Annabella, Máj Elek és az örömpörkölt - Interjú a jógaoktatóból lett mesekönyvíróval, Jakab Adriennel

Borítókép: Annabella, Máj Elek és az örömpörkölt - Interjú a jógaoktatóból lett mesekönyvíróval, Jakab Adriennel
Már egy ideje nálunk van Jakab Adrienn mesekönyve, az Annabella eleven képzelete, de az interjúra egy darabig nem tudtam felkészülni, a 3,5 éves kislányom ugyanis konkrétan lenyúlta a könyvet és nem adta. Az oviba is magával vitte, hogy ott is ebből olvassanak neki. Aztán amikor a könyv végre hazatalált és belelapozhattam én is, megértettem a gyorsan jött rajongás okát.

Jellemző ez a reakció? Hogy a gyerekek ilyen gyorsan, így megszeretik a könyved?

Én ebbe a könyvbe beleírtam szívem-lelkem, de erre a reakcióra én sem számítottam. De nagyon örülök neki! Volt már rá példa, hogy a másfél éves, totyogós kislány meglátta a jógastúdióban, magához ölelte Annabellát és nem engedte el. A szüleinek azonnal meg kellett vennie. A nagyobbak, akik meg már hallottak belőle meséket, többször is elolvastatják. Nagy dilemma volt a részemről, hogy belekerüljön-e a hangoskönyv részhez a könyvbe helyezett QR-kód, de már én is többször vettem hasznát, amikor negyedszerre kellett elolvasnom ugyanazt a sztorit. :)

Először elolvastam a könyved és utána olvastam utánad. És őszinte leszek, én azt hittem, hogy egy olyan klasszikus anyukából lett mesekönyvíró történet a tiéd, hogy Annabella karaktere a te lányod, és a történetek az ő, a ti történeteitek. Aztán a könyv végén láttam, hogy Annabellát „könyvesboltos” Margit inspirálta. Kicsoda könyvesboltos Margit? :)

Ő az imádott nagymamám, aki kislánykoromban a siklósi könyvesboltot vezette. Rengeteget tanultam tőle, sajnos már nem él. Nagyon sok időt töltöttem vele az üzletben, általa szerettem meg a könyveket, az illatukat. Hatalmas értéket jelentettek a szemében, így az enyémben is. Ma is látom magam előtt, ahogy gyengéden végigsimítja a borítójukat. Minden bizonnyal ott fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy majd egyszer a sajátomat is a kezemben tarthassam.

Bár nem egyenes út vezetett az íráshoz, sőt, valójában eléggé messziről kanyarodtál ide. És meséld is el kérlek nekem, hogy lesz valaki közgazdászból jógaoktató, majd mesekönyv író (is)? :D

Úgy, hogy követi az álmait és eltántoríthatatlanul hiszi, hogy a képzelet megelevenedik. A közgazdasági irány már a külkereskedelmi szakos középiskolában kezdődött és a főiskolán keresztül az egyetemig juttatott. Aztán jött a nagy váltás, amikor nem a képességeim, hanem a szívem alapján választottam és vált hivatásommá a hobbim. Így 15 éve oktatom a jógát, lelkesedésem azóta sem hagyott alább, folyamatosan tanulok, kutatok, és minden évben képzem magam. Az írás pedig mindig velem volt, először csak naplók formájában, később önéletrajzi ihletésű komolyabb irományok is kibuggyantak belőlem.

A meséknek, és a gyerekek lelkivilágának pedig mindig meghatározó szerepe volt az életemben. Az, hogy ez egy könyvben testet is öltött csakis annak a rengeteg mesekönyvnek köszönhető, amit kislányként a kezembe vehettem.

A könyv történeteit ki/mi inspirálta? Honnan jöttek a sztorik? A jógásakat a végén sejtem, őszintén, hiányoltam volna, ha jógás mesék nincsenek. :) De a többi?

A történeteket a környezetemben lévő gyerekek (több ezernek tartottam már gyerekjógát) és a bennem élő önfeledt kislány inspirálták. Összegyűjtöttem pár a testünk működésével kapcsolatos hasznos tudnivalót, amiket sokszor el kellett mesélnem a gyerekeknek, mert nagyon szerették. Mivel tudtam, hogy nem mindenkit tudok megjógáztatni, így talán Annabella által hozzájuk is eljuthatnak majd. Nem terveztem jógás könyvet írni, de ha kimaradt volna, akkor nem is én írtam volna. Számomra a jóga az egyensúlyt jelenti, és ezt a fajta együttműködést a szerveinkkel, amiről Annabella mesél a gyerekeknek. Így nem csak jógapózok által nyilvánulnak meg a mindennapjainkban.

