A kávézás története Magyarországon

kávé,kávézók,budapest
Forrás: koffeinservice.hu/blog

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Ú

Úgy tartjuk, hogy az igazi finom, aromás kávé fogyasztása olasz szokás. Valóban, a mediterrán partvidéken már a 16. század során kikötöttek az arab kereskedőhajók, kávébabbal a fedélzetükön.

Kevesen tudják viszont, hogy hazánkban is ez idő tájt, a török hódítással együtt jelent meg a kávézás, ám akkoriban még nem örvendett különösebb népszerűségnek. Csak később, amikor a katonatisztjeink és a magyar nemesség gyakran vendégként fordult meg a bécsi udvarban. Akkor vált igazán kedveltté a kávé fogyasztása.

A KoffeinService blogbejegyzésének köszönhetően most áttekintjük a kávézás magyar vonatkozásait.

A magyar kávéházak megjelenése

Hazánkban az első pesti kávéház 1714-ben nyílt meg, mely azonban még nagyon távol állt attól, ahogyan ma elképzelünk egy kávézót. Ezt követően, a kávé térnyerésével sorra tűntek fel a kávét áruló vendéglátóhelyek, így Budapesten már az 1900-as éveket megelőzően több mint 500 kávéház és legalább ennyi kávékimérő üzemelt. Ezáltal a főváros a “kávéházak városa” lett, csakúgy, mint Bécs.

A kávézás már nem csak a fekete ital elfogyasztását jelentette, hanem társasági eseménynek számított, így a neves kávéházak a kulturális és szellemi eszmecserék helyszínévé váltak. A párizsi szalonokhoz hasonlóan, hazánkban a kávéházak biztosítottak teret a különböző generációk értelmiségeinek találkozásához, a feltörekvő tehetségek és a már tapasztalt mesterek beszélgetéseihez.

Ezért is köthető több neves kávés helyszín az irodalmi élet felvirágzásához. Az Országház kávézó például nagy íróink egyik törzshelye volt, Ady Endre is itt vetette papírra számos versét. A Nyugat a Centrál kávéházban kelt életre, a gyönyörű New York palota pedig a színházi élet szereplői által kedvelt hely volt.

A hanyatlást követő átalakulás

A világháborúk - ahogyan minden mást is - alaposan megtépázták a magyar kávéházak működését. A patinás helyek bezártak, az enyészeté lettek. A harcok lezárta után a nyüzsgő szellemi élet központi alakjai már nem tértek vagy térhettek vissza a korábbi szokásaikhoz, így a kávéházak közönsége teljesen megváltozott, és a korábbi atmoszféra örökre elveszett.

Ezen az eszpresszó 1930-as évekbeli megalkotása sem változtatott, a kávéházak élete csak lassan, apránként kapott új erőre, legfőképpen a rendszerváltás után.

Az újonnan létrejövő kávézók és a nagy nemzetközi láncokhoz tartozó egységek már egészen más stílust hordoznak, az általuk kínált széles választék azonban kedvez a kávézás szerelmeseinek.

A 2000-es évek óta hazánkban is nagy népszerűségnek örvendenek a kávéfogyasztás tradícióihoz visszanyúló, barista mesterek által készített italok.

A régi nagy kávéházak felújítása és újraélesztése révén bepillantást nyerhetünk abba a hangulatba, mely egykor ezeknek a helyszíneknek a lelkét jelentette. Ilyen pompás környezetben, egy friss újságot olvasgatva vagy a barátainkkal beszélgetve még ma is átjárhat minket az elmúlt korok szelleme.


A kávézás rituáléja a világ 10 országában – te melyiket próbálod ki?

Nézd meg a galériánkat>10 kép
Kávékülönlegességek 10 országból

koffeinservice.hu/blog

Tovább olvasok
Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kép
Pozitív lett a koronavírus-tesztem: elmesélem, miért örültem neki

Nem őrültem meg, természetesen nem voltam boldog, hogy elkaptam a fertőzést. Elmondom, hogy volt.

Kép
Öt szuper kirándulóhely (nem csak) az őszi szünetre

Nincs jobb program az őszi szünetben, mint az újabb és újabb természeti csodák felfedezése, ami minden korosztály számára óriási élmény lehet.

Kép
Integrált kirekesztés – avagy mire nevel az oktatás?

Zoltán annak idején egy kertvárosi iskolában dolgozott, ahonnan néhány év után eljött. Megkérdeztük, miért, és talán túlságosan is részletes választ kaptunk tőle.

Kép
Az Aloe vera 5 fantasztikus hatása, amik különösen hasznosak a hideg idő beálltával

Nyáron sebgyógyításra, napégésre fantasztikus az Aloe vera, de az igazság azt, hogy ezt a csodanövényt az év 365 napján érdemes lenne használni - mondjuk is, hogy miért!

Kép
Fahidi Éva: A covid mint régi ismerős

Amikor egy buzgó újságíró megkérdezte tőlem: mi volt a legszörnyűbb a soában, „minden” – mondtam derűsen, mert a kérdés ilyetén történő felvetésén valóban csak derülni lehet.

Kép
Hogyan dobd fel a lakást pár apró változtatással?

Míg nyáron a világos, könnyű textíliáké a főszerep, addig az őszi-téli szezonban a vastagabb, puhább anyagokat és meleg tónusú dekorációkat érdemes előtérbe helyezni. Erre buzdítanálak most téged is, hiszen ebben az időszakban még fontosabbá válik, hogy otthonod kellőképpen kikapcsolhasson.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem