10 hiba, amit elkövethetsz az állásinterjún: nem csak a késés tilos!

Borítókép: 10 hiba, amit elkövethetsz az állásinterjún: nem csak a késés tilos! Forrás: Pixels/Edmond Dantés
Veled is előfordult már, hogy megpályáztál egy hozzád illő állást, ám később szomorúan vetted tudomásul, hogy még a második körbe sem jutottál be? Eláruljuk, nem feltétlen a végzettségeddel vagy a szakmai tapasztalatoddal lehetett a probléma. Nagyon sok hibát elkövethetünk ugyanis egy állásinterjún, akaratlanul is.

A tökéletes állás megtalálása nem egyszerű feladat, hiszen passzolnia kell a végzettségünkhöz, egyeznie kell az elvárásainkkal, és persze a munkáltatónak is meg kell felelnünk. Nyilvánvalóan az egyik elsődleges szempont, hogy mennyit fizet egy adott vállalat, és az is lényeges, hogy ne kelljen órákat utaznunk a munkahelyre és onnan vissza. Plusz jó, hogyha sok a juttatás, kedvesek és segítőkészek a kollégák, ha pedig fejlődni, előrelépni és tanulni is tudunk a munka kapcsán, egyenesen kiváló.

Forrás: Pexels/Tirachard Kumtanom

Hibák az állásinterjún

Az állásinterjúk így is elég kiszolgáltatott helyzetet adnak, mert sokunknak komfortzónáján kívül esnek, és olykor nagyon nehéz minden munkáltatói elvárásnak megfelelni. Több körön keresztül számos szempár szegeződik ránk, izzad a tenyerünk, idegesek vagyunk. És sokszor fogalmunk sincsen, hogy akaratlanul is milyen tipikus bakikat ejtünk az interjúzás közben. Ennek oka, hogy a legtöbb ember nem készül fel tudatosan egy ilyen helyzetre és nem néz utána, mit illik ilyenkor csinálni és mit nem. Ma már rengeteg olyan tudásanyag érhető el, melynek segítségével könnyedén tájékozódhatunk annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból egy állásinterjún.

Cikkünkben a leggyakrabban előforduló hibákat gyűjtöttük össze, melyeket egy állásinterjún elkövethetünk.