És hogy jött Gyomor Ernő, Máj Elek és Tüdő Béla? :)

Sokan a felnőttek közül sem tudják, hogy a testünk melyik részében laknak, és milyen funkciókat látnak el ezek a létfontosságú szerveink. Meggyőződésem, hogy ha személyként gondolunk rájuk és nevet adunk nekik, akkor egy szorosabb együttműködés születik általa. Szerettem volna minél szimpatikusabbá tenni őket, akikről esetleges további könyvek esetén még több fontos információt meg tudunk majd.

A legnagyobb sztár Máj Elek lett a gyerekek és felnőttek körében egyaránt. Ennek még jobban örülök, mert ahogy a könyv soraiból is kiderül, vele bánunk a legmostohábban, még a látványát is imádják. Kétségkívül nagyon cukira sikerült.

Be kell valljam, nekem az egyik nagy kedvenceim a mesék végén a kérdések. Olyan jó ötlet, hogy továbbviszed a gyerekben az adott rész témáját ezekkel a kérdésekkel!

Ez a gyerekjógák során is alkalmazott módszerem, szeretem, ha hangot adhatnak a gondolataiknak. Fantasztikus a képzeletviláguk és nagyon sok szuper ötletet tanultam tőlük. A célom az volt, hogy ezekkel a kérdésekkel a szülők is jobban megismerhessék a rendkívül színes lelkivilágukat. Nagyon pozitív visszajelzések érkeznek, hisz

egy 3 perces meseolvasásból egy egészen szuper elalvás előtti, összebújós dumcsi is kikerekedhet.

A könyv tanít, segít, tippeket ad és szórakoztat is. A rágógumis például tök jól elmagyarázza a gyereknek, hogy miért nem jó neki a rágózás.

Az összes leírt, általam is alkalmazott módszer. 15 éve nem rágózom, amin a felnőttek is mindig megdöbbennek, hát még a gyerekek. A történet pont így zajlott, ahogy leírtam. Azon a közös utazáson legalább hatszor kellett nekem elmesélnem a rágózás hatását a testre, majd a cuki kislány elmesélte még nekem ötször, mert annyira imádta. Pár hete újra együtt utaztunk, akkor már a könyvemet tartotta a kezében. Vezetés közben áldottam az eget, hogy beletettem a QR-kód olvasós hanganyagot, így az „Adri meséld el újra” kérésre az én hangomon hallgathatta meg újra, legalább négyszer.

Nekem az örömpörkölt a kedvencem. Nyáron fogunk is ilyet készíteni!

Az Örömpörkölt, de jó! Ennek nagyon örülök. A táplálás szerintem mindennek az alapja, bármivel is történik meg: étellel, szeretettel vagy épp figyelemmel, az csodákat művel a testtel és a lélekkel is.

Mesélj nekem kérlek kicsit a rajzokról is, már csak azért is, mert úgy tudom, egy közös ismerősünk készítette őket!? :)

3 éve, amikor egy Facebook posztban kértem az ismerőseimet, hogy ajánljanak egy ügyes illusztrátort, akkor sokan ajánlottak. Köztük az egyik kedves kolleganőtök is, aki posztolta Tsereteli Nata egyik cuki rajzát. Kérdés nem fért hozzá, hogy ő lesz az. A tavalyi személyes találkozásunk pedig csak megerősített ebben. Egy tündér ült velem szembe, áradt belőle a tisztaság és a szeretet. Szerintem elég kényes ügy, hogy kinek a kezébe adjunk egy megálmodott karakter megtestesítését. Én a legjobbat találtam meg erre a feladatra. Hatalmas volt az összhang köztünk, és minden percét imádtam a közös munkánknak.

Lesz folytatása a mesekönyvnek?

A történetek folyamatosan íródnak, nagyon fontos témák vannak még bennem. Így ha a közönség részéről is van rá igény, akkor szívesen rajzoltatok hozzá újabb illusztrációkat Natával és küldöm az anyagot a nyomdába. Ha jól alakulnak a dolgok, akkor jövő karácsonyra már kerülhet belőle a fa alá.