindez? A világunk nagy részét vizuálisan fogadjuk be és az internet elterjedésével, a közösségi média használattal egyre inkább bekígyozott a mindennapjainkba a „food styling” – csak nem vettük észre. Ha valaki visszagörget az első Instagram posztjaihoz biztosan talál egy-két vagy több étel vagy ital fotót is – mert azt éreztük meg kell osztani mindezt a nagy világgal is. A food styling célja, hogy természetes módszerekkel tegye vonzává az adott ételt. Használjuk ki az étel adottságait, a fényeket, a környezetet, játsszunk a színekkel ezzel kedvet csinálva ahhoz, hogy gondolkodás nélkül beleharapjon bárki!

Korábban nem biztos, hogy figyeltünk arra, hogy a finom étel jól is nézzen ki a tányérunkban. Azóta éttermek, bárok, bisztrók, de még a kisebb kávézók is gondosan ügyelnek arra, milyen fotókat engednek ki a felületeikre.

Nagyon sok Instagram oldal és szakács, pék vált ismertté – illetve csinált vállalkozást a hobbijából – mindezt azért mert jól fotózott, és persze mert működtek a receptjeik. Nem elég ha valami finom vagy bevált, mindezt jól kell tudni megörökíteni.

Ugyan senkit sem tudunk egy cikk alapján food stylisttá varázsolni, de tudunk néhány tippet adni és mutatni pár képet inspirációként.

1. Egyszerű és nagyszerű

Az első tipp, hogy legyen egyszerű a kép – nem kell túl zsúfolni felesleges kellékekkel. Minél inkább az ételen van a hangsúly, annál jobb!

2. Háttér

Legyen a háttér egyszínű – akár valami rusztiksabb megoldás is elképzelhető, így a hangsúly az ételen fog maradni, és nem vonja el a figyelmünket egy részletgazdag háttér.

3. Tányér

Ajánlott tányért használni – még ha az étel nem is kívánja meg – mert egy plusz textúrát tesz a képbe. Itt is figyeljünk arra, hogy lehetőleg egyszerű fehér vagy egyszínű legyen a tányér.

4. Eszközök

Mindig csak olyan eszközök kerüljenek a képre, amik az adott étel elkészítésvel kapcsolatosak. Ez a történetmesélés szempontjából fontos!

5. Frissesség

Mindig legyen az étel friss, ha zöldségeket, gyümölcsöket használunk legyenek egészségesek, frissek!

+1. Fények

Ha tehetjük – főleg nyáron használjuk ki a természetese fényeket. Minél inkább a szabadban fotózzunk!

Kattintsatok a galériára egy kis inspirációért és ötletekért!